reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maluszkowe i nasze zakupy

Lista zakupow w aptece dla dzidziusia:

INFACOL zawiesina - wzdęcia, bóle kolkowe spowodowane gromadzeniem się gazów . Stosowany u niemowląt od 2 m.ż. Cena: ok 17.48zł – 50 ml
PLANTEX saszetki - dolegliwości trawienne u niemowląt i małych dzieci: wzdęcia, kolki oraz lekkie skurcze żołądka i jelit . Stosowany u niemowląt od 1 m.ż. Cena: ok 10.83zł- 10 saszetek
GRIPE WATER – woda koperkowa - łagodnie usuwa gazy trawienne u niemowląt. Pomaga również w pozbyciu się bólów brzuszka, które występują u niemowląt szczególnie w okresie przed przejściem na pożywienie w stanie stałym. Stosowana u niemowląt od 1 m.ż. Cena: ok 15.04zł– 150 ml
VIBURCOL - czopki homeopatyczne. glownie stosuje sie je w sytuacji kiedy maluszek jest rozdrazniony, ale tez dodatkowo przy leczeniu antybiotykami Cena: ok 20.80zł – 12 szt
OILATUM - podrażniona, sucha, swędząca i łuszcząca się skóra (np. AZS, pieluszkowe zapalenie skóry, łuszczyca) Cena: ok. 16 - 60zl
APHTIN - Środek odkażający błony śluzowe jamy ustnej, głównie w leczeniu pleśniawek Cena: ok 1.38zł - 10g
BEPHANTEN maść - do pielęgnacji skóry niemowląt (oparzenia skóry, w tym oparzenia słoneczne, uszkodzenia i otarcia naskórka) i sutek karmiących matek Cena: ok 31.96zł – 100g
WODA MORSKA DO NOSA - Oczyszczona woda morska z mikroelementami, przeznaczona do codziennej higieny nosa u niemowląt, dzieci i osób dorosłych Cena: ok 10.91zł – 5 ml ona jest w puszkach po ok 100ml i kosztuje ok 27zł , np, sterimar
SÓL FIZJOLOGICZNA - sterylna sól fizjologiczna, zalecana do codziennej pielęgnacji oczu i nosa u noworodków, niemowląt, dzieci Cena: ok. 10.50zł – 12 ampułek
PURE LAN - wyraźnie przyśpiesza gojenie zmacerowanych, popękanych brodawek Cena: ok 25.30 zł - 7g

Jesli sa dodatkowe propozycje - dajcie znac

U mnie z tym spaniem to było tak że jak wróciłam ze szpitala a byłam po CC to mąż poszedł do innego wyra a ja spałam z małym żebym nie musiała wstawać . Trwało to jakies dwa tygodnie potem dostał wylot już do łóżeczka i tak spał . Wieczorem karuzela do wyrka i sam zasypiał . Jak miał 4 miechy zaczął przesypiać całe nocki . Jak się wyprowadziliśmy do domu to od razu poszedł kimac do siebie do pokoju , a dwa miesiące temu przeniosłam go ze szczebelków do normalnego łóżeczka . Teraz go kłade , siadam obok lóżeczka i czekam aż zaśnie bo jak nie to do nas przyłazi he he :-D Jak jest chory śpi z nami bo czesto się budzi ale zaraz po chorobie wraca do siebie i nie ma jak narazie z tym kłopotu . ogólnie ja nie lubie spać z dzieckiem wole się wyspać ... CHYBA JESTEM WYRODNA:-D

reklama
Powiem Wam, że jestem trochę w szoku, że dzieciaka trzeba tak szybko pozbyć się z sypialni rodziców. Szczerze mówiąc nie wiem na jakiej podstawie, ale jakoś tak mi się ubzdurało, że roczne to jeszcze powinno raczej spać w sypialni rodziców :-) No ale chyba muszę zweryfikować swoje teorie :-D

Dla wszystkich mam, które chcą kupić X-landery - dziś oglądaliśmy w sklepie katalogi z modelami 2010 i powiem Wam - szok, ale pozytywny :tak:
X-lander zmienił sporo kolorystykę i nowe wózeczki mają prześliczne kolory. Technicznie nie ma zbyt wielu usprawnień, raczej to kwestia podrasowanego designu (np. torby są takie bardziej futurystyczne), ale wyglądają dużo faniej niż modele 2008 i 2009.

