reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mama listopadowa u lekarza!

MagdalenaB widzę, że bardzo poważna twoja ginka..
CzarnaAnutka nie bój się tak bardzo. Na pewno wszystko jest ok.
Carol_ka kciuki zaciśnięte. Właśnie mi uswiadomiłaś, że mi ginka nie zleciła teraz żadnych badań:baffled:. To normalne????. Termin mam 4 listopad, a wizytę 22 październik.

reklama
No, ja tez wizyte mialam wczoraj wieczorem. Mocz i cisnienie w porzadku. Dalej tyje:szok:. Badan krwi ani wewnetrznego badania nie mialam :baffled:. Wkurza mnie to, bo tutaj jak sie czlowiek na cos nie poskarzy, na jakies dloegliwosci, to nie zrobia zadnych badan:angry::baffled: . Kurcze, brzuch mierza, nie wiem po co, ale w jakim w jakim stanie jest szyjka to juz ich nie ochodzi:crazy:. Jak widzialam ze nie zapowiada sie na zadne badania to powiedzialam ze mam wrazenie ze dzidzius nie kopie tak jak dawniej, tylko jakby sie przeciagal i jest mniej aktywny. Tak wiec zrobili mi KTG i na poczatku dzidzius spal, zero ruchow. Podali mi szklanke soku i po paru minutach dostal takiej energii ze myslalam ze porozrywa mi te pasay na brzuchu od KTG:-D . Pielegniarka powiedziala ze to normalne iz teraz mniej sie rusza ale zeby obserwowac i najlepiej po kazdym posilku polozyc sie na boku i liczyc ruchy. Jesli w ciagu godziny jest przynajmniej 10 nawet najdelikatniejszych to wszystko jest w porzadku. No i nastepna wizyta za tydzien.
izka_sz, Kiriam widac dzidziom w brzuszkach dobrze i nie spieszy im sie na pierwsze spotkanie, wazne ze wszystko z nimi dobrze
agathe82, Lucyann faceci to normalnie sa jak z innej plaenty, a juz dla kobiet w ciazy to wogole...:-D
Carol_ka, CzarnaAnutka czekamy na wiesci po wizytach
magdalenab wierze Ci ze jestes wkurzona, bo teraz biegac po miescie to naprawde coraz ciezej:no: , ale masz ustawiona wizyte na inny termin, kiedy ta twoja ginka wraca?
aga111 widzisz, co lekarz to inna praktyka. Mi tez sie wydaje ze pod koniec powinnysmy byc pod szczegolna obserwacja, ale skoro wszystko w porzadku to moze lekarz uznal dodatkowe badania za zbedne?

Hej hej :-)
my już dawno po ale nie miałam internetu :-(. U nas wszystko ok ważymy już 2800:tak::-), a ja od ostatniej wizyty przytyłam tylko 1 kg ..... . Najważniejsze że wszystko ok, szyjka jeszcze zamknięta , więc nie będziemy jeszcze rodzić :-p. Miłego wieczoru

my po wizycie u Gin z szpitala moja ulubienica wszytko w pelnych konkretach narzie szyjka ok wszytko zamkniete , i do porodu jeszce troche wiec spokuj z tej strony , skierowanie do szpitala na 28.10 na 29.10 mam miec ciecie... zobaczymy bo usylszma zebym sie tak bardzo nie nastawiala bo ona widziala juz nie jedno dzicko ktpre w oststnim tygodniu sie odwrocilo jeszce wiec mam malenkom nadzieje............ dostalam tylko jeszce skierowanie na zrobienie posiewu w kierunku paciorkowcow w pochwie bo to wykladnik tego czy dziecko pozniej np. bedzie mialo jakies zapalenie pluc czy nawet sepse .... takie nowinki usyszlam... a co do znieczulenia to napewno ZZO wstajemy po 8h nie jemy nic przed zabiegiem miniumum 8h laduje z cewnikiem i lewatywa... i to juz czesc ktora mi sie wcale nie podoba......:baffled::baffled::crazy:

Dorinka ja bym zmienila ginia jak to cie nie zbadal????? ja sobie nie wyobrazam wizyty bez badania wymazu , szyjki wysokosci dna macicy wysuchania tetna pomiaru cisnienia wagi , a co do badan to trzeba juz przyszykowac wszytkie do porodu HBS WR morfologie mocz usg ALAT to sa chyba wszytkie koncowe wyniki a jeszcze czystosc pochwy wyniki najpozniej w ostatnim miesiacu ciazy takie zalecenie NFZ dla ciezarnych jak chcesz to na stronie www.noworodek.pl chyba sa te wszytkie wytyczne jak poszukasz..

