reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mama listopadowa u lekarza!

Czyli widać moje drogie, że co lekarz to jakaś bzdura sie pojawia.... ;)
Karlam1, a możesz sie śmiać do woli.... śmiech to zdrowie :-D mnie też sie to wydawało dziwne, ale skoro to mówi lekarz to sobie pomyślałam, że może ma racje ....ale lekarz też człowiek i swoje fanaberie ma ;-)

A co do fenoterolu... nie pytałam lekarza ale ja biorę 8x1/2 tabletki czyli połówka co 3 godziny i biorę także w nocy.... bo po 3 godzinach jak nie wezmę to brzuch sie robi twardy wiec wole nie ryzykować skurczów w nocy.... tym bardziej że szyjkę mam bardzo krótką i każdy skurcz może niekorzystnie na nią wpływać. Z resztą i tak w nocy dwa albo trzy razy wstaję do toalety :-D więc co za różnica, a wiem z doświadczenia, że bolesny skurcz także potrafi skutecznie obudzić, więc biorę co trzy godziny. Na ulotce pisze ze przyjmuje sie od... do.... tabletek na dobę, a jak na dobę to również w ciągu nocy. chodzi o zachowanie ciągłości działania fenoterolu (podobnie rzecz się ma z antybiotykami). Jednak nie pytałam lekarza więc może się mylę.

reklama
Ja też biorę prenatal. Moja Dzidzia jest jak na razie duza (termin z usg wychodzi mi 1-2 tyg. wczesniej). Do tej pory mnie to nie martwiło. Ale jak miałby się urodzić jakiś ogromny to lepiej nie. Moze niech jeszcze pare mam podzieli się z nami swoimi doświadczeniami z witaminami:tak:. Ja wiem tylko że moja siostra brała materne i jej synek miał 3,6 kg. CzarnaAnutka możesz napisać skąd taka opinia? A tak wogóle to jest jeszcze ktoś kto nie bierze żadnych witamin?
Bo ja biorę dodatkowo żelazo. Może w takim razie powinnam odstawić witaminy?

to opinia mojego lekarza... i tyle mogę powiedzieć na ten temat. Trochę sie bałam tak bez witamin... i może jednak po opiniach innych dziewczyn będę dalej je brała. Chociaż wyniki mam dobre, wręcz bardzo dobre i opycham sie zieleniną i mam zbilansowaną dietę, ale być może dzidzi czegoś brakuje.

Ja cały czas jem dodatkowo żelazo - najpierw sorbifer, teraz hemofer i dodatkowo witaminy materna, a krew nadal słaba... Więc będę dalej wcinać, bo niedokrwistość też niebezpieczna. :(

A lekarz mi powiedział ostatnio, że Mały odpowiada wiekowi ciąży i że powinien dobić do 3 kg. Taka jego opinia, zobaczymy jak będzie ;)

W pierwszej ciąży też zażywałam fenoterol, podzielne dawki tylko wciągu dnia i cały czas maternę, ale teraz jej już chyba nie ma. Teraz zażywam feminatal n , cały czas mam bardzo dobrą hemoglobinę. Pozdrawiam.

Przy pierwszej ciąży brałam prenatal i Julka urodziła się waga 3,300 długość 52 , więc żaden z niej olbrzym nie był :) , teraz tez biorę prenatal i nie zapowiada się na jakiegoś giganta :))) dodatkowo jeszcze żelazo, wapń i magnez ( na bolące biodra i kośc łonową, ogólne zmęczenie i skurcze łydek) . Pozdrawiam

Ale miałam jazdę od wczoraj.

Mały cały wczorajszy dzień i pół nocy wariował. Jeszcze się tak nie zachowywał. Wystraszyłam się na maksa i pojechałam z rana do szpitala. Zrobili mi usg, badanie gin oraz ktg. Z Małym wszystko OK, ale skraca mi się lekko szyjka i mam lekkie skurcze. Muszę więcej leżeć, a do fenoterolu przepisali mi isoptin 40, po tabletce na pół godziny przed fenoterolem. Sama radość. Oby wytrzymać do listopada...

A mieliśmy się dziś z Mężem bawić na weselu. I tylko z życzeniami pojechałam i trochę zjadłam. Teraz odpoczywam, a Mąż pojechał na balety.
Ale cóż, Piotruś najważniejszy!!!

Czesc Listopadoweczki :)

Jakis czas mnie tu nie bylo, niestety wyladowalam w szpitalu z bolem brzucha i krwia na wkladce.
Bylam przerazona ze cos dzieje sie z dzieckiem :( na szczescie okazalo sie, ze krew byla z cewki moczowej a ten bol to kolka nerkowa. Nigdy nie mialam problemow z nerkami a tu o...Najadlam sie strachu na szczescie juz wszystko w porzadku.

W szpitalu mialam robione usg, dzidzia wazy juz 680g;;, a plec dalej nieznan ehhh jakis maly uparciuch nie chce sie ujawnic. W poniedzialek mam wizyte u swojego gina mam nadzieje ze w koncu sie dowiem kto to sie tak ukrywa :))

hej...
nie odzywałam sie bo znowu lezałam w szpitalu....maluchy chciały juz wychodzić...nafaszerowali mnie lekami, załozyli krązek i wróciłam do domu...za tydzien kontrolna wizyta u lekarza....mam nadzieje ze rozwarcie sie zminiejszyło ....niech jeszcze wytrzymaja w brzuchu z 6 tygodni...

a po lekach czuje sie jak narkoman....tylko balowac... hahah

reklama
hej...
nie odzywałam sie bo znowu lezałam w szpitalu....maluchy chciały juz wychodzić...nafaszerowali mnie lekami, załozyli krązek i wróciłam do domu...za tydzien kontrolna wizyta u lekarza....mam nadzieje ze rozwarcie sie zminiejszyło ....niech jeszcze wytrzymaja w brzuchu z 6 tygodni...

a po lekach czuje sie jak narkoman....tylko balowac... hahah

żanetko, 3 maj się i dużo odpoczywaj ( wiem, że mając w domu 3 letnie dziecko jest to niemal niemożliwe...)Będzie dobrze:tak:Pozdrawiam serdecznie.

Do góry