reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Maluszkowe zakupy :)

Zebrra, na tym wątku gazety "co bym zmienila" chyba sporo się przewijało niechętnych opinii co do poscieli dla dziecka.. Ale moze zle zapamiętałam, zresztą Ty masz doswiadczenie z Wiką, to sama wiesz najlepiej co Ci potrzebne.
Ja trzymam z Mariką :) nic na razie nie kupuję, zostawiam to sobie na absolutne potem, tym bardziej ze nie mam nawet gdzie chowac dziecięcych rzeczy, a przysżły pokój dziecinny zawalony gratami i rowerami...

reklama
zebrra - dzięki serdeczne, wydrukuję i do teściów zawiozę żeby wiedzieli jaki kupić :-) :-) :-)
Duży mnie wczoraj ochrzanił że wpadam powoli w paranoję i na resztę wg niego jeszcze czas... Z zakupów dzisiejszych wyszły nici... niteczki.... ech faceci....

Bazylia wiem, dziewczyny pisały że pościel niepotrzebna, ale ja wziełam do wózka, pamiętam, że czegoś takiego mi brakowało przy Wice :) a do łózeczka też miałam i faktycznie niezbyt mi się przydała...

Nicoya nie przejmuj się Kochana... do mnie dzisiaj doszły dwie paczki, jedna z allegro, druga z tego sklepu i dostałam opierdzielik od mojego... powiedział, żebym się opanowała... cóż... postaram się :)

Zebrra i inne Mamuśki, powiedzcie, czy te przewijaki naprawdę są niezbędne?
Kiedyś opiekowałam się maluchem i nigdy z jego mamą nie korzystałyśmy z przewijaków, po prostu kładłyśmy H na kanapie albo materacu, a gdy już trochę podrósł, to nawet na stojaka (przytrzymując dziecko) byłam w stanie go przewijać (nauczyła mnie tego jego mama).

No i tak sobie myślę, że może udałoby mi się obyć bez przewijaka, bo u mnie w mieszkaniu naprawdę bardzo skromnie jest z miejscem na jakiekolwiek graty :-(

Powiem szczerze, że dla mnie przewijak był bardzo pomocny... przede wszystkim wygodnie położyć dziecko, po drugie nawet jak nasiusia to nic, bo to ceratka, a na łózku to tak średnio chyba... ja przewijakom mówię zdecydowane TAK :)

u mnie też nie ma dużo miejsca tym bardziej przewijak sie przyda! na łóżeczko...ja miałam, jestem zadowolona b.długo korzystałam i polecam!
A co wy chcecie od kołderki dla dziecka? to pod czym ma spać? jak np nie będzie chciało w śpiworku?? moja śpi pod kołdrą i już!:laugh2:;-)

A ja miałam ( mam nadal..) 2 komplety pościeli do wózka - bardzo się przydała + 2 komplety pościeli z łóżeczek. Ta pościel wózkowa jest bardzo praktyczna jak zabiera się dzidzie w nocy do swojego łóżka (niee trzeba wtedy wyciągać z łóżeczka) poza tym jedną zostawiliśmy u babci (tam też czasami sypia... a po co wozić ze sobą). A przewijak to ja mam taki z wanienką, w zasadzie używany tylko po kąpieli :tak: , mi najlepiej zmienia się pieluszki na łóżku czy też kanapie - rozkładam tam kocyk i pieluszke flanelową i się przewijamy :-) Wczoraj zrobiłam kolejne zakupki, a mąż zrobił duże oczy i ... nic nie powiedział :szok:

Marika zamiast kołderki wystarczy kocyk powleczony w powłoczkę pościelową, kołdra dla takiego malucha jest za duża i za sztywna, kocyk milszy... co nie zmienia faktu, że kołderkę też mam :)

Dziewczyny, wnoszę postulat: może te doświadczone z dziećmi, napiszą nam, zielonym w sprawach ciuchów i gadżetów dla dzidziusiów, co jest absolutnie niezbędne na początek? CO KUPIĆ DLA DZIDZIUSIA?
Nam niedoświadczonym trudno się połapać w tych rożkach, kocykach, pieluchach tetrowych (nie wiem nawet co to jest!), śpiworkach.. Ja przynajmniej czuję się totalnie bezradna w tej kwestii, nie wiem jak się do tego zabrać, znając mnie okaze się ze wydałam kupę kasy na totalnie zbędne rzeczy w totalnych ilościach!

reklama
Kochana ten temat mam juz opracowany :) :tak::tak::tak::tak::-D:-D:-D:-D

to moja własna wersja wyprawki opracowana na podstawie różnych stron i moich własnych doświadczeń
641.gif

Wymieniam tylko te rzeczy, które uważam za najpotrzebniejsze dla Malucha
641.gif

Jesli myslicie, że warto coś dodać, dopisujcie ;)

UBRANKA

4-6 śpiochów
6-8 body (krótki lub długi rękaw) - nie polecam kafatników i koszulek - body (koniecznie rozpinane) są najwygodniejsze i dla mamy i dla dzidziusia
4-5 pajacyków
2-3 pary skarpet
2 sweterki
2-3 czapeczki

SPANIE/ODPOCZYNEK

łożeczko
materacyk kokosowy
leżaczek
pościel - wypełnienie (to juz pozostawiam do własnej decyzji :-))
2 komplety pościeli
kocyk polarowy lub flanelowy
kocyk ciepły
2-3 prześcieradła z gumką
podkład pod prześcieradło
ochraniacz na łóżeczko - ewentualnie

HIGIENA

wanienka
przewijak
2 ręczniki
pieluchy jednorazowe
20-30 pieluch tetrowych
5 pieluch flanelowych
mydło w kostce dla niemowląt
oliwka
maść na odparzenia
chusteczki nawilżane
waciki
gaziki
ręczniki papierowe
szczoteczka do włosków
nożyczki
spirytus
termometr
gruszka
sól fizjologiczna
proszek do prania

ŚRODKI TRANSPORTU

wózek (z wszelkimi akcesoriami typu folia przeciwdeszczowa, parasolka itp...)
fotelik samochodowy

EWENTUALNIE

2 butelki 250 ml
2 butelki 125 ml
szczotka do butelek
2 smoczki 0-3 mce
2 smoczki na butelkę do płynów 0-3 mce
2 smoczki na butelkę do mleka 0-3 mce
termoopakowanie do butelek
podgrzewacz
sterylizator
aspirator do odsysania wydzieliny z noska