reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

Ewa, u mniejszych dzieci to mamy się raczej uczą rozpoznwać sygnały które daje dziecko gdy chce siusiu/kupkę niż możnaby mówić o panowaniu nad zwieraczami.

reklama
Mlodszy ma teraz 2,5 roku i tez oduczylam pampersow. Dla ich mamy to mogl by jeszcze i z dwa lata chodzic. Starszego oczuczula przed 4 urodzinami teraz w sierpniu. Dla mnie to nie do pomyslenia. I nie wierze w jakies stwierdzenia ze dzieko jest nie gotowe itd. Takie male dziecko mozna wszystkiego nauczyc. Moja ma w piatek 10 msc i robi siku do nocnika po nawet 8 razy dziennie. Sama ja sadzam i nie jest to dla mnie udreka. Wczoraj byla pierwsza kupka.. Nie sadzilam ze zrobi. Caly dzien nie zrobila kupki w pampersa,. A na wieczor przed kapiela do nocniczka. Sama zapala o co chodzi. Chciec to moc.

Aneta -nie chce gasic Twojego entuzjazmu ale w odpieluchowaniu dziecka chodzi o to zeby samo komunikowalo sowje potzreby fizjologiczne i wolalo ze chce a nie zeby mama je wysadzala wtedy keidy uwaza ze moze zrobic (i bardzo czesto sie udaje wychwycic ten moment); oczywiscie to jest trening bardzo dobry i przygotowanie bo dziecko juz wie co sie robi na nocnik ale nie jest odpieluchowaniem; Zgadzam sie ze wytrwaloscia mozna duzo zdzialac i tez nie toleruje dzieciakow 3 letnich ktore chodza caly czas z cumlem (mala odkad skonczyla kilka miesiecy dostawala tylko do zasypiania, pozniej od jakiegos roku i cos tylko na noc, a na 2 lata sama oddala dzidziusiowi) a rodzice nawet nie probuja ograniczyc dziecku, to samo 4 latki wozone wszedzie w wozku lub noszone na rekach jak male kaleki

ja niedawno pisałam o babcie od nas z osiedla, ktora swojego syna ktory ma 4,5 roku wozi wszedzie wozkiem a wczoraj widzialam nastepna taką artystkę, ledwie ten wozek z tym dzieckiem, ta dziewczynka ma za chwile 5 lat, pchała, masakra, takie dziecko to juz na rowerze powinno smigać a nie w wozeczku....................

no wlasnie mamusiasynka - zastanawiam sie z czego to wynika (oczywiscie pomijam ewentualne dysfukcje dziecka, problemy z nozkami, choroby itd) z lenistwa rodzicow czy ich nadopiekunczosci/checi uzalezniania dziecka od siebie czy moze po prostu z braku oleju w gflowie?

to wynika z problemów mamuski z głowa, jenyyyy jaka ta jedna kobita jest zrypana, co ja widze to spiepszam gdzie pieprz rośnie, no nie moge słuchac jak mi opowiada ze to dziecko odstawiła od cycka jak miało 3 lata, nie posłała go do przedszkola bo tam sie nim nie zajma tak jak ona w domu, xle go karmia itp, itd. kaleke z tego chłopczyka robi aha chłopiec ma wlosy do pasa bo nie lubi sie obcinać :szok::szok::szok::szok: uwielbiam takie mateczki :cool:

Flower no rozumiem ale skoro juz zapala ze robi siku do nocniczka w miedzy czasie do pampersa nie siusia to wielki plus. Zdarza sie ze jest lekko mokry ale ona ma dopiero 10msc. Ja bede trwala w tym co robie i wierze ze mi sie uda. Z czasem sama zacznie wolac. Tak jak pisalam... Moja mama sadzala mnie na nocnik od kiedy skonczylam 7msc. Majac roczek wolalam "e e" i bylo wiadomo ze trzeba mnie podadzic. Jak bylismy w miescie to leciala do pierwszej lepszej toalety lub za krzaczek i dzieki temu gdy skonczylan 1,5 roku wogole pampersow nie nosilam nawet na noc. Moja mama byla zawzieta i uparta. Sadzala mnie po 20 razy dziennie na nocnik. Jak widac zadzialalo :)

To ja wam powiem teraz hit. Wyobrazcie sobie kobiete ktora karmi 5 latka i 6 latke cyckiem. Dzieciaki biegaja po podworku przylatuja do mamy (ktora siedzi z kolzezankami i pije kawe) do domu wyciagaja cyca , pija jedno po drugim i leca dalej na dwor :O w mojej glowie to sie nie miesci.

reklama
Obiadek nastawiony wiec mam chwilke by do was zajzec:-)

Nikusia gratuluje ruchów :)

AnetaNorwegia ja mysle ze jak Twoja coreczka chora , to lepiej bys zostala z nia w domu, szkoda jakby miala zarazic jeszcze male niemowle....Zdrowka zycze dla corci,katar u maluchow to koszmar, ja czasem do dzis stosuje malej fride do wyciagania katarku z nosa, oklepuje ja i smaruje masciami na noc by lepiej jej sie oddychalo + oczywiscie krople. Ale katar leczony czy tez nie trwa zawsze tydzień

Jo_asia uwielbiam grzyby suszone do zupki grzybowej na swieta , czy do innych potrwa, np kurki do jajecznicy, tylko u nas licho z grzybami :/ Co do wagi to ja jeszcze nie przybralam ciagle chudlam przez wymioty, wiec jak lekarz stwierdzil mi ciazowe to wazylam 65 teraz gdzies jeszcze kolo 63-64

Izka wazne jest to bys jadla wartosiowe posilki, dziecko musi miec tez w sobie jakies witaminy by dobrze sie w brzuszku rozwijalo, zawsze idzie poszukac pomocy Mopsie, pzyjaciol , rodzinie.....Masz na kogo liczyc?? Ubranka, wyprwka dla dziecka???

Mamusia synka no prosze tez bym chciala miec tyle poweru co ty, szarlotka narobilas mi smaka :)

Co do pieluszek, z racji tego ze malutka jest ze stycznia były jakies pojedyncze proby żeby siusiala na nocnik żeby dawala jakos znak ze chce siusiu ale często niestety moczyla się a co za tym idzie zaraz była przeziebiona, wiec poczekałam z nia do lata, podlapala sisianie do nocnika, a potem na podworku na trawke :) choć wiadomo było ze na pocztaku nie ruszałam się bez ciuchow na zmiane dla niej. Malutka mało mowi wiec widze ze jak już przymierza się na dworze do sciągania spodni to znaczy ze chce sisi, labo jej się co jakiś czas pytam czy chce wtedy albo jest tak albo nie, lub sama powie ze chce ale to jeszcze rzadkość, w domu sama się wysadza na ubikacje lub nocniczek.Na noc jej jeszcze zakładam pieluchomajtki bo czasem ma tak ze się przebudzi i jak widzi ze w pokoju ma nocniczek potrafi zsunąć sobie pieluszke i zrobić do nocnika siku, no i jak jest poranek to tez jak już ma wstać z lozka to najpierw robi siku... Jednak z tymi nockami to jeszcze u nas ciężko czasem pieluszki sa mokre...
A co do smoczka to malutka niechciala wogole smoczka , niestety zamiast jego woli ssac paluszek.... wiec jak już pada ze zmeczenia ssie paluszek.... Oduczam ja tego wiec widze po niej postępy ale jeszcze jeszcze troszkę prze nami jest

Do góry