reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

Kamcia a ja dziś czując tą kapustę w domu powiedziałam do mojego,że bym sobie zjadła kapustki z grochem, zrobił wielkie oczy, nigdy o tym nie słyszał
Jak będziesz miała chwilę to poproszę o przepis na kapustkę z grochem :)

Ostatnia edycja:
reklama
lepi u nas też jak byłam mała to sąsiadka zawsze przynosiła, a moja mama jej w zamian coś innego dawała.

no co Wy:szok:
u nas się to daje na święta nawet... :tak: własnie u większości jest z grzybami a u nas z grochem:-D
są 2 opcje , z kiełbasą lub bez, oczywiście jak na święta to bez kiełbasy robię:-p
ale tak na codzień to z kiełbaską...

Kapusta z grochem
kilogram kapusty kiszonej
pół opakowania grochu (tego małego co jest żółty w połówkach a można dac też biały , ale ja wolę na tym małym )
liść laurowy , ziele angielskie,
cebula- drobno posiekana
kiełbasa(i teraz w zależności ile i jaką kto lubi:tak:
ja daję ze 4-5 takich krótkich ale pasuje podwawelska, swojska, wiejska,krakowska , zwyczajna byle się nie rozpaćkała na patelni )
1 bulion knorr
mąka zielniaczana(łyżka lub dwie)

wykonanie
groch oczywiście namaczamyu dzięń wcześniej
gotujemy kapustę z bulionem liściem i zielem(można ją posiekać jeśli ktoś chce) w małej ilości wody do miękkości
oddzielnie gotujemy groch równiez w małej ilości wody podlewając co jakiś czas żeby był cały zalany wodą
na patelni podsmarzamy kiełbasę dodając pod koniec cebulkę i podsmarzamy do miękkości cebuli na masełku)
dolewamy groch do kapusty , tak samo cebulkę z kiełbasą i tłuszczem!
przyprawiamy do smaku solą pieprzem :tak: jeśli jest zbyt rzadka dosypujemy mąki ziemniaczanej , łyżkę dwie lub nawet 3... i zagotowujemy..
i gotowe:-)

aha można ją zamrażać bez problemu , ja zawsze zamrażam:tak: bo ggotuję w dużych ilościach:-p mozna również jeśli ktoś lubi dawać więcej cebulki
i dla wprawionych , ja nie gotuję grochu oddzielnie tylko razem już z kapustą , ale to trzeba wyczuć kiedy wrzucić groch żeby coś się nie rozpaćkało;-) bo wyjdzie z tego papka...
dlatego na początek lepiej gotować oddzielnie....ale się rozpisałam :p

edit :
zapomniałam dopisać , zawsze choć jedną łyżkę mąki rzeba dać wtedy nie jest taka sztywna i kapustę przed gotowaniem oczywiście płuczemy żeby za kwaśna nie była ale to chyba każdy wie ;)
a wgląda mniej więcej tak:

kapusta_z_grochem_i_grzybami_popup_watermark.jpg

Ostatnia edycja:
A ja właśnie zasmrodziłam pół mieszkania robiąc zalewę octową. Śledzie już czekają i za kilka dni będzie pyszna sałatka :)

reklama
Do góry