reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamusie w 2012

Wózek wielofunkcyjny ARO ,ABC,BABY,CONECO,MIKAD0 (1210652414) - Aukcje internetowe Allegro

taki mam.Może to nie żadna nowość,ale sprawował się dobrze i jest w dobrym stanie.
A co do urodzin to obie je mamy:-) ja i córcia
obie i to razem z Przemkiem:-p:-D:-D:-D:-D

Jeżeli jest to umowa na czas nieokreślony to przysługuje prawo do płatnego urlopu macierzyńskiego i bezpłatnego urlopu wychowawczego do 3 lat.

no nie do końca bo wychowawczy może płatny być

ja zaszłam w ciążę w grudniu pracować zaczęłam od lutego i zwolnili mnie zaraz po macierzyńskim choć podobno im to nie przeszkadzało:crazy:
a w obecnej pracy mam umowę do marca 2011, ale wysyłają mnie na studia więc raczej przedłużą:sorry2:

a wogóle to witajcie, cześć Phoenix:-D
u nas za oknem po prostu mega ulewa, leczo się gotuje, a moje dziecię oznajmiło że na weekend idzie do babci spać:sorry2:także weekend dla nas:cool2::rolleyes:

reklama
Anna ,a czy to była umowa na czas nieokreślony czy określony?
Bo widzisz jeśli na nieokreślony to wtedy jeszcze przed ukończeniem macierzyńskiego należy złożyć wniosek o urlop wychowawczy i od momentu złożenia wniosku nie mogą Cię zwolnić

No to wolna chata u Was:-D

A jakie warunki trzeba spełnić ,żeby wychowawczy był płatnym urlopem??

Ostatnio edytowane przez moderatora:
u nas też mega ulewa, ach jak ja nie lubie takiej pogody. Milenka zmeczona marudzi na maksa, mam dość, zaraz położę ją spać
a płatny wychowawczy i tak nie wchodzi u nas w grę, bo nawet na samej wypłacie męża mamy solidnie przekroczony dochód, a te progi są poprostu śmieszne, nie aktualizowane od lat niestety
mi zależy tylko na płatnym zwolnieniu i macierzyńskim w przyszłości

Trochę się na temacie znam, bo pracuję w kadrach;-)Uowa była na nieokreślony, byłam na wychowawczym przez dwa lata ale z góry wiedziałam że nie mam do czego wracać chociaż bardzo chciałam pracować:-(
no ale nie ma tego złego, siedziałam z Przemkiem dwa lata w domku a teraz mam super pracę i obym dostała umowę na czas nieokreślony

A jakie warunki trzeba spełnić ,żeby wychowawczy był płatnym urlopem??
głównie zależy to od dochodów, nie może przekroczyć 504 czy 508 zł na osobę, płaci MOPR razem z rodzinnym, wniosek składa się tam razem z papierami o wychowawczy.
Aha, no i płatny jest tylko przez 2 lata od rozpoczęcia wychowawczego, potem już nie.
A co do długości wychowawczego, to czasem jest dłuższy niż 3 lata-gdy dziecko ma jakąś poważną chorobę i wtedy też przysługuje dodatkowo zasiłek pielęgnacyjny

Ja nie będe mogła wrócić do pracy bo niemiałabym z kim zostawić dziecka, a żłobki i przedszkola wczesne nie wchodzą w gre bo ja odkąd pamiętam chodziłam do przedszkola i to był dla mnie horror jak mnie mama zostawiała codziennie i biegła do pracy, wolę być z dzieckiem w domu przez pierwsze 3-4lata, a potem to babcia przejdzie na emeryture i będzie sie opiekować;-):-D:-D:-D:-D

to trzymam kciuki za Twoją umowe , mam nadzieję ,że ja też dostane następną w styczniu tylko ciekawe czy znowu na określony czy już nie.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
A ja uważam, że decyzja o posłaniu Milenki do 3 latków była bardzo dobrym posunięciem, zarówno ona jak i my bylismy bardzo zadowoleni. Zawsze mozna spróbowac dać 3 latka, a nuż mu się spodoba, chociaż u Milenki jedna dziewczynka płakała w 3 latkach cały rok:szok:, ale tylko przy rodzicach, oni wydzli a ona jak najbardziej ok, więc to tylko cyrk z jej strony

A co do tych norm 504 to jakies żarty chyba, moim zdaniem powinni podnieść te kryterium dochodowe

Anna napewno dostaniesz, nie wysyłaliby Cię na studia przecież:-)
A tak oficjalnie kiedy rozpoczynacie staranka?
no wiesz tak coś koło października 2011 myślę:sorry2::-D:-)
u nas wchodzi w grę tylko żłobek bo nie wyobrażam sobie naszych finansów bez mojej wypłaty:sorry2:choć wolałabym chociaż z rok w domku z maleństwem posiedzieć, zobaczymy jak będzie

reklama
Wszystko zależy od dziecka,ja sie moczyłam w nocy ogólnie nie fajnie było jedno dziecko będzie zadowolone ,a inne przerażone więc nie ma na to reguły ,a jeśli dziecku sie podoba to bardzo dobrze ,trzeba sie tylko cieszyć z tego.

Do góry