reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie jako Staraczki po raz drugi :-)

MOU no dokladnie te dwa byly...
Ja tez mialam owu wczesniej w tym cyklu, ale nadal za termin @ przyjmuje wtorek, czyli za 2 dni. Nie skrocam sobie cyklu bo nie wierze, ze @ pokazalaby sie po 21 dniach. W zyciu... Raz w zyciu mialam krotki cykl bo 26 dni, ale krotszego nie przewiduje, zreszta teraz to sobie moge gdybac;)
W kazdym razie do piatku juz niedlugo a do soboty tymbardziej i...... Majorka :-D

MOU modle sie zeby to byl Twoj ostatni stek! :-)
Ja ani stekow, ani tatarow, ani serow plesniowych (przejadly mi sie) nie jadam. Ale nie powiem...tatara bym zjadla, jednak nie mam tego na codzien, 100 lat temu moze jadlam;)

Ostatnia edycja:
reklama
MOU - po prostu będziesz jadła steki dobrze wysmażone. Czerwone mięso to źródło żelaza!:-)
Czerwone mięso lub drób
Zawiera pełnowartościowe białko (to z roślin strączkowych nie wytworzy wszystkich potrzebnych aminokwasów). A bez białka niemożliwa jest produkcja hormonów, enzymów, transport krwi. Ważnym aminokwasem (częścią białka) jest metionina występująca głównie w białkach zwierzęcych. Ma ona duże znaczenie w zapobieganiu wrodzonym wadom układu nerwowego. Niedobór białek, witamin i minerałów, których dostarcza mięso, może spowodować gorszy rozwój dziecka, a nawet poronienie. Czerwone mięso to także znakomite źródło żelaza. Odpowiednia jego ilość chroni mamę przed anemią i infekcjami dróg moczowych, a malucha przed niską masą urodzeniową i przedwczesnymi narodzinami. Dzienna porcja: 100 g.

Ollena - ale ja nie skracam, tylko tak powinno być, bo faza lutealna jest stała i wynosi od 12-16 dni. czyli mój cykl to w najdłuższym przypadku 21 dni, a w Twoim 25 dni. Jeżeli po 16 dniach fazy lutealnej nie wystąpi @ - znaczy że jest ciąża, lub zaburzenia hormonalne. Tylko w jedną lub drugą stronę jest opcja, mam nadzieję że w tą fajniejszą opcje podąży mój organizm, Twój już poszedł we właściwą stronę i chwała mu za to !!!! :-D
Sweety - ja jem chyba za dużo czerwonego mięsa. Wieprzowina mi nie podchodzi, chyba że robię gyrosa z tzatzykami to wtedy tak. Ale zupy gotuję na wołowinie, gulasze wołowe często robię, i sosy tylko na wołowinie... kurczak tylko pieczony hi hi :)
co do wysmażonego steka to sobie odpuszczę... jestem za krwistym. Raz mi się przesmażył to go nie zjadłam... ale M zjadł za mnie to się nie zmarnował aczkolwiek też mu nie podszedł :-D

hej laski

w polsce jest jeden serek pleśniowy który można jeść w ciąży - turka, chodzi o to że on jest z mleka pasteryzowanego, więc ok, ja np ni powinnam jeść serów włsnej produkcji, bo mleka się nie pasteryzuje wcześniej, więc ryzyko listeriozy też jest

MOU - po prostu będziesz jadła steki dobrze wysmażone. Czerwone mięso to źródło żelaza!:-)
Czerwone mięso lub drób
Zawiera pełnowartościowe białko (to z roślin strączkowych nie wytworzy wszystkich potrzebnych aminokwasów). A bez białka niemożliwa jest produkcja hormonów, enzymów, transport krwi. Ważnym aminokwasem (częścią białka) jest metionina występująca głównie w białkach zwierzęcych. Ma ona duże znaczenie w zapobieganiu wrodzonym wadom układu nerwowego. Niedobór białek, witamin i minerałów, których dostarcza mięso, może spowodować gorszy rozwój dziecka, a nawet poronienie. Czerwone mięso to także znakomite źródło żelaza. Odpowiednia jego ilość chroni mamę przed anemią i infekcjami dróg moczowych, a malucha przed niską masą urodzeniową i przedwczesnymi narodzinami. Dzienna porcja: 100 g.

