reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Maluszkowe i nasze zakupy

Lista zakupow w aptece dla dzidziusia:

INFACOL zawiesina - wzdęcia, bóle kolkowe spowodowane gromadzeniem się gazów . Stosowany u niemowląt od 2 m.ż. Cena: ok 17.48zł – 50 ml
PLANTEX saszetki - dolegliwości trawienne u niemowląt i małych dzieci: wzdęcia, kolki oraz lekkie skurcze żołądka i jelit . Stosowany u niemowląt od 1 m.ż. Cena: ok 10.83zł- 10 saszetek
GRIPE WATER – woda koperkowa - łagodnie usuwa gazy trawienne u niemowląt. Pomaga również w pozbyciu się bólów brzuszka, które występują u niemowląt szczególnie w okresie przed przejściem na pożywienie w stanie stałym. Stosowana u niemowląt od 1 m.ż. Cena: ok 15.04zł– 150 ml
VIBURCOL - czopki homeopatyczne. glownie stosuje sie je w sytuacji kiedy maluszek jest rozdrazniony, ale tez dodatkowo przy leczeniu antybiotykami Cena: ok 20.80zł – 12 szt
OILATUM - podrażniona, sucha, swędząca i łuszcząca się skóra (np. AZS, pieluszkowe zapalenie skóry, łuszczyca) Cena: ok. 16 - 60zl
APHTIN - Środek odkażający błony śluzowe jamy ustnej, głównie w leczeniu pleśniawek Cena: ok 1.38zł - 10g
BEPHANTEN maść - do pielęgnacji skóry niemowląt (oparzenia skóry, w tym oparzenia słoneczne, uszkodzenia i otarcia naskórka) i sutek karmiących matek Cena: ok 31.96zł – 100g
WODA MORSKA DO NOSA - Oczyszczona woda morska z mikroelementami, przeznaczona do codziennej higieny nosa u niemowląt, dzieci i osób dorosłych Cena: ok 10.91zł – 5 ml ona jest w puszkach po ok 100ml i kosztuje ok 27zł , np, sterimar
SÓL FIZJOLOGICZNA - sterylna sól fizjologiczna, zalecana do codziennej pielęgnacji oczu i nosa u noworodków, niemowląt, dzieci Cena: ok. 10.50zł – 12 ampułek
PURE LAN - wyraźnie przyśpiesza gojenie zmacerowanych, popękanych brodawek Cena: ok 25.30 zł - 7g

Jesli sa dodatkowe propozycje - dajcie znac

U mnie z tym spaniem to było tak że jak wróciłam ze szpitala a byłam po CC to mąż poszedł do innego wyra a ja spałam z małym żebym nie musiała wstawać . Trwało to jakies dwa tygodnie potem dostał wylot już do łóżeczka i tak spał . Wieczorem karuzela do wyrka i sam zasypiał . Jak miał 4 miechy zaczął przesypiać całe nocki . Jak się wyprowadziliśmy do domu to od razu poszedł kimac do siebie do pokoju , a dwa miesiące temu przeniosłam go ze szczebelków do normalnego łóżeczka . Teraz go kłade , siadam obok lóżeczka i czekam aż zaśnie bo jak nie to do nas przyłazi he he :-D Jak jest chory śpi z nami bo czesto się budzi ale zaraz po chorobie wraca do siebie i nie ma jak narazie z tym kłopotu . ogólnie ja nie lubie spać z dzieckiem wole się wyspać ... CHYBA JESTEM WYRODNA:-D

reklama
Powiem Wam, że jestem trochę w szoku, że dzieciaka trzeba tak szybko pozbyć się z sypialni rodziców. Szczerze mówiąc nie wiem na jakiej podstawie, ale jakoś tak mi się ubzdurało, że roczne to jeszcze powinno raczej spać w sypialni rodziców :-) No ale chyba muszę zweryfikować swoje teorie :-D

Dla wszystkich mam, które chcą kupić X-landery - dziś oglądaliśmy w sklepie katalogi z modelami 2010 i powiem Wam - szok, ale pozytywny :tak:
X-lander zmienił sporo kolorystykę i nowe wózeczki mają prześliczne kolory. Technicznie nie ma zbyt wielu usprawnień, raczej to kwestia podrasowanego designu (np. torby są takie bardziej futurystyczne), ale wyglądają dużo faniej niż modele 2008 i 2009.

