green flower
Fanka BB :)
[h=3]Kilku osobom narobiłam smaka wiec wklejam przepis :-)
Tarta z kremem i malinami[/h]
Z podanych składników wyrobić ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. Formę do tarty posmarować cienko tłuszczem, wyłożyć ciastem i piec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni na jasnozłoty kolor(można nakłuć widelcem aby nie było wybrzuszeń). Jak nie macie formy do tarty (ja piekę w silikonowej) to w blaszce do tortu ale wtedy lepiej wyłożyć pergaminem.
Żółtka i cukier ubić. Śmietankę zagotować dodać wanilię. Zdjąć z ognia i nie przerywając ubijania, wlać do ukręconych żółtek. Gotować na parze,co chwilę mieszając (dno garnka z kremem nie powinno dotykać wody). Gdy krem zgęstnieje (będzie się trzymał łyżki), zdjąć go z ognia. Krem odstawić, by ostygł. Chłodny wylać na upieczoną tartę, obłożyć malinami i wstawić ją do lodówki.
Ja robię trochę więcej kremu z niecałej szkl cukru i kartonika śmietanki bodajże 370 ml ale trzeba dłużej gotować aby zgęstniało i daje zawsze brązowy cukier trzcinowy i jak mam to prawdziwą walinę bo dużo smaczniejszy wychodzi
Tarta z kremem i malinami[/h]
|
|
Żółtka i cukier ubić. Śmietankę zagotować dodać wanilię. Zdjąć z ognia i nie przerywając ubijania, wlać do ukręconych żółtek. Gotować na parze,co chwilę mieszając (dno garnka z kremem nie powinno dotykać wody). Gdy krem zgęstnieje (będzie się trzymał łyżki), zdjąć go z ognia. Krem odstawić, by ostygł. Chłodny wylać na upieczoną tartę, obłożyć malinami i wstawić ją do lodówki.
Ja robię trochę więcej kremu z niecałej szkl cukru i kartonika śmietanki bodajże 370 ml ale trzeba dłużej gotować aby zgęstniało i daje zawsze brązowy cukier trzcinowy i jak mam to prawdziwą walinę bo dużo smaczniejszy wychodzi