reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Maluszkowe zakupy :)

Nooo :-) Super, Zebrra!
A pod spodem moje pytania

UBRANKA

4-6 śpiochów
6-8 body (krótki lub długi rękaw) - nie polecam kafatników i koszulek - body (koniecznie rozpinane) są najwygodniejsze i dla mamy i dla dzidziusia
4-5 pajacyków - A CO TO? MYŚLAŁAM ZE SPIOCHY TO PAJACYK :)
2-3 pary skarpet
2 sweterki - NA LATO?? PRZYDADZĄ SIĘ?
2-3 czapeczki

SPANIE/ODPOCZYNEK

łożeczko - SŁYSZAŁAM ZE MOZE BYC NAJZWYKLEJSZE I NAJTAŃSZE, BO DZIDZIUS I TAK WIĘKSZOŚĆ CZASU PRZESYPIA W ŁÓŻKU RODZICÓW?
materacyk kokosowy
leżaczek - ?? PLAŻOWY??? ;)
pościel - wypełnienie (to juz pozostawiam do własnej decyzji :-))
2 komplety pościeli
kocyk polarowy lub flanelowy
kocyk ciepły
2-3 prześcieradła z gumką
podkład pod prześcieradło - A TO CO? JAKA RÓŻNICA MIĘDZY MATERACYKIEM A PODKŁADEM?
ochraniacz na łóżeczko - ewentualnie

HIGIENA

wanienka - JAKA? WKŁADANA DO NORMALNEJ WANNY? CZY OSOBNA?
przewijak - TO TO, CO BYŁO NA ZDJĘCIACH Z WASZYCH ZAKUPÓW ZE SKLEPU? KŁADZIE SIĘ GO NA KOMODĘ / STOLIK DO PRZEWIJANIA?
2 ręczniki - NORMALNE, JAK DLA DOROSŁYCH CZY JAKIES SPECJALNE?
pieluchy jednorazowe - TO PAMPERSY, TAK?
20-30 pieluch tetrowych - PO CO TO?
5 pieluch flanelowych - PO CO TO?
mydło w kostce dla niemowląt
oliwka
maść na odparzenia
chusteczki nawilżane
waciki
gaziki
ręczniki papierowe
szczoteczka do włosków
nożyczki
spirytus
termometr - JAKIŚ SPECJALNY DLA BOBASÓW?
gruszka - JEZUS, A TO PO CO??!! :)
sól fizjologiczna
proszek do prania

ŚRODKI TRANSPORTU

wózek (z wszelkimi akcesoriami typu folia przeciwdeszczowa, parasolka itp...) - JAKIE FIRMY / MODELE NAJLEPSZE NA POCZĄTEK? CZYTAŁAM ZE TE WIELOFUNKCYJNE NIE ZA BARDZO BO CIĘŻKIE?
fotelik samochodowy - JAKA FIRMA?

EWENTUALNIE

2 butelki 250 ml
2 butelki 125 ml
szczotka do butelek -???
2 smoczki 0-3 mce
2 smoczki na butelkę do płynów 0-3 mce
2 smoczki na butelkę do mleka 0-3 mce
termoopakowanie do butelek
podgrzewacz
sterylizator
aspirator do odsysania wydzieliny z noska
monitor oddechu - RATUNKU!
elektroniczna niania

Zebrra, przepraszam ze tyle pytan, moze inne dziewczyny tez mogą pomóc, sorry ale jak juz wiedziec, to porządnie :) a ja zgłupiałam przy kilku pozycjach (monitor oddechu??!!!) :-)
Z góry dzięki jesli komus bedzie się chciało wyjasnic!

reklama
4-5 pajacyków - A CO TO? MYŚLAŁAM ZE SPIOCHY TO PAJACYK :)
śpiochy a to pajacyk

2 sweterki - NA LATO?? PRZYDADZĄ SIĘ? wiesz w lato też bywa chłodniej...

SPANIE/ODPOCZYNEK

łożeczko - SŁYSZAŁAM ZE MOZE BYC NAJZWYKLEJSZE I NAJTAŃSZE, BO DZIDZIUS I TAK WIĘKSZOŚĆ CZASU PRZESYPIA W ŁÓŻKU RODZICÓW? - ja miałam najzwyklejsze sosnowe, ale moja dzidzia spała sama :-):-):-)

leżaczek - ?? PLAŻOWY??? ;) leżaczek :)

podkład pod prześcieradło - A TO CO? JAKA RÓŻNICA MIĘDZY MATERACYKIEM A PODKŁADEM? podkład pod prześcieradło, to taka ceratka, wiesz dziecku się ulewa, i takie tam, żeby to nie wsiąkało w materacyk...