Od tego roku obowiązuje również w Polsce tzw. "sugerowana cena detaliczna" na wszystkie produkty dla dzieci, aby konsumenci mogli porównywać marże i mieć pewność skąd pochodzą produkty z zaniżoną ceną.

No i wg tej "sugerowanej ceny" którą ustala producent X-lander XA 2010 z gondolą i spacerówką ma być ponoć tylko 150 pln droższy niż starsze modele.

Ja więc czekam na przyszły tydzień - wtedy ma wejść do sklepów kolekcja 2010 - i w koncu zdecyduję czy Teutonia, Mutsy czy X-lander XA.

Powiem Wam, że jestem trochę w szoku, że dzieciaka trzeba tak szybko pozbyć się z sypialni rodziców. Szczerze mówiąc nie wiem na jakiej podstawie, ale jakoś tak mi się ubzdurało, że roczne to jeszcze powinno raczej spać w sypialni rodziców :-) No ale chyba muszę zweryfikować swoje teorie :-D
.

Wszystko zalezy od dziecka na przykładzie kolezanki Ci powiem ze jej córka jak spała a nimi w pokoju spała kiepsko bo się budziła widocznie nawet małe odgłosy jak ktoś się przekręcał czy coś ją drażniły , jak poszła do pustego pokoju i spała sama problem poszedł w zapomnienie . Wszystko zalezy jakie jest dziecko. Mój jakby się budził co chwilke to by był w sypialni z mojego wygodnictwa a ze spał to po co go miałam trzymac jak kimał do 6 rano , potem się budził pił melko , brałam go do siebie do wyra i spał do 8smej . Teraz rano jak J wstaje do pracy mały się budzi i tez do mnie przyłazi , przytulam go i kima nie raz do 9tej . Takie poranne spanie ze mną nie przeszkadza mu w spaniu samodzielnym w nocy . W dzień śpi u nas w sypialni tak było od zawsze :tak:
Tak więc nie nastawiaj się na nic , pamiętając tylko że dziecko trzeba uczyć samodzielności gdy da nam najmniejszy sygnał że jest na to gotowe ( dla mnie takim sygnałem jest przesypianie nocki całej lub prawie ) jak wykorzystasz takie sygnały to wszystko przejdzie gładko dla Ciebie i malucha:tak: Bez nerwów płaczu dziecka itp. Jak nie posłuchasz sygnału uznając a małe niech śpi .. potem cwany maluch napewno Cię wykorzysta i postawi na swoim :)
I tak jest we wszystkim prawie . ;-)

U mnie z tym spaniem to było tak że jak wróciłam ze szpitala a byłam po CC to mąż poszedł do innego wyra a ja spałam z małym żebym nie musiała wstawać . Trwało to jakies dwa tygodnie potem dostał wylot już do łóżeczka i tak spał . Wieczorem karuzela do wyrka i sam zasypiał . Jak miał 4 miechy zaczął przesypiać całe nocki . Jak się wyprowadziliśmy do domu to od razu poszedł kimac do siebie do pokoju , a dwa miesiące temu przeniosłam go ze szczebelków do normalnego łóżeczka . Teraz go kłade , siadam obok lóżeczka i czekam aż zaśnie bo jak nie to do nas przyłazi he he :-D Jak jest chory śpi z nami bo czesto się budzi ale zaraz po chorobie wraca do siebie i nie ma jak narazie z tym kłopotu . ogólnie ja nie lubie spać z dzieckiem wole się wyspać ... CHYBA JESTEM WYRODNA:-D

Nie jesteś wyrodna ja też nie lubię spać z Nadią bo się po prostu nie wysypiam:no: Jeszcze miesiąc temu spała z nami w sypialni ale w swoim łóżeczku, teraz ma swój pokój i tam śpi ale nad ranem do nas przychodzi, na szczęście męczy tatusia a nie mnie bo mnie ma cały dzień a Taty ciągle jej mało:-p Po porodzie spała ze mną przez tydzień aż mi się krocze nie zagoiło a potem już w łóżeczku.

