reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

jagna, ale Ignac ma teraz 117 więc twoja Celinka wyższa
z tą toxo to macie rację, ja nie pomyślałam , bo nasz kot jak Ignacy urodził się miał już 8 lat i nigdy dziecka nie podrapał, zawsze tylko przed nim spierniczał, ale też nauczyli się razem funkcjonować i Ignacy też kota nie męczył
znalazłam takie zdjęcie Ignaca :) PA050797b.jpg

Załączniki

• PA050797b.jpg
    PA050797b.jpg
    27,9 KB · Wyświetleń: 42
reklama
marcia, dzięki, no ja tylko społeczne i zdrowotne.
mamusia synka, a tobie zrobili usg tuż przed porodem, lekarz wiedział że poowijańca będziesz rodziła. Ja gdybym wiedziała to bym wolała mieć cc. Ignacy też dwa razy był owinięty.

Dziewczyny jak ktoś sobie podwyższa stawkę do najwyższej dobrowolną chorobową tuż przed porodem to trudno, żeby zus się nie czepiał, albo jak zakłada się DG na miesiąc przed porodem, choć tak naprawdę podstaw nie ma to tylko gra na zwłokę, zmiany jeszcze nie weszły, ja 1 października podwyższam i będę opłacać wyższe ale nie najwyższe składki przez kilka miesięcy, najprawdopodobniej do stycznia.

Flower - pneumokoki to bakterie. U najmłodszych dzieci (wcześniaki, noworodki, niemowlęta) zakażenia dróg oddechowych mają etiologię bakteryjną, u starszych dzieci - wirusową. Z antybiotykiem w przypadku zwykłej infekcji dobrze poczekać, ale zawsze zwracać trzeba uwagę na obecność gorączki, to czy temp. spada po lekach p/gorączkowych, obecność wysypek, innych objawów (wymioty, biegunka, owrzodzenia jamy ustnej, drgawki, itd).

Ostatnia edycja:
GINGERKA rewelacja!!!!!!!!!!! Bardzo się cieszę...

bo zus wie, że ludzie boją się z nimi iść na sądową ścieżkę i często działa wbrew przepisom, ja jestem pewna swojego i jeśli mi nie wypłacą odwołam się. :-)

gingerka, świetne wieści
karolinusia, czytam, czytam i to chyba rzeczywiście jest do zrobienia, tylko myślę z kim tu się skontaktować jeszcze by mieć 200% pewności

Carri - byłam w dwóch sklepach "maluch" na os. sikorskiego i powstańców śląskich :)
Nikusia82 - Z tymi ćwiczeniami to masz częściowo rację. Nie należy zaczynać jeśli wcześniej nic się nie robiło w tym kierunku..ale-pod okiem specjalisty czyli np na zajęciach ruchowych dedykowanych kobietom w ciązy można spokojnie zaczynać ćwiczenia. One są bezpieczne i lajtowe-uwierz mi :) zawierają też elementy na których szczegolnie nam zależy - np ćw mięśni kegla. Ja osobiście polecam taką formę aktywności-ale podkreślam nie samemu tylko pod okiem wykwalifikowanego instruktora.
Gingerka -super!!!kamień z serca:)

reklama
Alesia, Marcia, Karolinusia - ja właśnie miałam od października zakładać działalność gospodarczą po studiach (w sensie że od dawna miałam taki plan), także temat macierzyńskiego w tej sytuacji rónież mnie interesuje) i teraz też czytam dziwne rzeczy o tych zasiłkach, ogólnie jeszcze nie zmienili żadnych przepisów, ale wiadomo, od nowego roku mogą zmienić... Na razie jest tak, że w przypadku Alesi, która nie płaci żadnego chorobowego, ZUS weźmie średnią z tylu miesięcy, za ile zapłacisz chorobowe (jakieś musisz, żeby mieć macierzyński), jeśli zadeklarujesz teraz wysoką podstawę opłacania to przez kilka miesięcy zapłacisz bardzo wysoki ZUS, ale potem dostaniesz wysoki zasiłek (chociaż ZUS może to przeciągać, ale nie ma prawa nie zapłacić - chyba że się zmienią przepisy...), jeśli zgłosisz choćby minimalne chorobowe, to zawsze dostaniesz ten tysiąc z hakiem, więc warto.
U Marci jest trudniej, skoro już płaciła chorobowe, to ZUS bierze średnią z ostatnich 12 miesięcy, ale też można to zmienić (bo dlaczego te osoby mają być w gorszej sytuacji niż takie, które nie płaciły w ogóle chorobowego???) - tylko trzeba zrobić przerwę w opłacaniu chorobowego, co wiąże się z tym, że nie będzie się dostawać nic na L4... Ta przerwa to minimum jeden miesiąc (choć na jednym portalu czytałam, że 3 miesiące). Potem deklarujesz od nowa podstawę składek, i możesz zadeklarować wyższą i płacić do porodu, wtedy ZUS naliczy na podstawie średniej z miesięcy PO przerwie, czyli też można dostać wysoki macierzyński.
Karolinusia - rozumiem, że Ty podwyższasz na parę miesięcy, żeby mieć wyższą średnią z 12 miesięcy po prostu? To chyba najmniej problematyczne dla ZUSu, więc nie będą się na pewno czepiać.

Na chwilę obecną jest tak, że wg przepisów jeśli działalność jest rzeczywiście prowadzona, to ZUS prędzej czy później musi wypłacić składkę, również tę wysoką. Ale może przeciągać, odmawiać, żądać udokumentowania prowadzenia działalności itd.... Więc pytanie kto może sobie pozwolić na płacenie przez kilka miesięcy ZUSu w wys. ok. 3400 zł (na wrzesień), a potem na 2-3 miesiące dyskusji z ZUSem, zanim się dostanie zasiłek.

Trudne to tematy, ja działalność i tak założę, bo nie będę czekać z rozkręcaniem na po dziecku, skoro na macierzyńskim dalej mogę prowadzić, ale zastanawiam się, czy wziąć preferencyjny ZUS i minimalne chorobowe, czy jednak zadeklarować wysoką podstawę, płacić duży ZUS i ryzykować, że się zmienią przepisy/ ewentualnie że przez kilka miesięcy trzeba się będzie sądzić. Raczej nie stać mnie na 6 miesięcy płacenia pełnego ZUSu (zresztą jak prawie nikogo prowadzącego własną działalność - internet pełen jest kobietek w ciąży z DG zastanawiającymi się, na ile przed porodem zadeklarować wysoką podstawę... wiadomo, nikt na codzień nie płaci ogromniastego ZUS, skoro emerytury z tego i tak nie będzie prawie żadnej), ale może po 3 miesiącach preferencyjnego ZUSu mogłabym na 3 miesiące zadeklarować wyższą (nie najwyższą) podstawę...

Trochę to kiepskie, jakbym poszła na etat (tylko że nigdy nie chciałam, plus kto zatrudni ciężarną...), to ZUS nie miałby problemów, a jak otwieram działalność, to już znacznie gorzej... Chociaż fakt, na etacie nie ma się wpływu na wysokość chorobowego.

Do góry