reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

mamatek, ale ja na razie tez płacę preferencyjny zus, czyli trochę ponad 400 (tj zdrowotne + społeczne) i chorobowego rzeczywiście nie płaciłam więc nie wiem czy sprawa taka prosta, jak myślisz?

reklama
Dzien dobry!

mamatek ja w spolke (moich rodzicow) weszlam w 2008 r wiec troche juz mam ta dzialalnosc i tak jak,piszesz u mnie biora srednia z 12 miesiecy i np moglabym zawiesic dzialalnosc a potem odwiesic i wtedy zadeklarowac wyzsza skladke tylko ze w moim odczuciu i pewnie zusu to juz takie dzialanie z premedytacja a mnie tez nie stac placic taki zus przez kilka miesiecy.
A tak mi teraz przyszlo do glowy a jak to jest jak ja siedze teraz na L-4 czy to wplywa na wielkosc macierzynskiego, bo siedze juz 3 miesiac i place tylko chorobowa skladke?

GINGERKA SUPER WIESCI , GRATULUJE!!!!!!

ja dzisiaj mam zrobic rajd z Patrycja po sklepach bo dziecko sie skarzy ze jej zimno i chce rekawiczki, czapke i szalik i moze namowie ja na kurtke bo se ubzdurala ze chce plaszcz taki filcowy zimowy i nie rozumie ze potem bedzie chciala isc na sanki czy na sniezki to w takim plaszczu nie wyjdzie a plaszcza i kurtki jej nie kupie. Ja musze sobie buty na zime kupic i powiem wam ze zawsze staram sie kupic jakies dobre np ecco sa strasznie drogie ale potem chodze kilka lat a komfort chodzenia bez porownania wiec na jedno wychodzi i teraz zastanawiam sie nad emu ale kosztuja masakrycznie duzo i boje sie ze mimo wszystko beda mi przemakac...ma ktoras oryginalne emu i moze cos napisac jaksie sprawuja?
ciuchow sobie na ciaze nie musze kupowac bo ja generalnie bardzo lubie kroj bluzek i sukienek odcinanych pod biustem i mam pelna szafe a ze jeszcze do tego raz chudlam raz tylam i zawsze nosze luzniejsze rzeczy to wszystko bez problemu pasuje i ma jeszcze zapas :-)
ale sie rozpisalam z samego rana o ciuchach...milej soboty!

Ostatnia edycja:
Hej Kobitki.
Co do podwyższania zus-u to pamiętajcie, że jak się weźmie wysoką składkę, to po macierzyńskim nadal trzeba będzie ją płacić i nie jest tak łatwo z zejściem z powrotem w dół. Jedyną opcją jest wtedy zamknięcie działalności. Tylko nie wiem na jak długo trzeba zamknąć.

Mąż wybył na ryby, ciekawe czy coś złowi :) Z Adaśkiem na szczęście już lepiej, spał całkiem znośni i katar dziś mniejszy, ale kaszel się pojawił.

Udanego weekendu!!

Witam. Wszystkich was nie doczytalam, bo jak zobaczylam, ze Aneta chce kota, to mysle odpisze.
Otoz z kocurami jest tak, ze jesli ich nie wykadtrujesz to w domu bedzie po bodajze dwoch latach, bedzie ci cuchnac jak cholera. Kocury zaznaczaja teren, pptrafia nawet nasikac na ciebie, koci mocz strasznie smierdzi. Wykadtrowanykocur jest blizej domu, poniewaz nie czuje checi kotek. Jest bardziej leniwy od kotki. Kotki natomiast sa bardziej zwawe, ciagle sie bawia, sa lowne a zwlaszcza wtedy jak maja kocieta. Niestety trzeba ja wysterylizowac, co wcale nie zmienia jej charakteru.

BARDZO WAZNE! Zastanow sie jeszczd nad tym kotem. Mam dwa koty w domu i pytalam o zwiazek kota i toxo, gin mi powiedzial tak: to nic nie szkodzi, trzeba myc tylko rece za kazdym razem jak sie mialo stycznosc z kotem. I bron Boze nie wolno ci wymieniac kuwety, niech to robi ktos inny.
Jak mowilam mam dwa koty, ktore moj narzeczony i brat ciagle wyrzucaja z domu, ze wzledu na to, ze mam stary drewniany dom, to myszy mi lataja wrecz po nogach. A koty wykopane na podworko.

Co do kotów jeszcze to trzeba uważać, bo mają różne charakterki. Siostra swego czasu miała, ale musiała oddać ze względu na alergię syna i ten jej futrzak miał zapędy do drapania/atakowania dziecka i podwójnie musiała mieć oczy do okoła głowy. Nie jestem przeciwniczką kotów, ale przy małym dziecku, a zwłaszcza niemowlaku bym się bała. Kota nie wytresujesz tak jak psa.

Ewula, tez sie boje kota z dzieckiem malym polaczyc. Dlatego w czasie ciazy wpuszczam wieczorem koty do domu na noc zeby do msrca wylapaly myszy. Jesli narzeczony i brat nie beda ich wyrzucsc, to bedzie dobrze, mam kotke z mlodym i lowy ida bardzo szybko i czesto cos widze na podworku zagryzionego. Pozniwj miec myszy i male dziecko w domu to gorzej niz cokolwiek innego.