a co do pozbycia sie dziecka z sypialni co ma roczek:szok:?? a co dziecko ma wogole do szukania w sypialni?? no chyba ze ktos ma malo miejsca w domu czy cos, ale jak ma sie pokoj dla dziecka to dziecko spi samo, to tylko wlasnie z polski znam ze rodzice spia z dzieckiem w sypialni, u mnie bedzie mala sama spala w swoim lozeczku (bo tak ja od poczatku naucze) a ja najwyzej przez pierwsze miesiace bede spala u niej w pokoiku jakby sie budzila w nocy do karmienia zebym meza nie musiala budzic, bo branie dziecka do sypialni to sie nikt nie wyspi, wlasnie jak bylam w polsce to mi kuzynka oswiadczyla ze mala spi z nimi w lozku :szok: a ma juz rok i 2 miesiace:szok: :no:

:-) hehe widze ze nas wyczulas...:-p

Co do spania z dzieckiem to jestem na nie ale moje zdanie jest takie że do pół roku minimum powinno spać w sypialni rodziców, nie raz i nie dwa wyskakiwałam z łóżka bo się Młoda zakrztusiła śliną itp. Czułam się spokojniejsza że jesteśmy w jednym pokoju. Nasze życie intymne nie cierpiało z tego powodu do co najmniej roku bo Nadia niekumata była:-p potem znajdowaliśmy sobie na to sposoby, dom mamy duży:-p Raz na jakiś czas wywoziliśmy Nadię do babci:tak: a wtedy uuuuu cały dom nasz hihihi i na wyjście do pubu czy restauracji zawsze znajdowaliśmy czas:tak: Nie rozumiem takich par co przestają się sobą zajmować po tym jak dziecko na świat przyjdzie:no: Przecież szczęśliwi i kochający się rodzice to szczęśliwe i spokojne dziecko. Ja uwielbiam nasze niedzielne poranki kiedy leżymy dłużej w łózku a Nadia przybiega do nas ze wszystkimi swoimi maskotkami i siedzimy sobie tak we trójkę i się przytulamy i już się nie mogę doczekać kiedy dwa takie urwisy będą po nas skakać ;-):-D:-D

Ja uwielbiam nasze niedzielne poranki kiedy leżymy dłużej w łózku a Nadia przybiega do nas ze wszystkimi swoimi maskotkami i siedzimy sobie tak we trójkę i się przytulamy i już się nie mogę doczekać kiedy dwa takie urwisy będą po nas skakać ;-):-D:-D
U nas takie sa sobotnie i niedzielne poranki. Co prawda na razie bez dziecka (hahaha), alewlasnie sobota i niedziela rano to czas na dluzsze polezenie, nacieszenie sie soba, naprzytulanie itd...i pewna jestem, ze Dzidzius zostanie "wciagniety" w ten tryb :tak:

Hej!
Wczoraj oglądałam dzieńdobry tvn było tam poruszane o kosmetykach dla niemowląt i dzieci. Niektóre kosmetyki do pielęgnacji zawierają Paraben bądz składniki z tą końcówką-one zaburzają gospodarkę hormonalną-sama znalazłam je choćby w chusteczkach do pupy:wściekła/y::no:. Są też inne składniki które powodują alergie i zaburzenia układu nerwowego. Obejrzcie sobie same ... Piszę bo uważam,że to ważne szczególnie jeśli robicie teraz zakupy tego rodzaju-mną to wstrząsneło.

Toksyczne kosmetyki - News - Aktualności - Dzień Dobry TVN

PRO-TEST - Pierwszy magazyn z testami w Polsce - testy produktów, agd, rtv, telewizory lcd, telewizory plazmowe, aparaty cyfrowe, aparaty fotograficzne, lustrzanki, odtwarzacze, mp3, pralki, suszarki, żelazka, ekspresy do kawy, telefony komórkowe

Ojjjjjj...
Przejrzalam ta liste i jestem w szoku. Tyle znanych firm i kosmetykow?!!! Najgorsze, ze kilka z nich bylo / jest w mojej lazience :szok::szok::szok:

witajcie!!!
właśnie weszłam na forum po 2 dniach nieobecności i przez godzinę nadrabiałam zaległości;-)
karuzelki są super, nawet wcześniej nie myślałam o ich zakupie, ale teraz jestem pewna że kupię:tak:

a co do spania w łóżku z rodzicami to do tej pory byłam pewqna że synuś będzie z nami spał...:-p ale teraz jak poczytałam co pisałyście to zmieniłam zdanie, powiem więcej wcześniej byłam nastawiona na zakup tego:

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry