reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maluszkowe zakupy :)

Ja tez slyszalam zeby nie dopajac ale na wszelki wypadek wole miec mleczko i herbatke i kropelki na kolke bo jednak nie wszystkim mamom udaje sie zaspokoic potrzeby 2 maluszkow...:-:)-(Mam nadzieje, ze mimo wszytko mi sie uda...:tak::tak:
A co do odplamiaczy to ja polecam vanisch w rozowym, okraglym pojemniku. Posypac na plame, zwilzyc by sie piana zrobila a potem jeszcze wyprac w proszku z dodatkiem vanischu. Mnie jeszcze nie zawiodl....

reklama
Heyah!!
Kasiulec81- Masz racje co do tych herbatek , Moja Tesciowa to samo powiedziala ze ja mam pic a Mala sobie sama wyciagnie z cyciusia wszystko co bedzie potrzebowala !!
Ale i tak na wszelki wypadek bede miec w szafce ,wszystkie herbatki i preparaty antykolkowe- juz mam butelki Avent!! Podobno sa bardzo dobre!!
Niusia- Sliczna poscielka tylko ja gdzies wczoraj czytalam zeby nie kupowac poscielek dla najmniejszych dzieci w koloze zielonym,i takich zimnych i ciemnych -tylko pastelowe kolorowe i cieple kolory takie ktore kojarza sie cieplo !! ...ale ta twoja zielen jest taka ciepla wiec mysle ze jest OK!!
Ja zakupilam zotlo,pomaranczowa, taka cieplutka!!
a co do kolki-jakis specjalnych lekow to ja bede uzywac jesli tylko maja pomoc dziecku i nie bede zalowac ...wole oszczedzic dziecku bolu!!wsumie nie kazde dziecko ma wiec mysle i mam nadzieje ze moja nie bedzie miala oby tak bylooo!!!

Zebrra- poszukam tej strony co wczoraj znalazlam i czytalam i wam wkleje ale nie wiem czy uda mi sie znalesc !! nie to nie zabobony tylko wypowiedz jakis psychologowe czy co takiego ...
NIusia23 - Ja uwazam ze ta druga ladniejsza,moim zdaniem ale jest w niej duzo elementow i nie wiem czy dzieciatko bedzie umialo zwrocic na nie wszystkie uwage, a na tej 1 napewno bedzie mogla sie skupic !!

kurcze nie moge znalesc tej strony ...ale mam inny wycinek podobnej strony gdzie pisze na temat kolorow poscieli !! ittp.

W pierwszym miesiącu życia ostrość wzroku noworodka stanowi zaledwie 4% ostrości widzenia osoby dorosłej. Z tego powodu, w okresie tym dziecko interesuje się prostymi wzorami
o kontrastowych barwach. Do atrakcyjnych kolorów należą m.in. kolor biały, czarny, żółty, czy czerwony. Noworodek nie zainteresuje się natomiast kolorami pastelowymi, takimi jak niebieski, czy zielony.

ale to jeszcze nie wszystko i to nie to co chcialam wam pokazac ...

Kolorowo
Niemowlę powinno być otoczone świetlistymi, pastelowymi barwami, które korzystnie wpływają na harmonijny rozwój emocjonalny i zdrowotny małych dzieci. Szczególnie ważne są kolory dużych płaszczyzn budujących atmosferę wnętrza, tj: ścian, sufitu i podłogi. Przyjazne dla niemowląt obojga płci są kolory pastelowe: żółcie (bez domieszki zielonego), brzoskwiniowe, morelowe, kremowe i kremowo-żółte. W przypadku podłóg predysponowane są te jasne i ciepłe w odbiorze, tj.: deski klonowe, bukowe czy grabowe. Zalecenia nie mają zastosowania w zabawkach, których jaskrawe, wyraziste kolory mają za zadanie przyciągać wzrok dziecka i pobudzać jego rozwój.

Niemowlę wiele czasu spędza w zamkniętych pomieszczeniach, zbudowanych z syntetycznych materiałów, o słabej wentylacji naturalnej i sztucznym mikroklimacie. Zadbajmy więc aby od początku w jego pokoiku było jak najwięcej ekologicznych i naturalnych materiałów.
itp.itd.ale kazdy robi jak uwaza !! poszukacie sobie na internecie wszedzie o tym pisze :tak:

Hejka ja sie podziele z Wami swoja listaktora otrzymalam od Midwife - Anglia!!

Do Porodu :

• Szlafrok
  • Klapki pod prysznic /salowe
  • Stara koszule w ktorej bedziesz rodzic wygodna i bawelniana!!
  • Tabletki glukozowe do ssania
  • Warzywny olej do masazu
  • Mala naturalna gabeczke - do moczenia ust podczas porodu
  • Recznik maly do twarzy /wycierania potu
  • Cieple skarpety bawelniane
  • Pomadka do ust nawilzajaca
  • Odtwarzacz mp3, lub walkmen
Partner :
  • Jedzenie, woda niegazowana
  • Aparat+baterie, kamera
  • Wygodne ubranie ,pieniadze, telefon
Po Urodzeniu :
  • 2-3 Koszule nocne bawelniane/rozpinane z przodu by bylo wygodnie karmic noworodka
  • 2 Reczniki /duzy po kapieli / maly do rak
  • Lawendowy Olejek / 2-3 krople do kapieli po porodzie
  • Duze opakowanie podpasek higienicznych duzych/najwiekszych -rozmiar
  • 2 Biustonosze / rozpinane z przodu do karmienia
  • 1 Opakowanie wkladek do biustonosza
  • Duze majtki bawelniane - jesli masz cesarke!!
  • Papier toaletowy, chusteczki higieniczne
  • Mokre chusteczki - do rzemywania krocza
  • Telefon, Pieniadze drobne, karta do telefonu-budka tel.
  • Kosmetyki, Szczotka do wlosow, zebow, patyczki do uszu,
[FONT=@ri

Noworodek :
  • 3-4 Podkoszulki/ z rekawkiem lub bez
  • 1 Duze opakowanie pieluszek New Born-Pampers
  • 3-4 Pajacyki
  • 1 Opakowanie mokrych chusteczek dla dzieci
  • Rekawiczki na raczki / skarpetki /buciki materialowe
  • Kocyk , Rozek
Powrot do domu :
  • Ubranie dla Ciebie
  • Ubranie dla Dziecka
  • Fotelik samochodowy
Nie wiem, co jest naprawde potrzebne, a co Nie i w jakich ilosciach i czego brakuje..?!
Bo ja sama jeszcze nie rodzilam, ale jestem juz spakowana!!

reklama
Właśnie przed chwilą pracownik sklepu Krasnal przywiózł mi materac do łóżeczka, wannę, paklanki, gacie siatkowe (te z tych sexy ;-)), aspirator Frida i dorzuconą gratis grzechoczącą książęczkę o tematyce wybitnie kąpielowej (rybki, ośmiornice i takie tam ;-)) :-) Zatem mogę z czystym sercem polecić Wam na allegro zakupy u krasnal-gosia.
A wczorajsza wpadka z fotelikiem też już wyjaśniona - tamta babeczka ostatecznie również okazała się uczciwym sprzedawcą.

Do góry