reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

Dzisiaj Mały w nocy znów zrobił nam małe żyguli...
Całą noc spałam czujnie martwiąc się czy to do kaszlu czy to jakiś wirus znowu. Na szczęscie do 7.30, kiedy wstał, nawet nie zakasłał i już reszta nocy była spokojna. No ale za to cyrki przy wychodzeniu. Stwierdzam, że ilość czasu poświęcana Małemu, kiedy jestem w domu nie przekłada się na łagodne rozstania przed wyjściem do pracy. To chyba jedna z rzeczy jaka mnie dołuje na maksa.

Z tymi biustonoszami to prawdą. Ja już od trzech lat noszę takie dobierane przez specjalistki od biustu, nawet w ciaży sobie dwa porządne staniki do karmienia kupiłam... Ja nawet śpię w staniku, takie zalecenie od babek jak się nie chce za bardzo spłaszczać biustu i efekty i różnica z przerzucenia się z 75 c (taki typowy rozmiar) na 70 E jest znacząca i w odbiorze biustu i w jego jakości.
Kulka 84 mnie piersi w I ciąży urosły na początku i tak już zostało, nawet po porodzie, gdzie nastawiałam się na niewiadomo jak wielkie, nic nie podskoczyło, no ale stanik do karmienia miałam kupiony jeden i dopiero później dokupiłam dwa kolejne. Po karmieniu piersi niestety trochę spadły
Teraz urosły mi z miesiąc temu, ale proprostu mam wrażenie, że ładniej wypełniała mi się miseczka, więc na razie nie kupuję nowych.

Ewula_m a co to za zajęcia? Jakieś temayczne czy po prostu klub malucha?

Ostatnia edycja:
reklama
Ewula, i tak bardzo długo karmiłaś! I to w ciąży! Podziwiam!
Fajnie, że zgrabnie poszło z odstawieniem.
Ja karmiłam dzieciaki po 9 mies., a potem sobie dawałam 2-3 mies. na "regenerację" przed kolejną ciążą. Teraz nie wiem - może pokarmię dłużej, ale ten wiek 9-10 mies. jest moim zdaniem idealny na odstawienie. Przynajmniej u nas się sprawdził. Moje dzieci piły mleko w dzień już tylko raz, a w nocy przestawały jeść 2-4 tyg. po przejściu na modyfikowane.

Co do zajęć dla maluchów, to też parę razy byliśmy. Ale Franek w ogóle z nich nie korzystał. Dzieci go nie interesowały, same zajęcia też średnio. Wybierał sobie coś, co go zajmowało, najczęściej puzzle albo jakieś auta czy piłkę, i był w swoim świecie.
Uznałam, że nie ma sensu go stresować na siłę, jeśli nie czuje potrzeby kontaktu z rówieśnikami. Nie wiem, czy słusznie... Ale dopiero teraz w przedszkolu, po miesiącu ponad, zaczyna powoli dzieci dostrzegać, opowiadać o nich i się z nimi bawić. Dorósł do tego po prostu.

Nuśka jest już zupełnie inna i lgnie do dzieci strasznie. Zawsze tak miała. Może dlatego, że ma starszego Brata. W przedszkolu twierdzą, że nie powinna mieć żadnych problemów adaptacyjnych. A może uda się zrobić tak, żeby ją za rok od września przyjęli :)

alesia - ło rany to ja już wolę moje obydwie miseczki A
ewa - ja inhaluję solanką jodowo-bromową Termalna Rabczańska Solanka Jodowo-Bromowa 1l - Sklep internetowy
mlodamama - idz do lekarza najlepeij jak bedzie tzreba antybiotyk to trudno w drugim trymestrze juz nie jest niebezpieczny (wiadomo ze lepeij w ogole unikac czy w ciazy czy nie no ale czasem trzeba i juz)
ewula - no to zgrabnie poszlo odstawienie! gratki. niech sie mały oswaja z rówieśnikami-moja niby taka rozrabiara a zawsze na poczatku na placu zabaw jest bardzo niesmiala i mega grzeczna dopiero pozniej zaczyna brykac

piszecie o tych brafiterkach i ja chyba tez wybiore sie po ciazy i skonczeniu karmienia choc nie wiem czy bedzie wtedy co ratowac jeszcze:-D

Ja z Tadziem na takie zajęcia poszłam dopiero teraz, ale bardzo się cieszę. Może to kwestia tego jak są prowadzone. Te są metodą Montesorri, czyli praktycznie nie narzuca się niczego dziecku i jak chce godzinę siedzieć w basenie z fasolą to siedzi. Każde zajęcia mają swoj plan i już po 3-ech widze, że dzieci reagują na to i wiedzą co jest po sobie. Jest wspólny posiłek. Generalnie Tadzio jest bardzo rozradowany jak tam chodzi. Co do kontaku z rowieśnikami to zalezy. Czasem bawi się sam, czasem ja mam być i mu pomagać, a czasem zaczyna wchodzić w interakcję z innymi dziećmi.

