reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Maluszki u lekarza

Gabi, my zrobiliśmy profilaktycznie usg w 6 tyg życia. W szpitalu po urodzeniu też chyba było robione, bo jest jakaś adnotacja w książeczce. Byliśmy też jeszcze na kontroli po 3 miesiącu życia. U nas pediatra może dać skierowanie, ale ja nie brałam, tylko zadzwoniłam do szpitala i się zapisałam. Uważam, że lepiej zrobić i mieć czyste sumienie. ;) A samo usg to trwa kilka minut. I nie trzeba najpierw do ortopedy. Wydaje mi się, że ortopeda to wtedy jak na usg wyjdzie coś nie tak. U nas wszystko w porządku, ale każą dalej pieluchować, ja tego nie robiłam i nie będę robiła. Jak dotąd bez dodatkowej pieluszki się obyło i jest ok. Ostatnie badanie kontrolne po 6 miesiącu.

reklama
Szczegolnie uwarzac powinny mamusie ktore maja coreczki, podobno wiekszosc dziewczynek ma problem z bioderkami :-( moze i was strasze ale to te piekne ksiezniczki beda nam w przyszlosci wnuczeta rodzic wiec warto zadbac o ich zdrowie :tak:

Hanus mi też każą pieluchować i szczerze mówiąc jeszcze tego nie robiłam:confused:
poczekam jeszcze do wizyty u pediatry i zobaczymy co powie, wolałabym jednak faktycznie zrobić to usg.
adas trochę mnie jednak wystraszyłaś:szok:

A nam lekarz powiedział, że pieluchowania już się nie stosuje, bo wcale nie pomaga:baffled:

Antila bo tak wlaśnie jest. Może nie tyle że nie pomaga tylko zdrowym dzieciom może nawet zaszkodzić.Do leczenie dysplazji są specjalne szelki , a nie pielucha ktora źle założona przeszkadza maluchowi i wogóle nie zdaje egzaminu.
Gabi9 ja swojej Julki nie pieluchowałam. Sprawdz fałdki na nóżkach jeśli sa równe to wszystko jest ok. To pradwa że dziewczynki częściej choruja na bioderka ale nie ma co panikować. Sprawdz fałdki i jakby co to lec na usg.Badanie Usg Sebastian miał w 6 tyg. i tydzien przed ukończeniem 3 miesięcy chyba. Usg wyszło prawidłowe, nie trzeba więcej badać, chyba że cos by nas zaniepokoiło. U nas takie Usg ma każdy maluszek bez względu na to czy pediatra nie widzi nic złego. dla świętego spokoju lepiej malucha przebadać, szczególnie właśnie dziewczynki.

reklama
A my pielu****emy tylko na noc takie zalecenie lekarza po usg nastepne bedziemy miec w polowie marca.

Załączniki

• IMG_0115.JPG
    IMG_0115.JPG
    30,8 KB · Wyświetleń: 32
Ostatnia edycja:
Do góry