reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamo, popatrz co juz potrafie!!!

Marta nie rozróznia stron bo ...ja sama:zawstydzona/y:...miewam :zawstydzona/y:z tym :zawstydzona/y:kłopoty i potrzebuje sie zastanowic:zawstydzona/y::zawstydzona/y: Bez problemu w kazdym miejscu , wyznaczam połnoc ale prawie zawsze musze pomyslec, ktora reka jest lewa:zawstydzona/y:

Na pytania ile masz lat Marta zawsze ładnie i pewnie odpowiada ,ze trzy,:-D tylko dlatego ,ze nie umie wymówic"dwa":-D

reklama
Tak tak, to ta bajka, Joasiek:tak:
Oli nie chce dać się wytresować i najczęściej mówi: chcę to i czy tamto lub ewentualnie mogę? to czy tamto i dopiero na pytanie nasze: Oliwko jak się mówi? odpowiada: pose! (czyli proszę).
Kuba mówi "tode?",co znaczy mogę?:-)
Na pytania ile masz lat Marta zawsze ładnie i pewnie odpowiada ,ze trzy,:-D tylko dlatego ,ze nie umie wymówic"dwa":-D

Kuba do niedawna mówił "sześć":-D

A ja się niedawno chwaliłam, że Oli ładnie mówi ile ma lat (zawsze mówiła "wa") a dziś zapytana przez babcię ile ma lat, odpowiedziała:
Nie wiem, jakieś pięć! :-D
A od kilku dni tak się jej ładnie poszerzył zasób słów i tak dużo już mówi, że sama jestem w szoku :szok: Np jak wróciłam ze sklepu zapytała mnie:
Co kupiłaś?
Powiedziałam: Pieluszki, a ona na to:
Acha, dla mnie!
A dziś podeszła do Tomka i mówi:
Podaj torebkę.
A Tomek zapytał:
A po co?
A Oli na to:
Ide do sklepu kupić.
Tomek: A co chcesz kupić?
Oli: Nie wiem, jakieś picie.
W samochodzie jak siedzi, to ją często pytam co robi, żeby mi nie zasnęła, a nie widzę jej, bo ma fotelik za moim siedzeniem, a Oli często odpowiada:
Siedzę i patrzę na światełka.
I tak cały dzień prowadzimy wiele rozmów, wszystkiego i tak Wam nie jestem w stanie przytoczyć :-D

Super Oli mówi.
Kuba też dużo ostatnio używa czasowników,siedze,patrzę ,leżę...Tylko czasem w pierwszej,a czasem w 3 osobie.
:tak:

Oli bardzo rzadko już mówi o sobie w 3 osobie, ale zdarza jej się jeszcze.
Czasowników sporo używa, ale nie wiem czemu zapomina zawsze o dwóch, poprostu je pomija w zdaniach, są to ma i jest, przy czym jest czasem powie, ale ma to chyba nigdy nie powiedziała :no: Mam w 1 osobie mówi, owszem, np mam gumę, ale w 3 osobie ma to pomija w zdaniach, np Jaki kolor bluzka?

Ostatnia edycja:
WIELKIE BRAWA dla Oli!!!! :-)niesamowia jest z tym mówieniem:szok::-)

Hubek w koncu załapał te przeciwieństwem do"nie ma" jest "jest" :-D do tej pory mówił "nie ma" a potem "ma"

reklama
Do góry