reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maluszkowe i nasze zakupy.

Ja kupiłam Fride na allegro chociaż przy Lusi uzywałam tylko zwykłej gruszki( ją ciężko dobrze wyczyścić). A te filtry to można chyba samemu jakoś zrobić, będę próbowała!

Wczoraj dokupiliśmy do łóżeczka nowy materacyki ( antyalergiczny podobno) 120*60 za 90 zł i drobiazgi- nożyczki i obcinaczki, szczoteczkę do włosków, małą grzechotkę ( Lusia mnie namówiła:tak: ).

reklama
hmmm... ja te filtry do Fridy wymienialam ze 3 razy do tej pory wiec wciaz je mam :-D Bo z opakowaniem byl ochyab z 8 sztuk. Teraz na Swieta jak wyjechalam i Jas mial katar to kupilam druga Fride bo pierwszej zapomnialam i w tej drugiej ten filtr jzu nie jest tak ifajny - ma wieksze dziurki ta gabeczka i jakos tak inaczej dziala.

No ale tak czy siak - polecam Fride bo gruszka to sie czlowiek namacha i nic z tego nie ma... No a przy Fridzie to jak tatus wezmie i pomoze to nosek od razu wyczyszczony ;-)

Pudru jzu malo kto chyab uzywa. Ja w szpitalu do pupy mialam ten krem z lozyska, a potem kosmetyki HIPP, potem przeszlam na Bambino :tak:

Też syszałam że taki aspirator to super sprawa. Musze sie zaopatrzyc. A jesli chodzi o filtry to gdzieś czytałam że jakaś mamuska wkładała kawałek wacika i swietnie sie sprawdzało. Zreszta 10 filtrów kosztuje koło 3 złotych wiec nie duzy wydatek a mozna od razu zakupic z frida i miec na zapas.
Co do zasypek to spotkałam sie z opinia ze mozna je stosowac u chłopców a u dziewczynek sie nie powinno bo zatyka cewke moczowa i moze byc bubu. Trafił do mnie taki argument wiec zasypki kupowac nie bede.
Kosmetyków kupiłam sporo, chce wypróbowac rozne zeby wybrac to co najbardziej bedzie nam odpowiadac. Na poczatek mustela i avene bo to przy noworodkach mozna stosowac, pozniej nivea, bubchen, ziajka i johnson- zobaczymy co sie sprawdza (praktyczne i nie uczula) i co ładnie pachnie bo to dla mnie ważne :tak: Chusteczek nawilzanych tez mam pełno- przetestuje rozne. Choc ostatnio otworzyłam pampers fresch i stwierdzam że wcale pachnace to one nie sa- taki jakis dziwny zapach. Licze na nivea pure :tak: Niby dupsko dziecka nie musi pachniec fiołkami ale ja mam bardzo wyczulony wech i zapach niemowlaka uwazam za bardzo nieprzyjemny- jak sie wchodzi do pokoju niemowlaka brrrr. A to wlasciwie jest zapach tych dzieciecych oliwkowo-pudrowych kosmetykow wiec planuje poszukac takich ktore zapach maja odpowiedni. mam tylko nadzieje ze nie bede miala małeo alergika bo wtedy moge zapomniec o jakimkolwiek wyborze :baffled:

Ja po róznych doświadczeniach w pracy przy maluszkach stwierdzilam że najlepsze są kosmetyki Babmino ;-) Prawie wcale nie uczulaly dzieci i bardzo mi sie podoba ich zapach. Mam zapas chusteczek nawilzających, oliwki. Jeszcze tylko mydełka itd. Nie będziemy kupować dużo tych kosmetyków bo wiem co będzie najbardziej potrzebne;-) Pampersiki z Pampersa kupimy i będzie OK.:-) Aspiratora narazie nie planujemy kupować, tylko będzie narazie zwykla gruszka. O laktatorze też już myślałam. Ale kupie go dopiero po porodzie. Butelke mam jedną z aventu i parę z NUKa takie jednorazowe odziedziczyłam po kumpeli hehe:-) I tylko w wkładki laktacyjne sie zaopatrze bo mam zamiar karmić piersią:-)

No wlasnie tak mi sie wydaje ze pudru do pupy to nikt juz nie uzywa, przynajmnniej zadna z moim kolezanek tez nie uzywala. Gruszki to nawet nie bede probowac uzywac, frida jest naprawde rewelacyjna w razie koniecznosci.
Z kosmetykow to u nas na codzien tez tylko oilatum byl napoczatku, chyba ze cos tam sie dzialo ze skora ale tak to ja juz niczym nie smarowalam dziecka.
A tak wogole to najlepszy u nas na problemy ze skora okazal sie stary i sprawdzony krochmal. Polozne i lekarze nadal go polecaja i my kapalismy Bartka w tym krochmalu jak mial jakies problemy ze skora.
Tak samo jak maka ziemniaczana na odparzenia:-)

Dziewczyny czy macie jakies doswiadczenia z nakładkami na brodawki? Zastanawiam sie jakie kupic. Kształty rózne, wielkosci tez... poprosze o jakies porady :tak:

Jeśli chodzi o wilgotne chusteczki to ja kupię zwykłe z biedronki..już tłumaczę dlaczego:sorry2:Jak miałam katar i strasznie obtarty nos,to kupiłam takie realowskie mokre do pupy dla dzieci..i piekł mnie nos jak diabli..ale biedronkowe były już delikatne i pachniały przyjemnie a nos mi się zagoił:):-)To jak ranek nie podrażniał,to i do pupy będą dobre.Wrzucam fotkę dzisiejszych małych zakupów.Czapucha to pierwszy zakup dla dziecka zrobiony przez M...znikł mi z pola widzenia i w tym czasie poleciał po tę czapeczkę...słodkie:-D
Bluzeczka polarowa kosztowała nas 2złote w realu..
W rossmanie kupiłam wkładki laktacyjne 7złotych za 30sztuk,termometr do kąpieli za 5złotych i waciki za 2,40:)Z większymi szaleństwami muszę poczekać na wypłatę M.

Ostatnia edycja:
reklama
zmotywowalyscie mnie do poczynienia zakupów poporodowych bo ja jeszcze nic nie mialam :-)
kupilam tez te podklady hartmanna , po pierwszym porodzie mialam te z belli ale nie bylam z nich zadowolona, moze te beda lepsze
a w mojej opini to tylko te majtki poprodowe siateczkowe, te jednorazowe sa moim zdaniem kiepskie, niewygodne, wogole kupilam rozmiar M i byly male, siateczkowe sa super, przede wszystkim dlatego ze przewiewne i wygodne, no i sa wielorazowe, ja uzywalam ich takze w domu nie tylko w szpitalu.

tak wogole to allegro to super sprawa no nie ?
przypuszczam ze nie kupialabym wszystkiego w jednym sklepie u mnie w miescie, a i pewnie by bylo drozej

Do góry