reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamusie grudniowe:)

NAJLEPSZEGO DLA MALUSZKOW!!!!!

KasiaZ a co zrobikas ze maly tak i fajnie spi (bo gdzies chyba niedoczytalam)? moj tez juz spal pieknie pare dni a od 3 dni pobodka 0 24, 2, 5, 7 (juz wstaje) grrrrr dzis juz mialam malego nerwa!!

Roni moze u opiekunki zje normalnie!wiesz on ciagle od ciebie czuje mleko z cycusia, moze dlatego nie chce stuczniaka!

Nonek pochwal sie domkiem!

Pingwinku super!! nie martw sie male dzieci dobrze znosza lot. moja mala rada daj jej cyca albo picie podczas ladowania i startu to jak bedzie ssala to jej sie uszka nie "zatkaja"!

a u nas dzisiaj male swieto! rowno rok temu w nocy z 20 na 21 marca zrobilismy male cudo! mozna powiedziec ze dzisiaj ma roczek :-)

reklama
Kicia, olałam karmienie na żądanie i wprowadziłam stałe pory karmień, spacerów i kąpania. Co 3 godziny karmię, w nocy jak się obudzi - min. 3godz. Dziś spał 6. A to stąd, że jak miał miesiąc to miał taki rytm, co 3 godziny - potem po szczepionce się zepsuł i strasznie chaotyczny zrobił, teraz ostatni tydzień to praktycznie co 1-2 godziny i to ciągle ryczał bez sensu.

Teraz pięknie jest - karmienie, zabawa godzinka i lulu do nast. karmienia.

Protestuje tylko między 18 a 21 i domaga się jedzenia - a to dlatego, że chodził sobie spać nocnie o 18 a ja chcę przestawić na 21. A on jak idzie spać to wciąga jedną pierś i za godzinę drugą i wtedy śpi długo. Ale pewnie ze dwa dni się przemęczymy i już będzie lulu o 21 :-) Między 18 a 21 daję mu herbatkę bobovity żeby zapchać.

wlasnie mialam cie pytac, kasiu, jak to zrobic, zeby nie ryczal bidul z glodu.. a w nocy, jak sie budzi po 2, a nie 3 godzinach to co??? ja tez chce, by moj maly wrocil do "normy".. dzis znowu pobudka o 1.40, 5, 6, 7, wepchnelam go w bujak i spal w koncu o 9.30.. uff.. chociaz dlugo spi.. ale te przerwy to jakas masakra..

a jakiej herbatki dajesz? ja znalazlam ostatnio fajna na przezeiebienie, ale sie waham, bo zawiera anyz, a maly histerycznie reagowal na laktacyjna z anyzem, nie wiem, czy nie bedzie mial jazd..

Sto lat dla Filipków dwóch!!!

A ja mam dziś świetny nastrój.. moje dziecię spało dziś najpierw 0d 23 do 5.30 czyli 6.5 godziny non stop a po butli zasnął natychmiast i spał aż 5 godzin do 10.30!!!!! Normalnie aż wstałam przed nim i zdążyłam zjeść śniadanie i pranie wywiesić.. A to wszystko zasługa kaszy manny. To już jest 3 noc z rzędu jak śpi po kaszy ok 7 godzin. Kaszkę mleczno ryżową źle znosił.. Budził się po niej nawet wcześniej niż po normalnej butli jak Majeranka.. Nonek zwróć uwagę jak mała się zachowuje tak mniej więcej godzinę po zjedzeniu kaszki czy nie wierci się przez sen, czy brzuszek nie twardy itd.. U nas mały męczył się kaszką - pediatra powiedziała, że niektóre dzieci ryż dużo później tolerują niż np kaszę mannę. Co prawda teraz wieczorami muszę gotować kaszę, pilnować garnka a tak było wygodnie tylko woda, kilka łyżeczek mleka i gotowe.. Ale co tam.. przynajmniej zaczynam się wysypiać..
Pingwinek szczęśliwego lądowania życzymy i razem z Oliwierkiem będziemy trzymać kciuki za najmłodszą grudnióweczkę i jej pierwszy lot..:-)

No u nas w sumie raz było że się obudził w nocy po 2 godzinach - to smoczek. On tam parę razy wypluł i zasnął na następne dwie godziny. Dziś to w sumie już się nie wybudził tylko kwęknął, ale zanim zdążyłam wstać to już spał.
Ale to pewnie jak pasuje, u nas generalnie w dzień jak śpi i się wybudza to też daję smoczek i śpi dalej pięknie, a jak wezmę na ręce lulać to się już całkiem obudzi i od nowa trzeba usypiać. Smoczek działa lepiej.

Herbatkę daję bobovity ziołową z przyczyny takiej, że w przydomowym sklepie Zatoka z zaopatrzeniem lekko dziurawym tylko taka była :-D Jest z anyżem. Mój na początku pił 10 ml i rozpacz, a wczoraj wciągnął 80 ml ze smakiem. Staram się dawać tak, żeby przed karmieniem była godzina przerwy, bo nie wiem ile się trawi te herbatki, ale zwykle po poł godzinie znowu coś się domaga. No ale lepiej go przegłodzić 20 min, niż żeby potem wypił mniej mleka i nie spał w nocy.

