reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie październikowe u lekarza

W klinice non stop slyszalam ze Oliwka ma gotyckie podniebienie .
A tu cos o tym podniebeniu .

To źle wyprofilowane podniebienie tzw bardzo wysokie ,co za tym idzie język jest na ogół za krótki by prawidłowo wymawiać niektóre głoski.
Ce****e go częste występowanie przy zespole Turnera,Downa i Morfana,ale niektóre zdrowe dzieci też się z takowym rodzą.
Można też pogłebic istniejące gotyckie nieznaczne podniebienie ssaniem smoczka i wtedy mówi się o gotyckim nabytym a nie wrodzonym.
Trzeba ćwiczyć język i dotykać do wałka dziąsłowego ,by go "wydłuzyć" .Robi się też nieprawidłowa szczelina między podniebieniem a bokami języka i stąd wady wymowy.
Aha skutkiem nie ćwiczenia jezyka przy takim podniebieniu może być np: seplenienie,problem z l i r ,ale nie tylko.
Mocno wskazana wizyta u ortodonty ,by prawidłowo szczękę i zęby ustawić.

I tu sie chyba o to rozchodzi.O gotyckie podniebienie Oliwki.
Ja mysle z wuzyta u logopedy jej nie slrzywdze.Jak mozna pmoc to wole skorzystac.

reklama
Ja sie nie zgodze z dziewczynami. Jaważam że lepiej pójść i sprawdzis o co chodzi niż czekać aż mała bedzie miala wade wymowy. Lgopeda to nie chirurg szczękowy więc myśle że ta wizyta nie będzie dla oliwki traumatycznym przeżyciem. A nóż jak to DOROTA napisała wcześniej bedzie potrzebna tylko jedna wizyta żeby to sprawdzic. Lekarce pewnie nie chodziło o to że mała nie mówi lub mówi mało tylko głównym powodem było to podniebieie czy jak kto woli krótszy język.

Ja sie nie zgodze z dziewczynami. Jaważam że lepiej pójść i sprawdzis o co chodzi niż czekać aż mała bedzie miala wade wymowy. Lgopeda to nie chirurg szczękowy więc myśle że ta wizyta nie będzie dla oliwki traumatycznym przeżyciem. A nóż jak to DOROTA napisała wcześniej bedzie potrzebna tylko jedna wizyta żeby to sprawdzic. Lekarce pewnie nie chodziło o to że mała nie mówi lub mówi mało tylko głównym powodem było to podniebieie czy jak kto woli krótszy język.
Dzieki lepiej bym tego nie ujela :-)

Maksiowa ale wiesz mala teraz nawet nie bedzie wstanie powtorzyc niektorych cwiczen, i o ile dobrze zrozumialam to dorota sama z siebie poszla a nie z zalecenia lekarza...
Ale c ja sie tutaj wysilam (za kazdym razem mowie ze juz nie bede :p ) kazda robi z dzieciatkiem to co uwaza :):):) chodzta do lekarza ile wlezie ;):):) i jeszcze bym cos napisala ale zapewne dostane opiernicz od najpiekniejszej, najmadrzejszej i najchudszej pani moderator (Wszystko z oliwka bambino :D:D:D)

Oj Magda Magda .Tak poszlam najpierw sama .Ale i dobrze ze poszlam bo przynajmniej dowiem sie czegos wiecej o tym gotyckim podniebieniu i o wadze jezyczka.Przeciesz skoro Oliwka ma ta wade to chyba lepiej isc wczesniej niz pozniej.
Masz racje kazda robi ze swoim dzieckiem co chce,Ja nie uwazam tego za zle ze jesli Oliwka ma wade a juz tamta logopedka na pierwszej wizycie to zauwazyla to poszlam i przynajmniej na przyszlosc nie bede miala co sobe zarzucic :-)

Ja serio nic zaniedlugo nie bede mogla napisac bo cokolwiek napisze nawet wiesci lekarzowe o Oliwce to zaniedlugo bedziemy sobie skakac przez to do gardel .

Porządkowa na straży więc wkracza
Dorota nie mi oceniać czy dobrze zrobiłaś czy nie więc ja już siedzę cicho. A Tobie nikt nie broni pisać!!!! jak zauważysz nietaktowne posty nie odpowiadaj i tyle bo nie masz obowiazku sie tłumaczyć.

Magda eno chyba będzie upomnienie:):cool2::cool2: co by Cię znów paluszki nie korciły wejdź w ustawienia i zaznacz co nalezy będzie problem z głowy;-)

Ej dziewczyny ja to chyba to forum troche inaczej traktuje. Ja właśnie myśle że sie powinno mówić co sie myśli. MAGDA masz inne zdanie to pisz wszystko co myślisz. Ja sie tam napewno nie obraże nawet jakbyś chciała :-) Nie jesteśmy tu po to żeby sie głaskać po główkach tylko po to żeby każda wyraziła swoje zdanie a i tak będziemy robic to co uważamy za słuszne. Ja mam inne zdanie Ty inne a CzARNA czy DOROTA jeszcze inne. Nie zgadzam sie z wami i luz. A ty kofana DOROTKO za bardzo bierzesz sobie wszystko do serca. Piszesz na BB na wątkach ogólno dostępnych więc powinnaś być przygotowana na wypowiedzi innych krytyczne bądź nie. Ja tam sie nie boje dostac od was ochrzanu. A czasem i takowy potrzebny. Czasem człowiek robi zrobi głupote opisze ją a cioteczki z BB sprowadzą go na ziemie. I dla mnie to jest OK. Buzia.

reklama
Maksiowa ale wiesz mala teraz nawet nie bedzie wstanie powtorzyc niektorych cwiczen, i o ile dobrze zrozumialam to dorota sama z siebie poszla a nie z zalecenia lekarza...
Ale c ja sie tutaj wysilam (za kazdym razem mowie ze juz nie bede :p ) kazda robi z dzieciatkiem to co uwaza :):):) chodzta do lekarza ile wlezie ;):):) i jeszcze bym cos napisala ale zapewne dostane opiernicz od najpiekniejszej, najmadrzejszej i najchudszej pani moderator (Wszystko z oliwka bambino :D:D:D)
A no i jeszcze do tego sie ustosunkuje:-p
MAGDA może masz i racje że mała nie bedzie wstanie powtórzyć niektórych ćwiczeń. A może inne powtórzy i to już bedzie sukces. Może lekarz pokaże DOROCIE jak ćwiczyć w domu poprzez zabawe. Nigdy nic nie wiadomo a może ją lekarz wyśmieje i powie że niepotrzebnie przyszła. Nie wiem ale ja też bym poszła i sprawdziła żeby być spokojna i żeby sobie w przyszłości nie pluć w brode. :-p

Do góry