reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maluszkowe zakupy :)

Nooo :-) Super, Zebrra!
A pod spodem moje pytania

UBRANKA

4-6 śpiochów
6-8 body (krótki lub długi rękaw) - nie polecam kafatników i koszulek - body (koniecznie rozpinane) są najwygodniejsze i dla mamy i dla dzidziusia
4-5 pajacyków - A CO TO? MYŚLAŁAM ZE SPIOCHY TO PAJACYK :)
2-3 pary skarpet
2 sweterki - NA LATO?? PRZYDADZĄ SIĘ?
2-3 czapeczki

SPANIE/ODPOCZYNEK

łożeczko - SŁYSZAŁAM ZE MOZE BYC NAJZWYKLEJSZE I NAJTAŃSZE, BO DZIDZIUS I TAK WIĘKSZOŚĆ CZASU PRZESYPIA W ŁÓŻKU RODZICÓW?
materacyk kokosowy
leżaczek - ?? PLAŻOWY??? ;)
pościel - wypełnienie (to juz pozostawiam do własnej decyzji :-))
2 komplety pościeli
kocyk polarowy lub flanelowy
kocyk ciepły
2-3 prześcieradła z gumką
podkład pod prześcieradło - A TO CO? JAKA RÓŻNICA MIĘDZY MATERACYKIEM A PODKŁADEM?
ochraniacz na łóżeczko - ewentualnie

HIGIENA

wanienka - JAKA? WKŁADANA DO NORMALNEJ WANNY? CZY OSOBNA?
przewijak - TO TO, CO BYŁO NA ZDJĘCIACH Z WASZYCH ZAKUPÓW ZE SKLEPU? KŁADZIE SIĘ GO NA KOMODĘ / STOLIK DO PRZEWIJANIA?
2 ręczniki - NORMALNE, JAK DLA DOROSŁYCH CZY JAKIES SPECJALNE?
pieluchy jednorazowe - TO PAMPERSY, TAK?
20-30 pieluch tetrowych - PO CO TO?
5 pieluch flanelowych - PO CO TO?
mydło w kostce dla niemowląt
oliwka
maść na odparzenia
chusteczki nawilżane
waciki
gaziki
ręczniki papierowe
szczoteczka do włosków
nożyczki
spirytus
termometr - JAKIŚ SPECJALNY DLA BOBASÓW?
gruszka - JEZUS, A TO PO CO??!! :)
sól fizjologiczna
proszek do prania

ŚRODKI TRANSPORTU

wózek (z wszelkimi akcesoriami typu folia przeciwdeszczowa, parasolka itp...) - JAKIE FIRMY / MODELE NAJLEPSZE NA POCZĄTEK? CZYTAŁAM ZE TE WIELOFUNKCYJNE NIE ZA BARDZO BO CIĘŻKIE?
fotelik samochodowy - JAKA FIRMA?

EWENTUALNIE

2 butelki 250 ml
2 butelki 125 ml
szczotka do butelek -???
2 smoczki 0-3 mce
2 smoczki na butelkę do płynów 0-3 mce
2 smoczki na butelkę do mleka 0-3 mce
termoopakowanie do butelek
podgrzewacz
sterylizator
aspirator do odsysania wydzieliny z noska
monitor oddechu - RATUNKU!
elektroniczna niania

Zebrra, przepraszam ze tyle pytan, moze inne dziewczyny tez mogą pomóc, sorry ale jak juz wiedziec, to porządnie :) a ja zgłupiałam przy kilku pozycjach (monitor oddechu??!!!) :-)
Z góry dzięki jesli komus bedzie się chciało wyjasnic!

reklama
4-5 pajacyków - A CO TO? MYŚLAŁAM ZE SPIOCHY TO PAJACYK :)
śpiochy a to pajacyk

2 sweterki - NA LATO?? PRZYDADZĄ SIĘ? wiesz w lato też bywa chłodniej...

SPANIE/ODPOCZYNEK

łożeczko - SŁYSZAŁAM ZE MOZE BYC NAJZWYKLEJSZE I NAJTAŃSZE, BO DZIDZIUS I TAK WIĘKSZOŚĆ CZASU PRZESYPIA W ŁÓŻKU RODZICÓW? - ja miałam najzwyklejsze sosnowe, ale moja dzidzia spała sama :-):-):-)

leżaczek - ?? PLAŻOWY??? ;) leżaczek :)

podkład pod prześcieradło - A TO CO? JAKA RÓŻNICA MIĘDZY MATERACYKIEM A PODKŁADEM? podkład pod prześcieradło, to taka ceratka, wiesz dziecku się ulewa, i takie tam, żeby to nie wsiąkało w materacyk...

