reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie jako Staraczki po raz drugi :-)

Witam, po długiej nieobecności... :zawstydzona/y:

Podczytuję Was Dziewczynki ale coś mi weny i czasu brak na czytanie... kiepski początek roku i to chyba dlatego...

Jarzębinko Ty masz 7 cykli za sobą a mi się własnie 9ty zaczął:wściekła/y:...
biorę leki ale jak na razie poprawy niet, zobaczymy co dalej, bo mam jeszcze 2 opakowania innego "specyfiku" i znowu na kontrol... ach kiedy Ci lekarze zaczną na badania wysyłać, a nie tylko leki zmieniają...

Kevinka przykro mi... a co do lekarza i brania clo, to powiem Ci, że moja kuzynka tez brała clo i tez nie miała monitoringu przy tym robionego... lekarz do którego chodze tez chciał;mi to przepisać i chyba tez bez monitorowania, więc nie wiem jak to jest... kazdy ma swoją praktyke...

Agula ściskam kciuki za teścik... a masz jakieś objawy?

Pozdrawiam

reklama
Witam, po długiej nieobecności... :zawstydzona/y:

Podczytuję Was Dziewczynki ale coś mi weny i czasu brak na czytanie... kiepski początek roku i to chyba dlatego...

Jarzębinko Ty masz 7 cykli za sobą a mi się własnie 9ty zaczął:wściekła/y:...
biorę leki ale jak na razie poprawy niet, zobaczymy co dalej, bo mam jeszcze 2 opakowania innego "specyfiku" i znowu na kontrol... ach kiedy Ci lekarze zaczną na badania wysyłać, a nie tylko leki zmieniają...

Kevinka przykro mi... a co do lekarza i brania clo, to powiem Ci, że moja kuzynka tez brała clo i tez nie miała monitoringu przy tym robionego... lekarz do którego chodze tez chciał;mi to przepisać i chyba tez bez monitorowania, więc nie wiem jak to jest... kazdy ma swoją praktyke...

Agula ściskam kciuki za teścik... a masz jakieś objawy?

Pozdrawiam

No to widze,ze nietylko mnie sie rok zle zaczal:-(Przytulam mocno,zeby bylo lepiej i wiecj cie tu u nas bo tu male pusteczki:tak:
Piszesz,ze u ciebie 9 cykl u mnie 13:-(bezowocnych staranek....

A co do clo i monitorowania na duzo forach czytalam i cykle powinny byc monitoeowane bo czasem pecherzyki niepekaja z czego moga sie utworzyc cysty,a ja mialam do nich sklonnosc.Dodatkowo gdy niepeka podaje sie jakis zastrzyk niepamietam nazwy ,zeby pekly .No i oczywiscie cos powinno sie brac na druga czesc cyklu cos np jak luteina zeby sprawic warunki dla dzidzi.
Pozwole sobie tu przytoczyc taki cytat z innego forum
Monitorowanie:
Podczas leczenia ważne jest nadzorowanie jego efektów. Do tego celu służy najczęściej ultrasonograficzne monitorowanie owulacji. Polega ono na wykonaniu kilku badań usg w cyklu podczas których lekarz ocenia wielkość pęcherzyków oraz grubość i strukturę endometrium. W pierwszej fazie cyklu endometrium jest cienkie i linijne, w pobliżu terminu owulacji zmienia się na bardziej echogenne. Przed owulacja endometrium powinno mieć grubość przynajmniej 6 mm (idealnie 8-12 mm). W celu poprawy śluzu i grubości endometrium używa się preparatów zawierających estrogeny. Pierwsze usg można wykonać 3-5 dni po ostatniej tabletce, kolejne zostają wyznaczone na podstawie wielkości pęcherzyków w czasie poprzednich usg. Pęcherzyki powiększają się średnio o 1-2 mm dziennie. Za dojrzały uważa się pęcherzyk o średnicy przynajmniej 18 mm. Pęcherzyki stymulowane Clostilbegytem przed samoistnym pęknięciem osiągają zazwyczaj rozmiary o kilka milimetrów większe. W wybranych przypadkach łączy się monitorowanie z oznaczeniami poziomu estradiolu lub/i progesteronu. Obserwacja powinna być prowadzona przynajmniej w pierwszym cyklu leczenia (najlepiej w każdym). Ultrasonografia dopochwowa umożliwia ustalenie czy jest efekt (owulacja) oraz czy endometrium jest prawidłowo wykształcone. Dodatkowo badanie wykonane przed podjęciem stymulacji (na początku cyklu, bezpośrednio przed stymulacja lub pod koniec cyklu poprzedzającego stymulacje) pozwala na wykluczenie torbieli czynnościowych. Obecność przetrwałego pęcherzyka o średnicy większej niż 10 mm jest przeciwwskazaniem do podejmowania stymulacji, ponieważ istnieje ryzyko, ze wpłynie on negatywnie na jej skuteczność.

Torbiele czynnościowe zazwyczaj zanikają samoistnie, w celu przyspieszenia tego procesu przepisuje się czasem tabletki antykoncepcyjne.

dziewczyny w koncu sie uda.... trzeba mocno wierzyc i myslec optymistycznie:tak: ah i najwazniejsze to nie zyc tylko z cyklu do cyklu bo zwariowac mozna
Trzymam kciuki za was i siebie;-)

pozdrawiam

To ja sobie dziś zatestowałam , niestety negatywnie. I czacha mi paruje czemu @ nie ma , czuje się ok tylko piersi inne większe i bardziej drażliwe a tak to wszystko w normie. Farmaceutka powiedziała żebym na bhcg lepiej pojechała , ale ja już chyba złudzeń nie mam.

Agula ,jesli testy wychodza negatywnie sprobuj tej betki moze akurat ,moze przesunelo ci sie owu i jeszcze zawczesnie na wykrycie tego testem.
A moze przez poprostu @ ci sie przesunela ja wlasnie od kiedy czekam na fasolke ,mam nieregularne chyba psychika pracuje nad tym.

Kevinka moze rzeczywiście podświadomość pracuje, choć akurat w tym miesiącu jakoś było mi to obojętne . Doszłam do wniosku że jak będzie odpowiedni czas to będzie i tyle , a na siłę nie ma co szczególnie że poprzednia ciąża zakończyła się dla mnie koszmarnie i drugi raz bym tego nie przeżyła. Poczekam jeszcze tydzień może przyjdzie . A na poczatku lutego do gin pójdę, bo po telefonicznej konsultacji z inną gin trochę się uspokoiłam.

Jak sie ciesze :DDDDD
GTARULUJE CI KOCHANA :))))
Czekamy na fluidki ;)

Nic niewspominalas,ze moze u ciebie fasolka w tym cyklu sie pojawi :)Jakies objawy kochana??

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry