reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamusie w 2012

głównie zależy to od dochodów, nie może przekroczyć 504 czy 508 zł na osobę, płaci MOPR razem z rodzinnym, wniosek składa się tam razem z papierami o wychowawczy.
Aha, no i płatny jest tylko przez 2 lata od rozpoczęcia wychowawczego, potem już nie.
A co do długości wychowawczego, to czasem jest dłuższy niż 3 lata-gdy dziecko ma jakąś poważną chorobę i wtedy też przysługuje dodatkowo zasiłek pielęgnacyjny

jeśli mogę się wtrącić to troszkę mylisz pojęcia - nie ma płatnego urlopu wychowawczego - można się starać w MOPSIE o zasiłek wychowawczy a to co innego nie mniej jednak warunki by go dostać są takie jak napisałaś tzn nie można zarobić wiecej niż 504 na osobę w rodzinie netto i dostaje się go maksymalnie przez dwa lata

reklama

Jsorbek jak zwał tak zwał, liczy się że można otrzymywać pieniądze na wychowawczym;-)
a swoją drogą byłam przekonana że to MOPR a nie MOPS udziela zasiłku wychowaczego:baffled:
przynajmniej ja stamtąd otrzymywałam pieniądze podczas 2 lat urlopu wychowawczego

Aniu to chyba zależy od miasta u nas jest tylko MOPS być może w większych miastach są oba te ośrodki i wtedy rzeczywiście chyba MOPR wypłaca kaskę :tak: szczerze mówiąc w tym temacie nie jestem zbyt zorientowana bo u nas nie ma mopr-u albo mamy dwa w jednym a nawet nie wiem bo niestety nie korzystałam albo stety :zawstydzona/y:

Ostatnia edycja:
cześć

ale miałam nadrabiania :szok: ale dałam radę :-D
witam nowe koleżanki

Misia cały czas myślę o tobie i trzymam kciuki za betę, mam nadzieje, ze będziesz miała chwilkę i zajrzysz i napiszesz co słychać

ja nie wytrzymałam dziś i zrobiłam teścik bo @ brak, ale wyszła 1 kreska, więc nici w tym miesiącu, ale co tam w końcu nie nastawiałam się :-)

ja też powielam pytanko o przepis na dżem, może być nawet na priv :)

no wiesz tak coś koło października 2011 myślę:sorry2::-D:-)
u nas wchodzi w grę tylko żłobek bo nie wyobrażam sobie naszych finansów bez mojej wypłaty:sorry2:choć wolałabym chociaż z rok w domku z maleństwem posiedzieć, zobaczymy jak będzie

Ania dobrze, że masz pracę w fajnych godzinach, więc dasz rade ze żlobkiem.

Ania to mój przepis juz ma:-)

Powidła śliwkowe jak nutellaSkładniki:

2,5 kg śliwek węgierek
1 kg cukru
2 opakowania cukru waniliowego
20 dag kakao

Sposób wykonania:

Śliwki myjemy osuszamy, wyjmujemy pestki, przepuszczamy przez maszynkę lub miksujemy. Zmiksowane przekładamy do garnka, dodajemy cukier i smażymy około 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodajemy kakao i cukier waniliowy, po 15 minutach gorące powidła przekładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy (należy sprawdzić czy słoiki się zamknęły - wówczas pokrywka jest wklęsła, jeśli nie pasteryzujemy około 15 minut)

to ten przepis

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry