reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

a mnie ciągnie na ryby, jajka i mięsko :) duuużo białka :) tak się zastanawiam nad pasztetem domowej roboty, jeśli dam mało wątróbki i dobrze zapiekę, to może nie zaszkodzi maleństwu :) odstawiłam sery pleśniowe. Ostatnio mam dość samego patrzenia na jedzenie, głodna jestem ale zgaga skutecznie odbiera apetyt na wszystko :(

reklama
Ja mam apetyt na wszystko! Ostatnio zrobiłam zupę jarzynową, której nigdy nie jadłam, bo nie lubiłam... W sobotę rybka na obiad gotowana na słodko z marchewką! A na topie są kanapki z wędlinką, serem, pomidorem, rzodkiewką, ogórkiem, jajkiem i sałatą!!!
kicek jakie Ty tabletki bierzesz?

Dziewczyny, znacie jakieś produkty wzbogacone w wapń (poza Danonkami ;-))???
Bo w tych moich witaminach (Feminatal N) nie ma wapnia, a ja nie jestem w stanie dostarczyc z pożywieniem tyle, ile powinnam. Mleka nie trawię za bardzo, jogurty jakoś mnie raczej odpychają, a sera nie jestem w stanie zjeść dużo:baffled:...

w tych mądrych książkach piszą nawet o sokach wzbogaconych w wapń, ale czy u nas w ogóle takowe są??

poza tym nie wiem, jak to będzie, muszę porozmawiać z moim lekarzem, ale wizyta dopiero za 2 tygodnie. Mam tendencję do kamicy nerkowej i strasznie sie boję żeby teraz złogi mi się nie potworzyły:szok:
a miałam kamień ze szczawianu wapnia... no i teraz dylemat - ile tego wapnia przyjmować???
poza tym niskie stężenie Mg, też sprzyja odkładaniu się złogów, a w tych witaminkach ciążowych za wiele tego pierwiastka nie ma...:baffled:
i teraz bądź tu mądry...

a ból przy złogach jest masakryczny, porównywalny z porodowym, tylko że może ciągnąć się całymi miesiącami:baffled::baffled::baffled::baffled: (znam to niestety z autopsji)

i na dodatek nie mogę za dużo wody pić, bo mi niedobrze od niej:baffled:, a to najlepsze na kamienie - normalnie masakra jakaś

Ostatnia edycja:
Och a mnie wczoraj wzięło na sałatkę grecką, zmusiłam TZ do nocnej wycieczki do sklepu a po powrocie do domu już mi się odechciało :zawstydzona/y:

Za to wróciła do mnie rano, ale pycha. Sałata, pomidor, ogórek, papryka, cebulka, oliwki, feta, przyprawione, polane oliwą z oliwek... Niebo w gębie :-)

A ja sobie obiecałam, zero frytek z keczupem jak przytyłam 20 kg z Tymonim. Ale wiecie, obiecanki, cacanki, i nic tam, że wiem, że po porodzie ciężko będzie zrzucić zbędne kg, ale frytki trzeba jeść, bo są takie smaczne ;)

widze ze nie jestem sama z tym brakiem apetytu, ryba blee, miesko tez nie bardzo, najlepiej owoce np.jablka , jogurty i kanapki..masakra, w poprzedniej ciazy przechodzilam to samo.Na nic nie mam ochoty bo sama mysl o jedzeniu i juz mi cos stoi w gardle.Ale damy rade dziewczyny, co nas nie zabije to nas wzmocni hihih

Dziewczyny, znacie jakieś produkty wzbogacone w wapń (poza Danonkami ;-))???
Wapnia najwięcej jest w mleku i jego przetworach.
- Jogurt
- Potrawy z duszonych warzyw, z purée z soi zamiast ziemniaków i sałatka ze świeżego szpinaku z fetą doprawioną oliwą z oliwek. Szpinak
- Mięso (2–3 razy w tygodniu). Nie tylko gotowana kurza pierś, ale i klopsy cielęce, chuda wieprzowina zapiekana z warzywami lub grillowana, wołowina z kaszą lub z makaronem (jako spaghetti).
- Ryba podana np. z brązowym ryżem i brokułami
- Rośliny strączkowe. Najbogatsza w wapń jest fasola. Gotuj zupę z soczewicy, kaszę z gulaszem mięsno-warzywnym.
- Zdrowe co nieco. Omlet z owocami i naleśniki polane jogurtem, lody, Obranymi migdałami i orzechami (zmiksowanymi, by malec się nie zakrztusił) możesz wzbogacić jogurcik.

Ostatnia edycja:
ja mięsko to wciągnę:-D ale np na kiełbasę nie mam wogóle chęci , chyba że jest ciemna (typu jakaś wiejska, cygańska, czy opalana czy kiełnbasa z beczki) a tych jasnych nieeee...
i parówki bleeeeeee
a wędlinki to ja jem codziennie:tak: z Vi też jadłam....:tak:

reklama
Do góry