Od tego roku obowiązuje również w Polsce tzw. "sugerowana cena detaliczna" na wszystkie produkty dla dzieci, aby konsumenci mogli porównywać marże i mieć pewność skąd pochodzą produkty z zaniżoną ceną.

No i wg tej "sugerowanej ceny" którą ustala producent X-lander XA 2010 z gondolą i spacerówką ma być ponoć tylko 150 pln droższy niż starsze modele.

Ja więc czekam na przyszły tydzień - wtedy ma wejść do sklepów kolekcja 2010 - i w koncu zdecyduję czy Teutonia, Mutsy czy X-lander XA.

Powiem Wam, że jestem trochę w szoku, że dzieciaka trzeba tak szybko pozbyć się z sypialni rodziców. Szczerze mówiąc nie wiem na jakiej podstawie, ale jakoś tak mi się ubzdurało, że roczne to jeszcze powinno raczej spać w sypialni rodziców :-) No ale chyba muszę zweryfikować swoje teorie :-D
.

Wszystko zalezy od dziecka na przykładzie kolezanki Ci powiem ze jej córka jak spała a nimi w pokoju spała kiepsko bo się budziła widocznie nawet małe odgłosy jak ktoś się przekręcał czy coś ją drażniły , jak poszła do pustego pokoju i spała sama problem poszedł w zapomnienie . Wszystko zalezy jakie jest dziecko. Mój jakby się budził co chwilke to by był w sypialni z mojego wygodnictwa a ze spał to po co go miałam trzymac jak kimał do 6 rano , potem się budził pił melko , brałam go do siebie do wyra i spał do 8smej . Teraz rano jak J wstaje do pracy mały się budzi i tez do mnie przyłazi , przytulam go i kima nie raz do 9tej . Takie poranne spanie ze mną nie przeszkadza mu w spaniu samodzielnym w nocy . W dzień śpi u nas w sypialni tak było od zawsze :tak:
Tak więc nie nastawiaj się na nic , pamiętając tylko że dziecko trzeba uczyć samodzielności gdy da nam najmniejszy sygnał że jest na to gotowe ( dla mnie takim sygnałem jest przesypianie nocki całej lub prawie ) jak wykorzystasz takie sygnały to wszystko przejdzie gładko dla Ciebie i malucha:tak: Bez nerwów płaczu dziecka itp. Jak nie posłuchasz sygnału uznając a małe niech śpi .. potem cwany maluch napewno Cię wykorzysta i postawi na swoim :)
I tak jest we wszystkim prawie . ;-)

U mnie z tym spaniem to było tak że jak wróciłam ze szpitala a byłam po CC to mąż poszedł do innego wyra a ja spałam z małym żebym nie musiała wstawać . Trwało to jakies dwa tygodnie potem dostał wylot już do łóżeczka i tak spał . Wieczorem karuzela do wyrka i sam zasypiał . Jak miał 4 miechy zaczął przesypiać całe nocki . Jak się wyprowadziliśmy do domu to od razu poszedł kimac do siebie do pokoju , a dwa miesiące temu przeniosłam go ze szczebelków do normalnego łóżeczka . Teraz go kłade , siadam obok lóżeczka i czekam aż zaśnie bo jak nie to do nas przyłazi he he :-D Jak jest chory śpi z nami bo czesto się budzi ale zaraz po chorobie wraca do siebie i nie ma jak narazie z tym kłopotu . ogólnie ja nie lubie spać z dzieckiem wole się wyspać ... CHYBA JESTEM WYRODNA:-D

Nie jesteś wyrodna ja też nie lubię spać z Nadią bo się po prostu nie wysypiam:no: Jeszcze miesiąc temu spała z nami w sypialni ale w swoim łóżeczku, teraz ma swój pokój i tam śpi ale nad ranem do nas przychodzi, na szczęście męczy tatusia a nie mnie bo mnie ma cały dzień a Taty ciągle jej mało:-p Po porodzie spała ze mną przez tydzień aż mi się krocze nie zagoiło a potem już w łóżeczku.

