reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mam synusia, bede miec synusia, chce miec synusia.

MisiaOdpowiem chociaż to nie do mnie :-)
Poczytaj sobie na stronie konsulatu.
Ale ma być akt urodzenia, dowody osobiste lub paszporty rodziców, akt małżeństwa rodziców jeśli jesteście po ślubie. Do tego jeszcze wypełnione papierki które możesz wypełnić w konsulacie lub ściągnąć z ich strony i oczywiście zdjęcia. Sprawdz sobie na stronie konsulatu też godziny w jakich jest otwarty i może będzie tam wskazówka w jakich dniach lepiej nie jechać bo są długie kolejki. W Londynie będzie to czwartek. Jeśli chcesz to możesz również w Polsce zrobić synkowi dowód osobisty tymczasowy. Paszport masz tylko na rok a dowód (darmowy) masz na 5 lat.

reklama
Iwonka ,a czy jak wyrobisz dla dziecka paszport w Polsce,to on tez nie bedzie wazny 5 lat?czy dla takich malych dzieciaczkow robia na krotszy okres?ja moim jak robilam to mialam na 10 lat,ale rok temu Hubciowi wymienialismy,bo mial maloaktualne zdjecie,chociaz paszport byl wazny,ale wolalam wymienic,zeby potem nie bylo problemu na odprawie,bo na zdjeciu mial niecaly roczek,wiec od tego czasu troche sie zmienil,teraz zrobili dla niego paszport na 5 lat i nawet nic nie placilam...

jeśli dziecko ma mniej niż 5 lat wydają tylko paszporty tymczasowe na rok. O ile dobrze pamiętam to jak dziecko jest starsze niż 5 lat to może dostać już ten 10 letni. Nie ważne czy wyrabia się w PL czy w UK zasady są te same.
Oczywiście nie jestem jakimś ekspertem ale może się też zmieniło ostatnio coś razem z nastaniem nowych paszportów.
Ale mój tato pytał w dziale paszportowym w PL i mu powiedzieli że dopóki mały nie skończy 5 lat to może mieć tylko tymczasowy na 1 rok i opłaca sie najbardziej zrobić dowód dla niego jeśli nie wyjeżdzamy poza UE.

Iwonka ,tam sie ciagle cos zmienia,bo przeciez jak mlodemu wymienialismy rok temu paszport,to mial 4 lata a dali mu wazny na 5 lat..to moze teraz nie jest na rok,tylko 5 lat wazny paszport..? chyba,ze jak robisz paszport w UK,to masz wazny tylko na rok...ale tego nie jestem pewna,:sorry2:

u nas ostatnio bylo takie ladne slonce,a teraz zaczelo padac:-(...chcielismy pozniej isc gdzies z dzieciakami,ale chyba przyjdzie nam siedziec wdomu,rano umylam sobie okno wkuchni i u dzieciaczkow w pokoju i znowu bedzie zachlapane..:angry:

misia_777 dokladnie tak jak powiedziala Iwonka1985. :-) Musialam pokazac swoj paszport, faceta, akt urodzenia dziecka (angielski przyjmuja do roku, potem trzeba miec polski). Do tego dwa zdjecia, £16 i akt malzenstwa jesli masz i dwa formularze (wypelnilam na miejscu, jeden to zgoda obojga rodzicow na wydanie dziecku paszportu, a drugi to wniosek o wydanie paszportu z podstawowymi danymi). Wczesniej bylam juz kilka razy w ambasadzie i musze dodac, ze oplaca sie jechac z samego rana (pol h przed zamknieciem juz nie wpuszczaja, gdy jest pelno ludzi), a omijac trzeba poniedzialek, czwartek i piatek. Najlepsze dni to wtorek i sroda. Oczywiscie to nie regula. Teraz w ogole moze byc tam spokojniej. W okresie letnim, (wakacyjnym, wypoczynkowym) byly tam kilkugodzinne kolejki, jak bylam tam ostatnio to bylo pusto. Doncaster.. Z poltorej godzinki ode mnie. :tak:

madlen79 maly coraz mniej sypia i rzadko mam czas dla siebie w dzien. Dlatego taki nocny marek ze mnie. Widzisz jaki Twoj synek jest odpowiedzialny, jak chce dobrze wypasc w szkole.

Pozdrawiam Was mamusie.

u nas pogoda super! wczoraj i dziś nasza banda mamusiek (5 szt. + 5 szt. wózków :-) ) włóczyłyśmy się po parku od 13 do 18.30.
Dziś spotkałyśmy się a że dzieci nam super spały w nocy to powtórzyłyśmy to. Polecam, jak najdłużej na świerzym powietrzu i spokój przez całą noc.
A mały jak się wybawił na kocyku... tylko piski było słychać :-)

A my bylysmy wczoraj we dwie mamuski i dwa wozki w parku od 14 do 19. Maly sie tak dotlenil, ze nawet nie bylo wieczornego marudzenia, od razu lulu. A dzis sobie pospiewalismy, pogadalismy, potuptalismy, poogladalismy rozne rzeczy, a Jesse dzieki temu mega szczesliwy, od razu po jacuzzi (czyt.kapieli) usnal. :-)

Pozdrawiam Ws mamusie.

Iwonka,bo jak dziecko sie dotleni i umeczy na spacerku to lepiej spi :tak:,ja z moimi tez lubie wychodzic,szczegolnie przed spaniem,ale oni juz niebardzo maja ochote na spacerek z mamusia :-(,wola zabawe w parku czy na podworku ze swoimi 'znajomymi'.
no nic,trzeba isc spac..dobranoc mamuski,spokojnej nocki.papaski:blink:

reklama
Z mężem własnie wróciliśmy z kina :-)
było super :-) mały z ciotką został, grzecznie sobie spał pozatym rano byliśmy na wielkich 'zabawkowych' zakupach.
Teraz tylko do łóżka i naładować siły na jutro bo znowu czeka nas dzień pełen wrażeń :-)
Dobranoc.

Do góry