Lucyann - lewatywa nieprzyjemnie sie kojarzy, ale ja mialam przy pierwszym porodzie silami natury i tym razem jezeli tylko czas na to pozwoli to tez poprosze. Rzeczywiscie siedzi sie na toalecie przez 15-20 minut, ale po pierwsze ze praca jeslit przyspiesza akcje skurczowa, to jeszcze ma sie ten komfort ze przy parciu dziecko nie wyjdzie wraz z odchodami. Naprawde nie powstrzymacie przy sile skurczu i poprostu wszystko z was wyleci:baffled: pal licho z pracownikami, ale ja rodzilam z mezem i jezeli dalo sie tego uniknac to wolalam to zrobic. Takze nic trasznego mowie wam. To tylko plyn wprowadzany do odbytu i chwilowe posiedzenie;-)

zapomnialam o jednej zalecie lewatywy a mianowicie oszczedzacie sobie wyproznienie przez klika dobrych godzin po porodzie, a po szyciu to podobno naprawde nie fajna sprawa. Ja nie bylam szyta, wiec mi to bez roznicy bylo, ale slyszalam jak dziewczyny baly sie wyprozniac po porodzie,,, a tak masz z glowy:tak:

Hej, Lucyann, Dorinka tak jak i ja nie mieszkamy w Polsce, ja przez cala ciaze nie mialam badania dopochwowego ginekologicznego, ani jednego wymazu- paciorkowca sama sobie zrobilam i slono za niego zaplacilam (cale szczescie wynik negatywny). Nieznany jest mi moj stan szyjki. A mam termin porodu tak jak ty.
Takie sa zwyczaje w krajach anglosaskich, jezeli nie ma wskazan i ciaza przebiega prawidlowo, nie ingeruje sie w srodku, tylko usg i macanko.
Pozdrawiam

takie zwyczaje tez niestety w krajach skandynawskich takze:crazy:

pierwsza ciaza przeszla bez zadnego badania ginekologicznego takze mimo iz bylam nawet po terminie:crazy: wsciekalam sie na maksa i poszlam prywatnie do poloznej zeby mnie zbadala. Tydzien po terminie mialam 2-3 cm rozwarcia i nei wiedzialam o tym, szyjke krotka i miekka. Czyli porod juz, juz.. lada chwila i oni nie sprawdzaja tego nawet po terminie, bo tacy naturalisci sa:wściekła/y:

No coz obeszlo sie bez wywolywania, prywatnie zrobilam masaz szyjki i poszlo szybko. Ciekawe jak tym razem bedzie. W Norwegii wszystko jest fajnie dopoki nie ma powiklan bo wtedy to masakra:szok:

reklama
lewatywe tez mialam przy pierwszym porodzie , wiem do przezycia ale gorsze jest dla mnie nie jedzenie przez tyle godzin i nie picie bo ja mam niski cukier zazwyczaj ponizej normy , i poprostu mam ciezkie odloty , podobno podaja wtedy kroplowki z glukoza ??
co do krajow anglosaskich to wiem tyle ze byla bardzo glosna sparwa gdzie dziewczyna nie otrzymala nalezytej pomocy podczas przedluzajacego sie porodu nawet KTG nie miala i dziecko zmarlo podczas porodu.......... wiec z jednej strony ok ze fizjologia i te sprawy ale z drogiej zcasem gdzies pomiedzy tym swszytkim nie ma XXI wieku i dobrpodziejstw ... ale co znieczulenie na zawolanie....?? i to jest fizjologia ?? , ja wiem ze duzo osob przyjezdza sie leczyc do polski , jest taniej i zdecydownaienie bardziej pewnie....:dry:

Do góry