a co do pozbycia sie dziecka z sypialni co ma roczek:szok:?? a co dziecko ma wogole do szukania w sypialni?? no chyba ze ktos ma malo miejsca w domu czy cos, ale jak ma sie pokoj dla dziecka to dziecko spi samo, to tylko wlasnie z polski znam ze rodzice spia z dzieckiem w sypialni, u mnie bedzie mala sama spala w swoim lozeczku (bo tak ja od poczatku naucze) a ja najwyzej przez pierwsze miesiace bede spala u niej w pokoiku jakby sie budzila w nocy do karmienia zebym meza nie musiala budzic, bo branie dziecka do sypialni to sie nikt nie wyspi, wlasnie jak bylam w polsce to mi kuzynka oswiadczyla ze mala spi z nimi w lozku :szok: a ma juz rok i 2 miesiace:szok: :no:

:-) hehe widze ze nas wyczulas...:-p

Co do spania z dzieckiem to jestem na nie ale moje zdanie jest takie że do pół roku minimum powinno spać w sypialni rodziców, nie raz i nie dwa wyskakiwałam z łóżka bo się Młoda zakrztusiła śliną itp. Czułam się spokojniejsza że jesteśmy w jednym pokoju. Nasze życie intymne nie cierpiało z tego powodu do co najmniej roku bo Nadia niekumata była:-p potem znajdowaliśmy sobie na to sposoby, dom mamy duży:-p Raz na jakiś czas wywoziliśmy Nadię do babci:tak: a wtedy uuuuu cały dom nasz hihihi i na wyjście do pubu czy restauracji zawsze znajdowaliśmy czas:tak: Nie rozumiem takich par co przestają się sobą zajmować po tym jak dziecko na świat przyjdzie:no: Przecież szczęśliwi i kochający się rodzice to szczęśliwe i spokojne dziecko. Ja uwielbiam nasze niedzielne poranki kiedy leżymy dłużej w łózku a Nadia przybiega do nas ze wszystkimi swoimi maskotkami i siedzimy sobie tak we trójkę i się przytulamy i już się nie mogę doczekać kiedy dwa takie urwisy będą po nas skakać ;-):-D:-D

Ja uwielbiam nasze niedzielne poranki kiedy leżymy dłużej w łózku a Nadia przybiega do nas ze wszystkimi swoimi maskotkami i siedzimy sobie tak we trójkę i się przytulamy i już się nie mogę doczekać kiedy dwa takie urwisy będą po nas skakać ;-):-D:-D
U nas takie sa sobotnie i niedzielne poranki. Co prawda na razie bez dziecka (hahaha), alewlasnie sobota i niedziela rano to czas na dluzsze polezenie, nacieszenie sie soba, naprzytulanie itd...i pewna jestem, ze Dzidzius zostanie "wciagniety" w ten tryb :tak:

Hej!
Wczoraj oglądałam dzieńdobry tvn było tam poruszane o kosmetykach dla niemowląt i dzieci. Niektóre kosmetyki do pielęgnacji zawierają Paraben bądz składniki z tą końcówką-one zaburzają gospodarkę hormonalną-sama znalazłam je choćby w chusteczkach do pupy:wściekła/y::no:. Są też inne składniki które powodują alergie i zaburzenia układu nerwowego. Obejrzcie sobie same ... Piszę bo uważam,że to ważne szczególnie jeśli robicie teraz zakupy tego rodzaju-mną to wstrząsneło.

Toksyczne kosmetyki - News - Aktualności - Dzień Dobry TVN

PRO-TEST - Pierwszy magazyn z testami w Polsce - testy produktów, agd, rtv, telewizory lcd, telewizory plazmowe, aparaty cyfrowe, aparaty fotograficzne, lustrzanki, odtwarzacze, mp3, pralki, suszarki, żelazka, ekspresy do kawy, telefony komórkowe

Ojjjjjj...
Przejrzalam ta liste i jestem w szoku. Tyle znanych firm i kosmetykow?!!! Najgorsze, ze kilka z nich bylo / jest w mojej lazience :szok::szok::szok:

witajcie!!!
właśnie weszłam na forum po 2 dniach nieobecności i przez godzinę nadrabiałam zaległości;-)
karuzelki są super, nawet wcześniej nie myślałam o ich zakupie, ale teraz jestem pewna że kupię:tak:

a co do spania w łóżku z rodzicami to do tej pory byłam pewqna że synuś będzie z nami spał...:-p ale teraz jak poczytałam co pisałyście to zmieniłam zdanie, powiem więcej wcześniej byłam nastawiona na zakup tego:

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry