reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maluszkowe i nasze zakupy

Dagsila - to co napisałaś jest bardzo mądre a nie głupie.. Podobnie jak Aniez popieram Twoje zdanie w 100%. Poza tym łatwiej dzieciaczka przetransportować do swojego pokoju wcześniej, żeby później nie mieć dylematu jak moja kuzynka ( która nie potrafi postawić na swoim. Do dziś śpią z 3,5 - letnim synem w jednym łóżku, bo młody ryczy za każdym razem jak bóbr a oni miękną.

reklama
Nasza Lenka ma już gotowy swój pokoik, tuż obok naszej sypialni.
Ustaliliśmy, że na początku jej łóżeczko będzie tuż przy naszym (wygoda przy karmieniu i wstawaniu nocnym) ale jak się tylko nocki uspokoją to zrobimy jej eksmisję;-)
Też słyszałam, że im dłużej Maluch śpi z rodzicami tym trudniej go później nauczyć spania w swoim pokoiku.
To nasze pierwsze Maleństwo i doświadczenia nie mamy, ale obiecujemy sobie być w tej kwestii twardzi i postanowienia dotrzymać:-)

A u nas bedzie tak: noc w kolysce u nas w sypialni (tak jak napisala Elvie - wygodniej), a w ciagu dnia w lozeczku w swoim pokoiku. Z czasem z kolyski zrezygnujemy, bo dla mnie tez spanie z dzieckiem jest nie do przyjecia. Co innego - np Tatus wychodzi do pracy, a dzidzius laduje u mnie w lozku i dosypiamy razem....

A u nas bedzie tak: noc w kolysce u nas w sypialni (tak jak napisala Elvie - wygodniej), a w ciagu dnia w lozeczku w swoim pokoiku. Z czasem z kolyski zrezygnujemy, bo dla mnie tez spanie z dzieckiem jest nie do przyjecia. Co innego - np Tatus wychodzi do pracy, a dzidzius laduje u mnie w lozku i dosypiamy razem....

U mnie dokładnie ta sama koncepcja!:cool2:

u nas odwrotnie :-D:-D:-Dkołyska będzie na dole i tam będzie spał w dzień a łóżeczko u nas w sypialni ( do pół roku--potem wypad do swojego pokoju ;-))
i na pewno żadnego spania z nami. W łóżku już jest nas troje :zawstydzona/y::zawstydzona/y:-ja , Szanowny i nasz pies i wystarczy :-):tak:
Młodemu nr.1 zapowiedziałam ,że jak będzie niegrzeczny to postawie łóżeczko przy ścianie dzielącej naszą sypialnię od jego pokoju i wtedy Młody nr.2 będzie się darł a on nie bedzie mógł spać ---wiem wyrodna matka jestem :zawstydzona/y:

dopiero doczytałam , wiem nie powinnam czytać od ostatniego postu :tak::tak::tak:
to ty też wyrodna :-D:-D:-D

my w ogole rodzice wyrodni, bo K. założył Olce w naszej domowej ksiegowosci konto, zeby liczyc ile juz jest nam winna:-):-):-):-):-)

hehhehhehehehehhehehe i niech ktos nas w wyrodnosci przebije:-D:-D:-D:-D

Lista zakupow w aptece dla dzidziusia:

INFACOL zawiesina - wzdęcia, bóle kolkowe spowodowane gromadzeniem się gazów . Stosowany u niemowląt od 2 m.ż. Cena: ok 17.48zł – 50 ml
PLANTEX saszetki - dolegliwości trawienne u niemowląt i małych dzieci: wzdęcia, kolki oraz lekkie skurcze żołądka i jelit . Stosowany u niemowląt od 1 m.ż. Cena: ok 10.83zł- 10 saszetek
GRIPE WATER – woda koperkowa - łagodnie usuwa gazy trawienne u niemowląt. Pomaga również w pozbyciu się bólów brzuszka, które występują u niemowląt szczególnie w okresie przed przejściem na pożywienie w stanie stałym. Stosowana u niemowląt od 1 m.ż. Cena: ok 15.04zł– 150 ml
VIBURCOL - czopki homeopatyczne. glownie stosuje sie je w sytuacji kiedy maluszek jest rozdrazniony, ale tez dodatkowo przy leczeniu antybiotykami Cena: ok 20.80zł – 12 szt
OILATUM - podrażniona, sucha, swędząca i łuszcząca się skóra (np. AZS, pieluszkowe zapalenie skóry, łuszczyca) Cena: ok. 16 - 60zl
APHTIN - Środek odkażający błony śluzowe jamy ustnej, głównie w leczeniu pleśniawek Cena: ok 1.38zł - 10g
BEPHANTEN maść - do pielęgnacji skóry niemowląt (oparzenia skóry, w tym oparzenia słoneczne, uszkodzenia i otarcia naskórka) i sutek karmiących matek Cena: ok 31.96zł – 100g
WODA MORSKA DO NOSA - Oczyszczona woda morska z mikroelementami, przeznaczona do codziennej higieny nosa u niemowląt, dzieci i osób dorosłych Cena: ok 10.91zł – 5 ml
SÓL FIZJOLOGICZNA - sterylna sól fizjologiczna, zalecana do codziennej pielęgnacji oczu i nosa u noworodków, niemowląt, dzieci Cena: ok. 10.50zł – 12 ampułek
PURE LAN - wyraźnie przyśpiesza gojenie zmacerowanych, popękanych brodawek Cena: ok 25.30 zł - 7g

Jesli sa dodatkowe propozycje - dajcie znac

Katik- super lista!!! :-)

Co do spania z maleństwem mam to samo zdanie. Na początku napewno będzie spała z nami w pokoju- ale w swoim łóżeczku koniecznie! a jak się tylko da to przetransportujemy ją do pokoiku dla niej :-)

reklama
katik...pierwsza klasa:tak:

My niestety mielismy straszne przeboje z kolkami:-(, z tego powodu nawet wylądowałyśmy z córcią na tydzien w szpitalu (ale to dluższa historia) i nam akurat INFACOL nie pomógl, za to GRIPE WATER uratowała nam życie:tak:. Dlatego warto miec jedno i drugie:tak::-D.Jdnak liczę na to,że synek będzie bez kolkowy, czego Wam równiez życzę:tak:

Do góry