reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Maluszki u lekarza

My we wtorek byliśmy na szczepieniu i od tamtej pory Adrianek wydaje się być troche niespokojny. Hmm... mierzyłam mu temperaturę i tak: we wtorek 36,6 a w środę od 34,8 do 36,1. Dziś zmierzyłam mu to miał 36,2-36,5 zależy od termometru bo mierzyłam aż trzema...... Wczoraj wieczorem też mocno płakał. Z powodu tego osłabienia znajoma zadzwoniła do pediatry a ten zalecił szybko jechać na pogotowie. Przeraziłam się, zadzwoni,łam do drugiego, ten spokojnym głosem kazał czekac i obserwować. Dwa różne zdania no więc dzwonie do trzeciego a ten mi mówi,że jak dziecko nie jest gorące to się temperatury nie mierzy,a jak jest chłodne to co? w takim razie czy jest dolna granica temperatury w normie? Mama zadzwoniła w tym czasie jeszcze do dwóch, jeden powiedział,że jest temp. za niska i lepiej to wyjaśnić na pogotowiu, a kolejny powiedział,że jest już po 22, więc problemu mama mu juz nie przedstawiła....Mały spał już więc daliśmy spokój, szkoda budzić jak słaby. Pozostaliśmy na całonocnej kontroli. Jaką normalną temp. mają Wasze dzieci? Mój zwykle miał niecałe 36 mierzone pod pachą. Dziś mierzyłam i w pupie i pod pachą. Głupoty dostałam od tych opinii lekarzy. Nie wiadomo kogo słuchać.Czekamy więc. Jeśli wieczorem powtórzy się ten płacz to zaczniemy działać. Dziś rano obudził się w dobrym humorze. Ale w dzień to taki rózny. Sporo marudzi. Teraz śpi.

Ostatnia edycja:
reklama
Agnieszko mój dzisiaj ma 37,1 ale on przeziębiony troszkę jest.
Ja mierze w uszku i tak naprawdę nie wiem czy odpowiednio. Coś kiedyś mi się obiło, że chyba z pupki od temperatury należy odjąc 1 stopień i otrzyma się prawidłową ale nie drążyłam tego tematu bo mam termometr douszny. Może, któraś z doświadczonych mam będzie wiedziała.

pozdrawiam
Clue

My po kontrolnej wizycie u chirurga. Kręcz usunięty i już nie musimy na rehabilitację jeździć! :) Teraz tylko będziemy w domku sobie ćwiczonka wykonywać. A gdyby było coś nie tak, to już wiem gdzie się udać.

A my dwa tygodnie teu zaliczyliśmy ostatnią dawkę pentaximu i zdecydowałam się na szczepić przeciwko rotawirusą więc już odrazu podaliśmy pierwszą dawkę

Natomiast bardzo się martwię bo przy okazji szczepienia dr powiedziała że wydaje się jej że mału żle ustawia lewą nóżkę , w czwartek mamy wizytę u chirurga...

witam ,co do temperatury to przy kazdym dziecku mialam do 37,nawet 2 ,3 ,kreski powyzej i to prawidlowa temperatura,ja oczywiscie mierze w pupie,bo to ponoc najwiarygodniejszy pomiar,ps,odnosnie tej szczepionki przeciw rotawirusom,ile kosztuje???w jednym podaniu??czy w kilku???

Ja też ostatnio pytałam o te rotawirusy, ale pani doktor powiedziała, że pierwsza dawka powinna być przed 12 tygodniem życia i już nie zaszczepi:no:

odnośnie rotawirusów
są dwa rodzaje szczepionek
ja wybrałam tą opcję dwie dawki (obie doustnie) pierwsza koniecznie przed 5 miesiącem dróga po 4 tygodniach, niestety dość droga bo 300zł za dawkę.
te drugie są w 3 dawkach ale mały już się nie łapał no więc nie mam pojęcia ile kosztuje...

Antila u mnie też tak pediatra powiedziała. A co do szczepionki na pneumokoki (chyba dobrze pamiętam nazwę) to druga pediatra potwierdziła, że jak mały "nie chodzi na rozbierane randki i do żłobka" to minimalne jest ryzyko zachorowania. Ewentualnie jak pójdzie do przedszkola to można.

Mikołaj już ma za sobą jedna dawke szczepionki przeciwko rotawirusom. Mial wtedy zdaje sie skonczone 13 tygodni. Nastepnym razem bedzie druga i ostatnia dawka :-)
W piatek bylismy u pediatry no i okazalo sie ze zabki nie ida... a ja jestem przewrazliwiona mamusia (co ja sie naczytalam o zabkowaniu :szok:)
Moj lekarz doradzil mi zebym wprowadzala stopniowo nabial zebym sobie nie zaszkodzila, wiec na razie jest roznie... W niedziele zjadlam wiecej nabialu no i wczoraj byl bol brzucha :-( Z jajek probuje tez same zoltka no i tez jest niespokojny. Za pare dni sprobuje z jogurtem.

reklama
Agawina przy nabiale dla siebie uważaj na mleko UHT jest podobno 20 razy bardziej alergizujące niż zwykłe pasteryzowane.

Do góry