reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

reklama
SZYSZKI
-0,5kg krówek
-0,5 kostki margaryny lub masła
-ok 120g ryżu preparowanego
-3 łyzki wody

Krówki,margaryne i wode rozpuszczać na małym ogniu ciągle mieszając.Kiedy masa jest gładka zdjąc z ognia,dodać ryż i porządnie wymieszać.Kiedy masa przestygnie formować kulki i pozostawić do stęrzenia.
Łatwiej się formuje mocząc ręce w wodzie
 
Zrobiłam ciasto na pierniki, rany ile tego jest :szok: Cały dzień będę piekła, obdaruję pół miasta a Zuza całą szkołę :szok: Mam nadzieję, że będą jadalne bo jak nie...:evil:
 
mmmm a jak będzie pachniało :-D u mnie stoją i miękną trzy śnieżkowe formy piernika plus blacha pierniczków :-D ... no dobra, juz nie cała, bo 3 dziś zjadłam...
 
Ja póki co wącham surowe ciasto i ślinkę łykam... :sorry: Bra wyślij piernika, ja ci w zamian paszteciki szczecińskie :-D
 
Futrzaczku ja nie robię pierogów z mięsem czy grzybami.
U mnie są zazwyczaj 2 wersje: ruskie lub słodkie(te częściej).
Na wigilię tylko słodkie robię: to znaczy kupuję biały ser (najlepiej półtłusty lub śmietankowy) i ucieram z cukrem. Czasem robię z jagodami jak mam w słoiczkach i tyle :happy:
A ruskie to: ser biały + ziemniaki ugotowane.Razem to zmielone i doprawione solą i pieprzem. A na ugotowane już jeszcze polać cebulką zasmażaną.
 
reklama
Futrzaczku prosze:

Suszone grzyby zalewam wrzatkiem i gotuje ok 1godziny na malym ogniu, z listkiem laurowym i zielem angielskim.. Kapuste kiszona przelewam troche woda (chyba ze nie jest mocno kwasna to wtedy nie), kroje na drobniejsze kawalki, gotuje ok godziny (zelaezy od twardosci, mozna do gotowania kapusty dodac troche wody z gotoania grzybow, dla aromatu i oczywisie listek i ziele).
Ugotowane grzyby studze, odciskam z wody i kroje na male kawaleczki.
Na patel i daje troche oleju, podsmazam cebulke drobno pokrojona 2min i grzyby, dodadje osdsaczona kapuste, podsmazam a pozniej dusze ok 30min do godziny, doprawiam sola i pieprzem. trzeba caly czas probowac, wtedy wiadomo co i jak.
Zamiast suszonych grzybow mozna dac pieczarki (wersja oszczedna- slabszy smak ale rowniez smaczne) ,wtedy przesmazasz je na patelni i jak sa prawie gotowe dodajesz kapuste.

Pamietaj wyciagnac ziele i listki (dobrze jest policzyc ziarenka wtedy wiadomo czy wszystkie usunelismy- ja daje na kapuste i grzyby zazwyczaj po 4).
 
Do góry