reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Maluszkowe zakupy :)

Ja tez slyszalam zeby nie dopajac ale na wszelki wypadek wole miec mleczko i herbatke i kropelki na kolke bo jednak nie wszystkim mamom udaje sie zaspokoic potrzeby 2 maluszkow...:-:)-(Mam nadzieje, ze mimo wszytko mi sie uda...:tak::tak:
A co do odplamiaczy to ja polecam vanisch w rozowym, okraglym pojemniku. Posypac na plame, zwilzyc by sie piana zrobila a potem jeszcze wyprac w proszku z dodatkiem vanischu. Mnie jeszcze nie zawiodl....

reklama
Heyah!!
Kasiulec81- Masz racje co do tych herbatek , Moja Tesciowa to samo powiedziala ze ja mam pic a Mala sobie sama wyciagnie z cyciusia wszystko co bedzie potrzebowala !!
Ale i tak na wszelki wypadek bede miec w szafce ,wszystkie herbatki i preparaty antykolkowe- juz mam butelki Avent!! Podobno sa bardzo dobre!!
Niusia- Sliczna poscielka tylko ja gdzies wczoraj czytalam zeby nie kupowac poscielek dla najmniejszych dzieci w koloze zielonym,i takich zimnych i ciemnych -tylko pastelowe kolorowe i cieple kolory takie ktore kojarza sie cieplo !! ...ale ta twoja zielen jest taka ciepla wiec mysle ze jest OK!!
Ja zakupilam zotlo,pomaranczowa, taka cieplutka!!
a co do kolki-jakis specjalnych lekow to ja bede uzywac jesli tylko maja pomoc dziecku i nie bede zalowac ...wole oszczedzic dziecku bolu!!wsumie nie kazde dziecko ma wiec mysle i mam nadzieje ze moja nie bedzie miala oby tak bylooo!!!

Zebrra- poszukam tej strony co wczoraj znalazlam i czytalam i wam wkleje ale nie wiem czy uda mi sie znalesc !! nie to nie zabobony tylko wypowiedz jakis psychologowe czy co takiego ...
NIusia23 - Ja uwazam ze ta druga ladniejsza,moim zdaniem ale jest w niej duzo elementow i nie wiem czy dzieciatko bedzie umialo zwrocic na nie wszystkie uwage, a na tej 1 napewno bedzie mogla sie skupic !!

kurcze nie moge znalesc tej strony ...ale mam inny wycinek podobnej strony gdzie pisze na temat kolorow poscieli !! ittp.

W pierwszym miesiącu życia ostrość wzroku noworodka stanowi zaledwie 4% ostrości widzenia osoby dorosłej. Z tego powodu, w okresie tym dziecko interesuje się prostymi wzorami
o kontrastowych barwach. Do atrakcyjnych kolorów należą m.in. kolor biały, czarny, żółty, czy czerwony. Noworodek nie zainteresuje się natomiast kolorami pastelowymi, takimi jak niebieski, czy zielony.

ale to jeszcze nie wszystko i to nie to co chcialam wam pokazac ...

Kolorowo
Niemowlę powinno być otoczone świetlistymi, pastelowymi barwami, które korzystnie wpływają na harmonijny rozwój emocjonalny i zdrowotny małych dzieci. Szczególnie ważne są kolory dużych płaszczyzn budujących atmosferę wnętrza, tj: ścian, sufitu i podłogi. Przyjazne dla niemowląt obojga płci są kolory pastelowe: żółcie (bez domieszki zielonego), brzoskwiniowe, morelowe, kremowe i kremowo-żółte. W przypadku podłóg predysponowane są te jasne i ciepłe w odbiorze, tj.: deski klonowe, bukowe czy grabowe. Zalecenia nie mają zastosowania w zabawkach, których jaskrawe, wyraziste kolory mają za zadanie przyciągać wzrok dziecka i pobudzać jego rozwój.

Niemowlę wiele czasu spędza w zamkniętych pomieszczeniach, zbudowanych z syntetycznych materiałów, o słabej wentylacji naturalnej i sztucznym mikroklimacie. Zadbajmy więc aby od początku w jego pokoiku było jak najwięcej ekologicznych i naturalnych materiałów.
itp.itd.ale kazdy robi jak uwaza !! poszukacie sobie na internecie wszedzie o tym pisze :tak:

Hejka ja sie podziele z Wami swoja listaktora otrzymalam od Midwife - Anglia!!

Do Porodu :

• Szlafrok
  • Klapki pod prysznic /salowe
  • Stara koszule w ktorej bedziesz rodzic wygodna i bawelniana!!
  • Tabletki glukozowe do ssania
  • Warzywny olej do masazu
  • Mala naturalna gabeczke - do moczenia ust podczas porodu
  • Recznik maly do twarzy /wycierania potu
  • Cieple skarpety bawelniane
  • Pomadka do ust nawilzajaca
  • Odtwarzacz mp3, lub walkmen
Partner :
  • Jedzenie, woda niegazowana
  • Aparat+baterie, kamera
  • Wygodne ubranie ,pieniadze, telefon
Po Urodzeniu :
  • 2-3 Koszule nocne bawelniane/rozpinane z przodu by bylo wygodnie karmic noworodka
  • 2 Reczniki /duzy po kapieli / maly do rak
  • Lawendowy Olejek / 2-3 krople do kapieli po porodzie
  • Duze opakowanie podpasek higienicznych duzych/najwiekszych -rozmiar
  • 2 Biustonosze / rozpinane z przodu do karmienia
  • 1 Opakowanie wkladek do biustonosza
  • Duze majtki bawelniane - jesli masz cesarke!!
  • Papier toaletowy, chusteczki higieniczne
  • Mokre chusteczki - do rzemywania krocza
  • Telefon, Pieniadze drobne, karta do telefonu-budka tel.
  • Kosmetyki, Szczotka do wlosow, zebow, patyczki do uszu,
[FONT=@ri

Noworodek :
  • 3-4 Podkoszulki/ z rekawkiem lub bez
  • 1 Duze opakowanie pieluszek New Born-Pampers
  • 3-4 Pajacyki
  • 1 Opakowanie mokrych chusteczek dla dzieci
  • Rekawiczki na raczki / skarpetki /buciki materialowe
  • Kocyk , Rozek
Powrot do domu :
  • Ubranie dla Ciebie
  • Ubranie dla Dziecka
  • Fotelik samochodowy
Nie wiem, co jest naprawde potrzebne, a co Nie i w jakich ilosciach i czego brakuje..?!
Bo ja sama jeszcze nie rodzilam, ale jestem juz spakowana!!

reklama
Właśnie przed chwilą pracownik sklepu Krasnal przywiózł mi materac do łóżeczka, wannę, paklanki, gacie siatkowe (te z tych sexy ;-)), aspirator Frida i dorzuconą gratis grzechoczącą książęczkę o tematyce wybitnie kąpielowej (rybki, ośmiornice i takie tam ;-)) :-) Zatem mogę z czystym sercem polecić Wam na allegro zakupy u krasnal-gosia.
A wczorajsza wpadka z fotelikiem też już wyjaśniona - tamta babeczka ostatecznie również okazała się uczciwym sprzedawcą.

Do góry