HIGIENA

wanienka - JAKA? WKŁADANA DO NORMALNEJ WANNY? CZY OSOBNA? to zależy na co masz miejsce i jak Ci będzie wygodniej... możesz kupić takie komódki z wanienką i przewijakiem jako jeden mebel na przykład :) albo samą wanienkę... pamiętaj tylko o tym, że łatwiej Ci będzie kąpać dziecko w pozycji stojacej (tzn Ty stoisz), niż na przykład kucając przy wannie...

przewijak - TO TO, CO BYŁO NA ZDJĘCIACH Z WASZYCH ZAKUPÓW ZE SKLEPU? KŁADZIE SIĘ GO NA KOMODĘ / STOLIK DO PRZEWIJANIA? tak, to to co na zdjęciach, ale są różne opcje, niektóre przewijaki mają sztywny spód i wtedy możesz postawić na łóżeczko - to oszczędność miejsca... na przykład :)

2 ręczniki - NORMALNE, JAK DLA DOROSŁYCH CZY JAKIES SPECJALNE? albo takie albo takie z kapturkiem ( ja używałam najpierw normalnych, dopiero później z kapturkiem...)

pieluchy jednorazowe - TO PAMPERSY, TAK? tak

20-30 pieluch tetrowych - PO CO TO? przydają się, na przykład jak po jedzeniu nosisz dziecko, żeby mu się odbiło, to kładziesz sobie na ramieniu, na wypadek jakby się ulało... ablo w gorące dni przykrywasz malucha... kładziesz na przewijak itd...

5 pieluch flanelowych - PO CO TO? na przykład właśnie na przewijak, niektórym służy jako ręcznik.. do przykrycia malucha, jak idziesz do lekarza, to nie kładziesz dziecka na tej ceracie, tylko układasz coś takiego i dopiero dziecko...

termometr - JAKIŚ SPECJALNY DLA BOBASÓW? nie ukrywam, że najlepszy ale też najdroższy jest taki do ucha, mierzy temperaturę dokładnie, przez kilka sekund i gotowe... rtęciowe odradzam, bo jednyną metodą zmierzenia temperatury maluchowi takim termometrem jest włożenie go w pupę, a to nie przyjemne ani dla dziecka ani dla mamy... może być elektroniczny, ale też w pupę... albo widziałam takie naklejane na czoło, ale to chyba mało dokładne...

gruszka - JEZUS, A TO PO CO??!! :) do wyciągania/wysysania kataru z noska malucha...

ŚRODKI TRANSPORTU

wózek (z wszelkimi akcesoriami typu folia przeciwdeszczowa, parasolka itp...) - JAKIE FIRMY / MODELE NAJLEPSZE NA POCZĄTEK? CZYTAŁAM ZE TE WIELOFUNKCYJNE NIE ZA BARDZO BO CIĘŻKIE? nie odpowiem, bo mam co prawda doświadczenie, ale w tej materii tak szybko wszystko się zmienia, że sama muszę się zorientować co i jak... generalnie jak już pisałam jestem za wózkiem głębokim i potem spacerowym...
fotelik samochodowy - JAKA FIRMA? i tu dokładnie to samo co wyżej...
EWENTUALNIE

szczotka do butelek -??? do mycia...
monitor oddechu - RATUNKU! na przykład dla wcześniaka, taki monitor daje znać kiedy dziecko traci oddech...

zebrra - jesteś niesamowita, naprawdę - bez włazidupstwa z mojej strony - zapisałam to sobie wkleiłam gdzie trzeba i powoli będe po sklepach chodziła - wstyd nie wstyd - ja sama miałam problem co to podkład pod prześcieradło - nie miałam kontaktu wcześniej z maluszkami i ta listą którą zrobiłas łącznie z opisami CO TO - jest THE BEST
dzięki - choć bazylia pytała - ja skorzystam :-)

Cieszę się, że mogłam pomóc :) Polecam się na przyszłość... Tylko radzę skonfrontować z kimś innym, bo może ma jakieś inne spostrzeżenia... :)

nicoya-bezwłazidupstwa:)haha-nowe słowo do mojego słownika-dobre!!!!:laugh2:
Zebrra a ja z włazidupstwem!!! jesteś niesamowicie cierpliwa tylko czemu ten leżak kosztuje prawie 200zł!?:wściekła/y:(wiem wiem to przykład....ale drogo!!!), i mam pytanko odnośnie tej ceratki-miałaś ją? ja nie miałam...zastanawiałam się jak młoda uczyła się na nocnik i spała bez pieluchy-ale się obyło bez tego:)

Zebrra, jesteś boska!!! Z taką listą to może się zabiorę powoli za zakupy..
WIELKIE DZIĘKI! Przejdziesz do potomności, w dosłownym znaczeniu ;)

Kochane chyba trochę mnie przeceniacie :) to taka moja lista zakupów rzeczy najpotrzebniejszych, której i tak się nie trzymam, bo ciągle mi coś wpada w oko i kupuję... :) No, ale może komuś się przyda :)

Marika jesli chodzi o ceratkę to miałam i byłam zadowolona, bo po pierwsze nic nie wsiąkało w materacyk, a po drugie nie porobiły się na nim plamy...

A co do leżaczka, to rzeczywiście był tylko przykład, tutaj jest taki, jaki sama zamierzam kupić :)

Zebrra, ja też bezczelnie podpięłam się do użytkowniczek Twojej fajowej listy. :-) Wreszcie mam jakieś pojęcie, co będzie potrzebne Dzidzi. Tylko że z zakupami to jeszcze poczekam.

reklama
Do góry