Na razie boję się dawać coś do mleka, bo chłopak od początku był nie za bardzo z przewodem pokarmowym, jeszcze teraz jak zjem np owoce to źle reaguje, więc eksperymenty odpadają. Ale 6 godzin snu jest jak dla mnie oki.

Niech nam żyją FILIPKI!!!!

Moja NAti jest prawie najmłodsza i tak jak Mercunia jeszcze nie je niczego poza mlekiem.

Co prawda skrobnięte łyżeczką jabłuszko raz na jakiś czas jej daję ale to góra ćwierć łyżeczki, tak fajnie mamle i się krzywi przy tym:-D

pingwinek
- Mercunia będzie na kolanach, ale jeśli będą miejsca to nikt ci nie będzie robił problemów,abyś ją położyła na wolnym miejscu...

Swoją drogą chciałabym się pzelecieć samolotem choć raz w życiu - sprzedaję te cholerne wycieczki lotnicze od trzech lat a nie wiem jak lotnisko wygląda. Wa mać. Co prawda mamy jako pracownicy biura podrózy możliwość wykupienia tzw Study Tour - zwiedzanie hoteli po śmiesznej cenie (np 5 dni w Egipcie 490 zł) ale moja głupia szefowa NIE WYRAŻA zgody na to. Bo uważa że to przysługuje tylko tym najlepiej zasłużonym w biurze (czyt. lizusom). I w d*upie ma to,ze ja na pytanie klienta ,,w którym miejscu na lotnisu jest zbiórka' odpowiadam ,,a skąd ja ku*rwa mam wiedzieć"? Oczywiście w ładniejszej formie...

Fanti ja wiem co znaczy kasza manna, bo do niedawna moja Julka byla na niej chowana. Na takiej najzwyklejszej. Powiedz mi, czy ta manne dajesz na jakim mleku? Mozna ewentualnie sprobowac na modyfikowanym? Bo niestety Majerana ma skaze i zwyklego mleka niet. Nie to co Stonka, od 7 m-ca tylko na takim zwyklym chowana. Majerana dobrze znosi te ryzowe, tylko wcale nie dzialaja na nia zapychajaco.
Dom wolnostoj

DZIEKUJE W IMIENIU MOJEGO BABELKA!!!
mamy dzis cwiartke :-) trzeba bedzie opic ;-)
a my malego zostawiamy cioci i jedziemy na zakupy - glownie dla malego, bo brakuje mi bluz (bez kaptura) i bluzek z dlugim rekawem (jakos nie lubie ubierac go w spiochy, "chodzi" w spodenkach). no i mam nadzieje na kurtke..
ale damy mu poswietowac w weekend ;-)

kasia, no moj o tej 1.40 to wyje wnieboglosy, smoczek nie dziala.. w sumie to juz 3h40min od zasniecia na noc..
boshe, mialam nadzieje tak go wyregulowac, ze bedzie spal 10-12 h z jedna przerwa ok. 7h na jedzenie, jak siostrzeniczka dejva.. buuuu

dita - osz kuzwa, co za szefowa.. kurcze, a nie da sie jej jakos przekonac? powiedziec wlasnie, ze to juz trzy lata, ze klienci cie pytaja o zdanie, a ty nie masz zdania, bo za malo zarabiaasz na wyjazdy?
pewnie latwo mowic.. hyh. odbijesz sobie kiedys, promis.

Aenye, w nocy możesz też dawać np. rozwodnione mleko - kolejne noce coraz bardziej rozwadniać, aż się odechce mu jeść bo będzie niesmaczne. I wtedy będzie spał

reklama
HEJKA mamusie,wpadlam na sekunde,Aluta pije bebilon pepti ale stracila apetyt na 6 dni przyrost wagi 20g ehhh :( ale nie spadla wagowo,co tydzien wazenie,najgorsze to ze nadal ma brac DEBRIDAT bo ulatwia trawienie odbijanie itp ale za to po nim w nocy ma taakie baczki ze sie budzi,baczki sa taaakie glosne,przez to mała nie ma ciaglosci snu ale sypia od 20 do 4 rano tylko ze o 22 daje jej przez sen albo zostawiam ja i czekam az przez sen o 2 w nocy jej dam,,,dzisiaj wstalam o 2 i czatowalam bo sie budzila przez baczki a potem domaga sie mleka i nie ma przerwy nosnej w jedzonku i tak se spalam od 23 do 2,,powiedzcie co z tym debridatem moze za bardzo on ja tam porusza od srodka,,lekarka kazala na razie dawac jej mleko 5*130 ale jej apetyt wzrasta i zjada 100 wiecej oby zoladek zdazyl trawic :) w poniedzielek jade na tydzien do siostry tatko odpocznie a ja?? zobaczymy hihi mam prosbe czy nie macie kogos kto sprzeda lub odda uzywany podgrzewacz...pilne..pozdrawiam papa

Do góry