reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamusie grudniowe:)

Dziewczyny ja juz chyba wariuje przez ta goraczke. Byłam dziś na zakupach i krótki przebieg po "orginalnych" sklepach i zobaczcie z czym wyszłam  ;D

body15dc.jpg
body1zv.jpg

reklama
USG połówkowe jak wskazuje nazwa, to USG robione mniej więcej w połowie ciąży, albo odrobinę później - tyle wiem. Nie wiem czym różni się od "normalnego" USG ???

Kicia co do tego usg znalazłam taki opis :Kolejne badania USG w ciąży prawidłowej są wykonywane przez powłoki brzuszne. Daje to możliwość dokładnej oceny większego już płodu i pokazuje wszystkie narządy dziecka.
Optymalnym okresem do wykonania tego badania jest czas między 18 a 22 tygodniem ciąży. Lekarze zgodnie twierdzą, że jest to najważniejsze badanie ultrasonograficzne w ciąży, mające na celu potwierdzenie prawidłowego rozwoju płodu. Podczas tego badania oceniana jest wielkość dziecka za pomocą standartowych pomiarów poszczególnych części jego ciała. Do podstawowych parametrów należą:
· BPD - ocena wielkości główki, czyli wymiar dwuciemieniowy,
· HC - obwód główki,
· FL - długość kości udowej,
· i AC - obwód brzuszka płodu.
Wszystkie te wielkości podawane są w milimetrach i aparat przelicza je na tygodnie ciąży. Wyniki porównuje się z wielkością płodu wyliczoną na podstawie ostatniej miesiączki. Najważniejszą i zarazem najtrudniejszą częścią badania USG pomiędzy 18 i 22 tygodniem ciąży jest wykluczenie nieprawidłowości rozwojowych płodu.

Co do wrazenia jakie zrobił ten pajacyk na moim m były wielkie oczy i pytanie "czy nie bedzie za małe?"-ale bradzo mu sie podobały hehe ajjj ci faceci.

Witam :)
U mnie w końcu jakoś na dniach ostatnich wyskoczył brzuszek! Już się całkiem nie mieszczę w swoje stare ubrania, muszę chodzić w ciążowych. A od wczoraj zaczęła mnie swędzieć skóra :((( Jutro wybieram się na badania wątroby bo chcę wyjechać w sobotę i mam nadzieję że wszystko będzie ok. Ale na wątrobę chyba jeszcze za wcześnie? Zresztą stopy i dłonie nie swędzą - co jest charakterystyczne dla zastoju żółci (przynajmniej jak walczyłam z kamieniami w pęcherzyku to mnie tam swędziało, teraz raczej brzuszek i okolice, kolana, uda, ramiona) Moją mamę swędziała skóra od poczęcia we wszystkich ciążach, miałam nadzieję, że mnie ominie :( Ale pociesza mnie, że jak posmaruję kremem to troche lepiej jest (znaczy zaczyna swędzieć w innym miejscu ;) A wy jak ze swędzeniem? Swędzi brzuszek czy nie swędzi?

dziekuje dziewczynki za wyjasnienie! tak myslalam ze to cos w tym stylu.
jak bylam na usg 4d do testu pappa to lekarz powiedzial ze na nastepne takie badanie mam przyjsc w 20 tyg, wiec pewie o to mu chodzilo :) czyli umawiam sie na za 2 tyg na usg hihi super!
dzisiaj ide do mojego gina ciekawe czy powie cos nowego, pewnie bedziemy sluchac serduszka ;D
dam znac!

reklama
Do góry