reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

reklama
moja koleżanka na działalności mi mówiła, ze będzie miała na macierzyńskim 500 zł :-(

Małpawzoo dobrze ze lepiej się czujesz :-)

My z Kurczakiem w domu bo m ma swoja imprezę- napisał mi smsa ze same vipy w garniturach :-) wróci pewnie późno a Kurczak jęczący i opowiadał, ze Szymon rzygał w przedszkolu wczoraj a dziś już Szymona nie było..... jelitówka??????

A Gwiazda jakaś spokojna dzisiaj i nic się nie rusza .......

No ciekawe jak to będzie z wagą ;) Moje drugie nie dość, że dziewczynka, to jeszcze niedonoszona, więc nie mam porównania. A jeśli teraz będzie chłopak, to już się boję, bo powoli zaczyna wyprzedzać termin z OM ;)

Moja Mama rodziła dwóch chłopaków - ponad 4 kilo każdy. Ja się urodziłam w 31 tc z wagą... uwaga, uwaga... 2,5 kilo!!! Strach pomyśleć, co by było, gdyby mnie donosiła ;) Ale fakt, że byłam "tuczona", bo wiedzieli, że mnie Mama nie donosi.

Także ucieszyłam się, że Franek waga 3,5 kilo zaledwie ;)
Ja powyżej 3,5 kilo nie rodzę ;P

Chociaż waga to pikuś. Najgorszy jest obwód głowy. A moje dzieci niestety wielkogłowe są :/ Obydwoje mieli coś koło 44 cm obwodu przy porodzie.

Z tym macierzynskim to wlasnie pewnie jest tak ze zalezy jaka skladke sie odprowadza do zusu ja teraz kestem na zwolnieniu i dostaje 1500 zl miesiecznie wiec bioracpod uwage ze bede chciala byc na maciezrynskim caly rok wiec bedzie platne 80 % to wychodzi 1200 zl +\-. A co dopodwyzszenia skladki i wyzszego maciezynskiego to mi szef z biura rachunkowego powiedzial ze zus sie za to wzial i generalnie wszystkie klientki ktore podwyszyly sobie zeby miec wiekszy maciezynski sadza sie z zusem i nie wiadomo jak to sie skonczy a w tum czasie wszystkie swiadczenia sa zawieszone i nie dostaja nic wiec uznalam ze lepiej dostac co kolwiek niz nic

Mamusia, oczywiście - 34 cm :)
Franek - 36 cm :)

Jak patrzę na centyle, to niby nie tak dużo :) A wszyscy lekarze mówili, że takie wielkie głowy :p Coś ściemniali ;)

Aneta, te siatki centylowe różnią się w zależności od kraju. Na polskich stronach znajdziesz siatki dla warszawskich dzieci.
Mam koleżankę we Francji, której dziecko jest na polskie normy w 50 centylu, a na francuskie w 97 ;)

Nuśka w 11 mies. (ostatnie mierzenie) miała obwód 47 cm...
Franek w 6 mies. (ostatnie mierzenie) - 44,5 cm.

Pewnie stąd mi ta liczba utkwiła ;)

reklama
Do góry