HIGIENA

wanienka - JAKA? WKŁADANA DO NORMALNEJ WANNY? CZY OSOBNA? to zależy na co masz miejsce i jak Ci będzie wygodniej... możesz kupić takie komódki z wanienką i przewijakiem jako jeden mebel na przykład :) albo samą wanienkę... pamiętaj tylko o tym, że łatwiej Ci będzie kąpać dziecko w pozycji stojacej (tzn Ty stoisz), niż na przykład kucając przy wannie...

przewijak - TO TO, CO BYŁO NA ZDJĘCIACH Z WASZYCH ZAKUPÓW ZE SKLEPU? KŁADZIE SIĘ GO NA KOMODĘ / STOLIK DO PRZEWIJANIA? tak, to to co na zdjęciach, ale są różne opcje, niektóre przewijaki mają sztywny spód i wtedy możesz postawić na łóżeczko - to oszczędność miejsca... na przykład :)

2 ręczniki - NORMALNE, JAK DLA DOROSŁYCH CZY JAKIES SPECJALNE? albo takie albo takie z kapturkiem ( ja używałam najpierw normalnych, dopiero później z kapturkiem...)

pieluchy jednorazowe - TO PAMPERSY, TAK? tak

20-30 pieluch tetrowych - PO CO TO? przydają się, na przykład jak po jedzeniu nosisz dziecko, żeby mu się odbiło, to kładziesz sobie na ramieniu, na wypadek jakby się ulało... ablo w gorące dni przykrywasz malucha... kładziesz na przewijak itd...

5 pieluch flanelowych - PO CO TO? na przykład właśnie na przewijak, niektórym służy jako ręcznik.. do przykrycia malucha, jak idziesz do lekarza, to nie kładziesz dziecka na tej ceracie, tylko układasz coś takiego i dopiero dziecko...

termometr - JAKIŚ SPECJALNY DLA BOBASÓW? nie ukrywam, że najlepszy ale też najdroższy jest taki do ucha, mierzy temperaturę dokładnie, przez kilka sekund i gotowe... rtęciowe odradzam, bo jednyną metodą zmierzenia temperatury maluchowi takim termometrem jest włożenie go w pupę, a to nie przyjemne ani dla dziecka ani dla mamy... może być elektroniczny, ale też w pupę... albo widziałam takie naklejane na czoło, ale to chyba mało dokładne...

gruszka - JEZUS, A TO PO CO??!! :) do wyciągania/wysysania kataru z noska malucha...

ŚRODKI TRANSPORTU

wózek (z wszelkimi akcesoriami typu folia przeciwdeszczowa, parasolka itp...) - JAKIE FIRMY / MODELE NAJLEPSZE NA POCZĄTEK? CZYTAŁAM ZE TE WIELOFUNKCYJNE NIE ZA BARDZO BO CIĘŻKIE? nie odpowiem, bo mam co prawda doświadczenie, ale w tej materii tak szybko wszystko się zmienia, że sama muszę się zorientować co i jak... generalnie jak już pisałam jestem za wózkiem głębokim i potem spacerowym...
fotelik samochodowy - JAKA FIRMA? i tu dokładnie to samo co wyżej...
EWENTUALNIE

szczotka do butelek -??? do mycia...
monitor oddechu - RATUNKU! na przykład dla wcześniaka, taki monitor daje znać kiedy dziecko traci oddech...

zebrra - jesteś niesamowita, naprawdę - bez włazidupstwa z mojej strony - zapisałam to sobie wkleiłam gdzie trzeba i powoli będe po sklepach chodziła - wstyd nie wstyd - ja sama miałam problem co to podkład pod prześcieradło - nie miałam kontaktu wcześniej z maluszkami i ta listą którą zrobiłas łącznie z opisami CO TO - jest THE BEST
dzięki - choć bazylia pytała - ja skorzystam :-)

Cieszę się, że mogłam pomóc :) Polecam się na przyszłość... Tylko radzę skonfrontować z kimś innym, bo może ma jakieś inne spostrzeżenia... :)

nicoya-bezwłazidupstwa:)haha-nowe słowo do mojego słownika-dobre!!!!:laugh2:
Zebrra a ja z włazidupstwem!!! jesteś niesamowicie cierpliwa tylko czemu ten leżak kosztuje prawie 200zł!?:wściekła/y:(wiem wiem to przykład....ale drogo!!!), i mam pytanko odnośnie tej ceratki-miałaś ją? ja nie miałam...zastanawiałam się jak młoda uczyła się na nocnik i spała bez pieluchy-ale się obyło bez tego:)

Zebrra, jesteś boska!!! Z taką listą to może się zabiorę powoli za zakupy..
WIELKIE DZIĘKI! Przejdziesz do potomności, w dosłownym znaczeniu ;)

Kochane chyba trochę mnie przeceniacie :) to taka moja lista zakupów rzeczy najpotrzebniejszych, której i tak się nie trzymam, bo ciągle mi coś wpada w oko i kupuję... :) No, ale może komuś się przyda :)

Marika jesli chodzi o ceratkę to miałam i byłam zadowolona, bo po pierwsze nic nie wsiąkało w materacyk, a po drugie nie porobiły się na nim plamy...

A co do leżaczka, to rzeczywiście był tylko przykład, tutaj jest taki, jaki sama zamierzam kupić :)

Zebrra, ja też bezczelnie podpięłam się do użytkowniczek Twojej fajowej listy. :-) Wreszcie mam jakieś pojęcie, co będzie potrzebne Dzidzi. Tylko że z zakupami to jeszcze poczekam.

reklama
Do góry