Jakie polecacie spodnie dla kobiet w ciazy? Bo muszd sobie kupic, mam z lidla, ale za zimno mi w nich jest i ostatnio w kostki zmarzlam... dresy sobie kupie jeszcze z dwie pary zeby miec w domu, a spodnie tez mi sie przydadza gdzies wyjsc do kogos.

witam się z rana
nic a nic się nie wyspałam bo młodą męczył kaszel od 3 w nocy tak do 6.... za to teraz śpi jak suseł a tu na zakupy trzeba by iść.....

gingerka super wiadomości!!!! bardzo się cieszę!

koreczek ja mam spodnie ciążowe z h&m, ostatnio widziałam dużo tanich w c&a tylko że poprzebierane w rozmiarach....

koreczek- Ja mam spodnie z firmy H&M mama. Są dobrze wykonane, ciepłe i mają szeroką rozmiarówkę. Dla mnie H&M jest wybawieniem, bo jestem dość szczupła. Trudno o rozmiar XS przy ciążowych ubraniach, a brzucha nie chcę uciskać, ani chodzić w workach. Jeśli chodzi o H&M to zmorą jest cena, dlatego kupiłam tylko jedną parę, ale jestem z nich bardzo zadowolona. :)

Witajcie, ja cos nie moge juz spac, Julek od 11 cos pojekujemprsez sen, wysikalam go, zrobilam picie, rozbudzilam ale nie wiem czemu tak, nie ma zatkanego noska wiec nie wiem.... narazie rozbudzil mnie potwrnie....
Co do kotka..... u nas jest problem pieska, bo jak przyjechalisny tu 2.lata temu to moj m.obircal Julkowi, ze jak bedzie rodzenstwo to bedzir piesek, nawet przez.plot mowil rok temu do psa sasiadow"nic sie nie martw Corbi, bedziesz mial new friends jak bedziemy mieli babyka".... a ja nie chce zadnego psa jeszcze teraz w domu, co innego jak Julek bedIe na tyle samodIelny, zeby wyjsc z nim sam....narazie to ja dziekuje bardzo....a koty....szczerze to jak przylecialam tu, to chwilowo mialam przygode I pracowalam w serwisie na domkach, do kotow mam obydzenie, bo ludzir mieli naprawde czyste zadbane domy, a kupy itp. Mozna vylo znalezc w najwiekzzych zakamsrkach I sikami smierdzialo niemislosiernie..... na sama mysl, az mi nie dobrze....
Koti super wiesci ciesze sie bardzo;)
wcZORAJ bylam w jedej ogromnej sieciowce nazywa sie wallmart, najtansze ceny na wszystko po nowy pakiet do komputrra....poszlam na stoisko dziecirce I kurde jestem w szoku, tu jest taki wybor, ze mozna zwariowsc nawet w takim sklepie I ubranka z carter'
s czy gerber takie body spodenki skarpetki kupic mozna za grosze, ale nie ma normalnych wanienek wszystkie takie male z.wkladkami....ehhhh. ile w Pl koszTuja dziewcsyny pampersy N? Tutaj za.96 w opak. Ok 25$. Wozki sa.tam lipne, foteliki tez.....
Jesli chodzi o zus itp... mige tylko napisac, ze teraz.lapia sie brzytwy, szukaja wszedzie gdzie sie da... jak bylam w I wszej ciazy to moja ciotka z wiekszego miasta, ktora jest kierowniczka dzialu od zwolnien w ciazy w zus czy w czyms podobnym, dzwonila do mnie I mowila, zebym sie nje zastanawiala tylko szla na l4. Bo nigdy nie wyciagne od zus tych pieniedzy co skladam..... z dzialalnosciami jest inaczej.... ja tylko pamietam, ze placilam ubezpieczenie grupowe w pracy I nie.dostalam ani zwiazkowego ani grupowego z pzu bo mialam zankrotki okres skladek, a wszyscy mi zapewniali ze jest ok, wiem, ze Pani z pzu mowila ze.szkoda, ze do niej sie nie dodzwonilam jak zazzlam w ciaze, bo zaplacilabym 2 w c zesniejsze skladki I mialabym.....tak pisze to jakbyscir mialy podobne ubezpieczenie.....
Dla mnie to straszne, panstwo nas tak okrada....tu jest to samo, moze wszystko jest dostepniejsze tansze ale podstki jakie.placimy np za.dom na rok sa okropne.... placisz za okolice w jakiej mieszkasz, za szkoly- im wyzsze tym wyzszy poziom..... itd....zwariowac mozna.... dobra nie.zanudzam sprobuje zasnac....milego dnia Wam zycze

reklama
hejjj
Koreczek ja nie mam żadnych spodni, mam same legginsy......i jedne biodrówki przedciążowe ale są dobre jeszcze....

gingerka super wieści!!!!!

Ania
zdrowka dla Małej!

A my się wyspaliśmy, gdyby nie wstawanie siku 3 razy!! byłoby ok :-) teraz chłop maluje salon a ja się snuje i szukam sobie miejsca........

Do góry