Piszę o tym, że wszystko zależy od sposobu prowadzenia zajęc. Byłam na takich, że niby od roku, a pani wszystko chciała z dziećmi robić na komendę. Było zabieranie zabawek, bo teraz tańczymy itd. Wypraszanie z sali, bo dziecko płacze. Jednym slowem zajęcia była na moje oko już dla przedszkolaków i wymagania stawiane 1,5 roczniaka, że mają siedzieć i 15 minut sluchać bajki to była porażka. Zrezygnowałam po pierwszych.

Flower jak będziesz już w Wawie to mogę Ci polecić kilka sklepów z bielizną, w tym jeden dla mam. Ja uważam, że im wczesniej się bierzemy za biust tym lepiej :)

Ostatnia edycja:
Megi Pegi jak możesz to poleć i mi kilka sklepów w Warszawie z usługą brafiterki bo mówiąc szczerze mam obawy co mi kiedyś z tych moich piersi zostanie, bo od samego poczatku ciazy zwiększyły mi się o jakieś dwa rozmiary.... ale ile dokładnie to nie wiem... chyba potrzebuje rady w tym temacie. :)

Megi, to racja. Te nasze zajęcia były tragicznie prowadzone. Właśnie tak - dzieci w kółeczku, wszystko na raz dwa trzy. Jak była piosenka z klaskaniem itp., to powtórzona miała być trzy razy i koniec. A dzieci dopiero przy tym trzecim zaczynały łapać, o co chodzi. Masakra...

Dla Nuśki bym chętnie czegoś poszukała, bo ona ciągnie do takich rzeczy. Muszę się rozejrzeć. Może w zimie gdzieś połazimy :)

Ewa86 ostatnio nam prowadząca opowiadała, że chodziła ze swoją córką na zajęcia muzyczne i tam przez 15 zajęc wszystko wyglądało kropka w kropkę tak samo. Matki dostawały fioła, a dzieci były szczęsliwe, bo miały czas na załapanie o co chodzi. Powtarzalność jest bardzo ważna. No a najgorzej jak pani ma wizję i nie widzi, że co dziecko to jednak inne potrzeby. Luz. U nas jedną z zasad, która bardzo przypadła mi do gustu jest "Podążaj za swoim dzieckiem"...

Nastka na razie polecam dwa sklepu
Ladies Place na stacji Metrac Centrum - galeria
Biustokracja na ul. Żelaznej, (narysuję Ci dokładnie gdzie jak się spotkamy)
oraz dla karmiących, ale nie tylko
Mam Bra przy stacji Metra Wierzbno (też Ci narysuje dzisiaj) :-)

U mnie podobnie jak u Marci - jeśli coś się powiększyły te moje (.)(.) to ja tego nie widzę... Kurcze dziewczyny Wy tak opisujecie te powiększanie, a u mnie nic... (szkoda :zawstydzona/y:) Przydałoby się mieć biust :-D

Ja dziś spałam 10h (oczywiście z przerwą na wc) Jednak te kilka dni L4 się przydadzą :tak: Jeśli chodzi o gardło to mi spray o którym pisałam pomógł. Jeszcze troszkę gryzie, ale spać się już da (po psiknięciu) :tak:

reklama
hej, ja też od rana na nogach, ale najpierw pognałam z Ignacym do logopedy, później odstawiłam go do przedszkola i w końcu do domu dobrnęłam.
Megi Pegi, Nastka z tego co doczytałam nie dojedzie dzisiaj
Nastka, ja mam panią brafiterkę niedaleko od swojego domu, na Grochowskiej, przy rondzie Wiatraczna
ewula, Ignacego karmiłam do pierwszej operacji, czyli do 5 miesiąca, niedługo, a pokarm jeszcze miałam :-(
Babygg, to chyba masz trudności z zakupem stanika, bo mały obwód, a spora miseczka, ja przy D mam już problem, bo wybór dużo mniejszy niż przy B, a jeszcze nie wszystko z tego pasuje. Mnie brafiterka też o 10 cm zmniejszyła obwód i cyc zaraz do góry się podniósł.
Megi Pegi, a gdzie chodzicie na te zajęcia? Ja miałam fajne miejsce, gdy Ignac był mały, ale teraz zmieniły się tam dziewczyny prowadzące i bardzo popsuło się.

Co do zajęć dla maluchów, to myślę że to świetna sprawa, bo się dzieci uspołeczniają, nie ma później problemu by zostawić je w przedszkolu, a poza tym chyba dobrze pobyć z innym ludźmi i ich zarazkami, może wtedy mniejsza szansa na choroby w przedszkolu, chociaż nie wiem, ja się na chorobach nie znam, na szczęście.

Do góry