reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusiowy przepiśnik

[h=3]Kilku osobom narobiłam smaka wiec wklejam przepis :-)
DSC_0175.jpg
Tarta z kremem i malinami[/h]

  • c i a s t o:
  • czubata szklanka mąki
  • pół kostki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki soli


  • k r e m:
  • 4 żółtka
  • 15 dag cukru
  • szklanka śmietany kremówki
  • cukier waniliowy lub wanilia
  • maliny do ułozenia na wierzchu
Z podanych składników wyrobić ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. Formę do tarty posmarować cienko tłuszczem, wyłożyć ciastem i piec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni na jasnozłoty kolor(można nakłuć widelcem aby nie było wybrzuszeń). Jak nie macie formy do tarty (ja piekę w silikonowej) to w blaszce do tortu ale wtedy lepiej wyłożyć pergaminem.
Żółtka i cukier ubić. Śmietankę zagotować dodać wanilię. Zdjąć z ognia i nie przerywając ubijania, wlać do ukręconych żółtek. Gotować na parze,co chwilę mieszając (dno garnka z kremem nie powinno dotykać wody). Gdy krem zgęstnieje (będzie się trzymał łyżki), zdjąć go z ognia. Krem odstawić, by ostygł. Chłodny wylać na upieczoną tartę, obłożyć malinami i wstawić ją do lodówki.
Ja robię trochę więcej kremu z niecałej szkl cukru i kartonika śmietanki bodajże 370 ml ale trzeba dłużej gotować aby zgęstniało i daje zawsze brązowy cukier trzcinowy i jak mam to prawdziwą walinę bo dużo smaczniejszy wychodzi
 
reklama
Wow wygląda przepysznie. Bardzo podobne sprzedają w sieci cukieni "Sowa" są tam z malinami i borówkami amerykańskimi mniam :-). Ja się zmobilizuję i wrzucę swój przepis na tiramisu. W pracy robił furorę :-)
 
Green flower ossssszzzzz ty! ale mi smaka narobiłaś tym zdjęciem! musze koniecznie zakupić formę do tarty i biorę się do roboty :D polecasz bardziej silikonową czy zwykłą? :) wygląda meega apetycznie :D
Dorotqua czekamy z niecierpliwością.. już pomału nachodzą mnie zachcianki typu taka smakowita tarta i tiramisu też by się zjadło :D a jak cieszy się popularnością to musisz nam uchylić rąbka tajemnicy :D
 
Mi silikonowej lepiej się piecze. Łatwiej nawet ciasto paluchami rozprowadzić bo w zwykłej formie to rozwałkoływalam. Tylko trzeba uważać przy wyjmowaniu żeby nie połamać.
A ja chyba kupie jeszcze silikonowe foremki do muffinów bo wszystkie moje znajome co pieką mówią, ze banalnie proste a ja tak lubię muffiny więc czas się nauczyć.....a dziecię tez pewnie będzie lubić :-)
 
Mi silikonowej lepiej się piecze. Łatwiej nawet ciasto paluchami rozprowadzić bo w zwykłej formie to rozwałkoływalam. Tylko trzeba uważać przy wyjmowaniu żeby nie połamać.
A ja chyba kupie jeszcze silikonowe foremki do muffinów bo wszystkie moje znajome co pieką mówią, ze banalnie proste a ja tak lubię muffiny więc czas się nauczyć.....a dziecię tez pewnie będzie lubić :-)
Teraz w gazecie Ale pychota są dołączone silikonowe foremki do muffinek za 6,90zł
Ale pychota!
W 2 nr będzie silikonowa foremka do tarty
 
Caroline 2 numer ma kosztować ok 14-15 zł, a następne chyba 19-20 zł. Więc ceny znośne. Nie znalazłam w kiosku tej gazety, ale uruchomiłam mamę, żeby mi gdzieś ją wyszukała.
 
Hej dziewczyny. Tak jak obiecałam wkleję przepis na tiramisu ale będąc szczerą aż do bólu :zawstydzona/y:, przyznam się że używam przepisu z net-u:zawstydzona/y::zawstydzona/y:. Tiramisu - przepis dodany przez cassey (2007-03-03) - Przepisy kulinarne - Internetowa książka kucharska
Używam tego przepisu od 5 lat nigdy mnie nie zawiódł.
Co złego to nie ja:tak:. Tak na marginesie to zamiast ammaretto można dodać 50 ml wódki lub whiskey lub innego alkoholu. Ja nigdy nie robiłam z amaretto bo ciasto samo w sobie jest dość drogie, a jakbym miała jeszcze dodatkowo kupować butelkę amaretto dla użycia jednego kieliszka bym się chyba zrujnowała:-D. Ciasto jest mega sycące także polecam dla większej ilości osób. A i jeszcze zamiast okrągłych biszkopcików polecam "paluszki" podłużne biszkopty. ale należy pamiętać że mają więcej powietrza w sobie i szybko nasączają się w kawie.
 
reklama
Sałatka z kapustą pekińską i słonecznikiem.

Pół średniej wielkości kapusty pekińskiej
feta favita (ja kupuje niebieska)
podwójna pierś kurczaka
paczka łuskanego słonecznika
majonez
jogurt
czosnek

Kapustę posiekać, minimalnie posolić bo feta jest słona i pognieść w dłoniach żeby trochę sok zaczęła puszczać.
Kurczaka pokroić w kostkę posypać vegetą i usmażyć na złoty kolor. Dodać do kapusty, pokroic fetę w kostkę , słonecznik uprażyć na suchej patelni, dodać do reszty.
Z majonezu z jogurtem zrobić sos w proporcjach jak kto lubi i dodać do niego sprasowany czosnek (ja daje ok 3 ząbków można mniej) i trochę pieprzu. Sos dodać do sałatki i całość wymieszać.

Nie dawajcie zamiennie twardej fety bo ta łączy się z sosem i wszystkimi suchymi składnikami i o to chodzi żeby się rozciapała.
 
Do góry