Sałatka z tortellini:
1 opakowanie tortellini (ok 250g) - najlepiej mięsne ale może byc jakieś inne
1 ogórek wężowy świeży,
Puszka groszku konserwowego
20dkg szyneczki (dla nie jedzących mięska - może być ser żółty)
ok 4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu nat.
sól pieprz,
jak ktoś lubi - ząbek lub dwa czosnku
Tortellini wrzucamy do osolonej wody i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Jak pierożki wystygną dodajemy do nich : groszek (może byc kukurydza), pokrojona w kostkę szynkę konserwową oraz ogórka świeżego.
Następnie robimy sosik z majonezu, jogurtu, czosnku i przypraw. wlewamy do składników i mieszamy. Jeśli ktos lubi więcej majonezu to oczywiście można dodac więcej.
Z soleniem trzeba uważać ponieważ pierozki są po ugotowaniu już lekko słone
[FONT=Times New Roman, serif]SAŁATKA Z KURCZAKIEM , ANANASEM I CURRY
SKŁADNIKI :
- makaron ryżowy
- pirś z kurczaka podwójna (jesli ktos lubi duuzo mięsa to mogą byc 3 piersi)
- puszka ananasa
- majonez średni z Winiary
- kukurydza słodka z Bonduelle
- 2 x curry
- przyprawa do kurczaka złocista z Knorra ( to moje ulepszenie )
PRZYRZĄDZANIE :
Robi się ja naprawde szybko.
Gotujemy makaron ryzowy na miekko, w tym czasie kroimy pierś na kawałki małe. Pierś wrzucamy na patelnie na niewielka ilość oleju, posypujemy przyprawą złocista do kurczaka (ja daje dosyc sporo ) oraz pół opakowania curry.
Gdy makaron się ugotuje , wrzucamy go do dużego naczynia oraz podmażoną pierś, dodajemy majonez, kukurydze, ananasa pokrojonego w kosteczkę oraz pozostałośc curry czyli 1,5 opakowania. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Zanim zacznie sie jeśc trzeba poczekac az wystygnie . Najlepiej wstawić do lodówki żeby sałatka sie przegryzła.
Nie przejmowac sie duża ilością curry, gdyz nie ma tu innych przypraw i ona nadaje smak całej salatki, gdy sie przegryzie nie czuc ilości curry i jest przepyszna . [/FONT]