reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Maluszkowe zakupy :)

Dziewczynki, nadal się nie rozumiemy. Może na początku nie wyraziłam się wystarczająco precyzyjnie. Oczywiście że wszystkie foteliki czy inne produkty dla dzieci muszą mieć atesty (np. PZH). Tyle że tu bardziej sprawdza się bezpieczeństwo materiału (np. czy nie alergizuje), sposób wykonania etc. To, rzecz jasna, daje pewną minimalną gwarancję bezpieczeństwa. Jeśli chodzi jednak o to, do czego foteliki tak naprawdę służą - czyli do właściwego zabezpieczenia maluchów w razie wypadku - to niestety testy bezpieczeństwa przeprowadzane są wyłącznie przez duże firmy. Są też testy niezależne - w tym poważanego i wiarygodnego automobilklubu niemieckiego ADAC (link poniżej).

http://www9.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=569

Inna sprawa to korzystanie z systemu Isofix. W wypadku Maxi Cosi podstawka do isofixa kosztuje drugie tyle co fotelik. Nie wiem więc jeszcze, czy kupimy konkretnie produkt tej firmy. Być może wybierzemy ciut tańszy, ale montowany za pośrednictwem uchwytów isofix, a nie pasów. Nigdy nie jesteśmy w stanie idealnie przypiąć fotelika pasami. Do tego dochodzi kwestia wygody - jak raz taką bazę przypniesz do uchwytu isofix, to potem tylko wkłada się fotelik na "klik", szybko i bezpiecznie.
Reklamami firm się w ogóle nie sugeruję, bo wybór fotelika to zbyt poważna sprawa.

reklama
mila333 mam takie same zdanie na temat tych fotelikow jak ty a ten izofix to superancka sprawa tez bede taki kupowala tylko ze chicco bo kupuje caly komplet 3 w 1 i bedzie mi pasowal na stelarz model chiccoCT0,1

dostałam dziś nowe ciuszki :-) mama mi kupiła: 2x pajacyki, dresik, skarpetki, trampki, koszulki i półśpioszki. Wszystko rozmiar 62 :tak:

reklama
Do góry