a tu ci powiem "pierdu, pierdu"
12 lat nie jem mięsa, ryb owoców morza itp, jem nabiał i jajka
pierwsza ciąża: wzorowe przybieranie na wadze moje - 11 kg, nie mialam cukrzycy ani anemii
młody urodził się zdrowy 9 dni po terminie, różowy, nie miał żółtaczki w ogóle, do tej pory raz miał leki podane na przeziębienie bo się od ojca zaraził, a tak to tylko sporadycznie ma katarek
sorry jak ja słyszę zabobony pt czerwone mięso musi być to mi niedobrze, jak ktoś je to jego sprawa, ale proszę mi tu bez mitologii ;-)

Mou zagladam zagladam tutaj rowniez :) Jak wstawic suwaczek i wykres?

Ollena tez jak to obejrzalam to lzy stanely w oczach :( Kto by pomyslal dzis juz 10 lat mija od tego pamietnego dnia.

[*] dla wszystich którzy zgineli tamtego dnia.

Ostatnia edycja:
Aldo przykro mi ze sie nie udalo no i tez polecam luteine w takim wypadku
Mou trzymam kciuki i czkekam na wyniki testu:)
ja zamowilam clearblue ale jakos czuje ze sie nie udalo jednak bo ja nie mam zadnych objawow ...macam te swoje cycki i macam i nic;/ wczoraj przez ta walke zapomnialam wziac luteiny wieczorem i rano juz czulam bol okresowy;/...jedyne to sie pocieszam ze w sumie dopiero od 4 miesiecy nie karmie (wiec moze moje piersi nie beda teraz tak wrazliwe jak przed pierwsza ciazap;p) no i od 3 miesiecy jestem na lekach wiec jeszcze nie ma tragedii jesli chodzi o dlugosc staran;p tak si epocieszam;) no a testem postaram si epoczekac do terminu miesdiaczki jednak czyli do nastepnej niedzieli...

Kasiurek a czemu Coli tez nie pilas?
Ja tamta cala ciaze pijam ciagle cole light i teraz tez. Nie tykam tej normalnej, bo smaku nie znosze, zreszta w tamtej sam cukier i gdybym pija jej tyle samo do tej Diet to bym miala dupe jak szalupe ;))
Nie pije tylko wtedy jak w PL jestem bo mama krzyczy ale tutaj na porzadku dziennym jest u nas Diet Coke w lodowce, diet Fanta tyz ;)

MOU masz tydzien do terminu @? to moze faktycznie moglby wyjsc test ciazowy. Jak jutro nic nie wyjdzie to zrob w terminie @ i tak juz dlugo wytrzymalas :-)
Ja czekam na Przepis na Zycie :-)
po pierwsze to odrdzewiacz, robi spustoszenie w naszym organizmie po mimo ze super smakuje ;],zawier spoko kofeiny i cukru i jedno i drugie w ciazy powinno sie unikac. Wiadomo czasem dwa trzy lyki nie zaszkodza, ale ja wychodze z zalozenia ze 9 miesiecy mozna wytrzymc pozostaje nam cale zycie ;]

reklama
Wróciliśmy właśnie, zrobiłam teścior po niepiciu - i nic... więc hmmmm, nie wiem nic :-D
tak się zastanawiam czy mam być twarda i poczekać jeszcze z dzień, i zatestować we wtorek? ale tak mnie korci że raczej nie wytrzymam, i zmarnuję ten test :zawstydzona/y: bo na pewno zmarnuję skoro nic tam nie ma... szyjka jakby niżej się zrobiła, zamknięta, opuchnięta... ach... coś mi się wydaje to za piękne żeby było prawdziwe. Jestem na 99% pewna że nic z tego nie wyszło... :rofl2:

Katiaa - edytujesz swój profil, na różowym pasku "oparacje" po lewej stronie masz "edytuj sygnaturę" i tam wstawiasz suwaczek - w sygnaturę :)

Ostatnia edycja:
Do góry