reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamusiowy przepiśnik

Ja proponuje, zupke kalafiorowa, ale nie taka do konca normalna, nie bede przepisu opisywac bo pewnie kazda ma swoj sposob i skladniki, ale ja wrzucam warzywka robie normalna zupe kalafiorowa na jeden dzien bez smietany, a drugiego zeby troche urozmaicic nie dolewam smietany a rozpuszczam w niej serek topiony smietankowy mmmm pycha :)

reklama
A dzisiaj na obiadek leczo mamusi :)))) wiec jej przepisu nie znam i nie podam, jako takiego, ale ja zawsze daja wszystko na co mam ochote, cukinia, papryka, cebula, kielbaska, boczek, przecier pomidorowy przyprawy, i w takiej wersji uwielbiam ale do tej naszej wersji dodam wersje ulubiona mojego meza czyli wersje Slowacka, na sam koniec juz gotowania wbija jajko surowe do lecza i miesza,odrazu danie zmienia kolor no i jak dla mnie troche mdle w smaku z jajkiem wiec wole nasza,ale moze ktorejs mamusi zasmakuje tak po Slowacku ;)

Dziś na obiadek kotleciki wegetariańskie! :) Składniki: kasza jaglana drobna, cieciorka z puszki, jajko, pęczek natki, czosnek, bułka tarta... Gotujemy kaszę i miksujemy z resztą składników tak aby otrzymać optymalną konsystencję. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce, smażymy i gotowe! :)) Nie podałam dokładnych miar ponieważ ja zawsze robię to 'na oko'... Idzie jesień więc czosnek na pewno przyda się na wzmocnienie, w związku z tym ja go sobie nie żałuję! Smacznego!! :D

Sałatka z tortellini:

1 opakowanie tortellini (ok 250g) - najlepiej mięsne ale może byc jakieś inne
1 ogórek wężowy świeży,
Puszka groszku konserwowego
20dkg szyneczki (dla nie jedzących mięska - może być ser żółty)
ok 4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu nat.
sól pieprz,
jak ktoś lubi - ząbek lub dwa czosnku
Tortellini wrzucamy do osolonej wody i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Jak pierożki wystygną dodajemy do nich : groszek (może byc kukurydza), pokrojona w kostkę szynkę konserwową oraz ogórka świeżego.
Następnie robimy sosik z majonezu, jogurtu, czosnku i przypraw. wlewamy do składników i mieszamy. Jeśli ktos lubi więcej majonezu to oczywiście można dodac więcej.
Z soleniem trzeba uważać ponieważ pierozki są po ugotowaniu już lekko słone

[FONT=Times New Roman, serif]SAŁATKA Z KURCZAKIEM , ANANASEM I CURRY

SKŁADNIKI :
- makaron ryżowy
- pirś z kurczaka podwójna (jesli ktos lubi duuzo mięsa to mogą byc 3 piersi)
- puszka ananasa
- majonez średni z Winiary
- kukurydza słodka z Bonduelle
- 2 x curry
- przyprawa do kurczaka złocista z Knorra ( to moje ulepszenie )

PRZYRZĄDZANIE :

Robi się ja naprawde szybko.
Gotujemy makaron ryzowy na miekko, w tym czasie kroimy pierś na kawałki małe. Pierś wrzucamy na patelnie na niewielka ilość oleju, posypujemy przyprawą złocista do kurczaka (ja daje dosyc sporo ) oraz pół opakowania curry.
Gdy makaron się ugotuje , wrzucamy go do dużego naczynia oraz podmażoną pierś, dodajemy majonez, kukurydze, ananasa pokrojonego w kosteczkę oraz pozostałośc curry czyli 1,5 opakowania. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Zanim zacznie sie jeśc trzeba poczekac az wystygnie . Najlepiej wstawić do lodówki żeby sałatka sie przegryzła.
Nie przejmowac sie duża ilością curry, gdyz nie ma tu innych przypraw i ona nadaje smak całej salatki, gdy sie przegryzie nie czuc ilości curry i jest przepyszna .
[/FONT]

leżę i myślę...o jedzeniu ;)

ostatnio polubiłam ciasto francuskie z biedronki, kosztuje ok 3 zł, można je zamrozić...jest to taki płat ciasta, nie wiem ile cm na ile, ale ciasteczek wychodzi sporo...:) trochę je rozwałkowuje, tnę na kwadraty, do środka wkladam mus jabłkowy -własnoręcznie robiony;), maliny i robie takie sakiweki. smaruję jajkiem i posypuję trochę cukrem, piecze się ok 20 min w 200 st, a znikają w jakieś 10 min ;) są pyszne :)

tez je lubie :) w wersji na nie slodko tez - plat smaruje sie keczupem, posypuje przyprawami do tego wedlina, ser zolty zwinac w rolon i pokroic na kawalki 1cm, wyjda takie slimaczki, pycha,piec tak jak mowisz :)

a ja na biedronkowe ciacho francuskie mam inny przepis ;-) rozkładam je całkowicie i nacinam najdłuższe boki.. na środku układam podsmażone cienkie fileciki z kurczaka, na to podsmażone pieczareczki z cebulką, i na to plastry boczku wędzonego a na koniec żółty serek.. nacięte boki zawijam na górze w taki warkoczi do piekarnika.. i wychodzi taki pyszny chlebek w niespodzianką :-) do tego sosik czosnkowy i mmmmm... :-) zaraz chyba zrobię na kolację:-D i kolejne kg przybędą :szok: :-D :-D

reklama
Do góry