reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maluszki u lekarza

Witam,moj maly po szczepieniu byl troszke marudny,a co do spania to przesypia cala noc od urodzenia,czasem sie obudzi na 5 minut,dostanie cyca i spi do 7 rano,urodzil sie 22 listop,z waga 4470 a teraz wazy 6700.mysle ze to dobrze,pozdrawiam serdecznie.:-)

reklama
adas maływ końcu dostał tą szczepionkę ale jedno kucie w drugą nóżkę nie dostał,dzwoniłam do HV i powiedzieli,że nie trzeba dziecka szczepić na gwałt,moge go zaszczepić po powrocie z PL,albo przy trzecim szczepieniu w 16 tyg. może dostać resztę.
dzięki Kochana

Dziewczyny, powiedzcie, mi taką rzecz, duzo z Was było na usg bioderek z tego co czytałam, czy, to było konieczne, czy też wasi pediatrzy profilaktycznie Was kierowali na takie badania:confused:
Rozmawiała właśnie dzisiaj z kumpela i ta mi mowi, ze to jest jedno z obowiazkowych badań i u nich juz w szpitalu daja skierowanie w 2 i 5 miesiacu, trochę jestem zdziwiona, bo pierwsze słyszę i dzisiaj poszłam do swojej przychodni i połozna mi powiedziała, ze pediatra wysyła na takie badanie jak ma wątpliwości i coś ja nie pokoi, to wtedy najpierw skierowanie do ortopedy i ten decyduje, czy konieczne jest usg bioderek.
Nic, poczekam do wizyty u pediatry jeszcze podpytam, ale ciekawa jestem jak było u Was.

Gabi9 u mnie było tak, że po porodzie, przy wypisie ze szpitala dostałam od razu skierowanie na usg w 6-tym tygodniu zycia. I u nas tak właśnie jest.
My byliśmy na tym usg i okazało się że bioderka jeszcze nie są dobrze wykształcone i trzeba w nocy szeroko pieluszkować a w dzień nosić synka pionowo z szeroko rozłożonymi nóżkami i powtórzyć badanie w 12-stym tygodniu. A wegług pediatry nic się nie dzieje, zresztą ja też nic nie zauważyłam, bo Antoś sam składa nózki w żabkę, i ma równe fałdki na obu nóżkach.

Gabi9 z tym Usg bioderek to u nas tez jest tak, ze jak pediatre cos zaniepokoi to daje skierowanie. I u nas tak bylo. Na szczescie ortopeda nic nie zauwazyl i usg tez nic nie wykazalo. Na pewno u was pediatra rozkladala malej nozki i sparwdzala jak odwodzi bioderka, gdyby bylo cos nie tak wyslalaby do ortopedy.

Gabi u nas w szpitalu w książeczce zdrowia napisali, że kontrola bioderek ma być w 4 tyg.Potem na wizycie w przychodni pediatra wypisała skierowanie na USG U nas wykonują standardowo wszystkim maluchom:tak:

My bylismy w Polsce jak Adasiek mial 10tyg i zrobilismy USG profilaktycznie prywatnie, placilismy cos ok 150zl ale przynajmniej jest zbadane :-)
W UK to niemal zmusilam pediatre zeby chociaz popatrzyl na bioderka, oni za bardzo sie nie przejmuja kontolnymi badaniami echhh :(

Gabi u nas jedno badanie było na drugi dzień po porodzie a przy wypisie lekarz kazał zadzwonić do kliniki gdzie są wykonywane te badania. Powinno ono być zrobione w 4 miesiącu życia dziecka ( mamy termin na 26 marca).

U nas usg bioderek było w szpitalu wyszło ok a i tak nasza pediatra dała skierowanie na dodatkowe, każdemu daje tak profilaktycznie. Byliśmy na tym usg po miesiącu od narodzin, lekarz stwierdził że bioderka w porządku i powiedział że za 3 miesiące do kontroli - idziemy 4 marca.
Nie jest to obowiązkowe ale lepiej sprawdzić dla dobra malucha. A i u nas w jednej poradni robią bezpłatnie :-)

reklama
Dzięki dziewczyny za odpowiedź, jak widzę, to w większości takie badanie jest robione, choćby profilaktycznie, maliinka_ev my jak widzę jesteśmy z tego samego województwa i tak jak napisałaś, tak mi powiedziała połozna o tym badaniu bioderek, że jak coś pediatrę zaniepokoi, to kieruje wtedy do ortopedy.
filiwinka, Antila, lunia, dombar u was znowu jest tak jak mi mówiła moja koleżanka, ze juz w szpitalu kierują na takie badania.
adas dobrze, że zrobiłaś takie badanie u nas w Polsce, skoro u Ciebie nikt na to nie zwraca uwagi, bo wiem, ze rehabilitacja jest długa i wcale nie za przyjemna dla dzidzi.
Tak, jak napisałyscie w większości o tym badaniu, to chyba będę naciskać swoja pediatrę, żeby dala mi skierowanie do ortopedy, bo lepiej mieć pewność, chociaż jak ona sprawdza i nic niepokojacego nie zauważyła, to znowu nie wiem, czy się pchać z butami w jej kompetencje, bo asymetrię od razu podchwyciła i wysłała nas na ćwieczenia. Bądź mądry i pisz wiersze, a co szpital to inny obyczaj:confused:

Do góry