reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Maluszki u lekarza

Witam,moj maly po szczepieniu byl troszke marudny,a co do spania to przesypia cala noc od urodzenia,czasem sie obudzi na 5 minut,dostanie cyca i spi do 7 rano,urodzil sie 22 listop,z waga 4470 a teraz wazy 6700.mysle ze to dobrze,pozdrawiam serdecznie.:-)

reklama
adas maływ końcu dostał tą szczepionkę ale jedno kucie w drugą nóżkę nie dostał,dzwoniłam do HV i powiedzieli,że nie trzeba dziecka szczepić na gwałt,moge go zaszczepić po powrocie z PL,albo przy trzecim szczepieniu w 16 tyg. może dostać resztę.
dzięki Kochana

Dziewczyny, powiedzcie, mi taką rzecz, duzo z Was było na usg bioderek z tego co czytałam, czy, to było konieczne, czy też wasi pediatrzy profilaktycznie Was kierowali na takie badania:confused:
Rozmawiała właśnie dzisiaj z kumpela i ta mi mowi, ze to jest jedno z obowiazkowych badań i u nich juz w szpitalu daja skierowanie w 2 i 5 miesiacu, trochę jestem zdziwiona, bo pierwsze słyszę i dzisiaj poszłam do swojej przychodni i połozna mi powiedziała, ze pediatra wysyła na takie badanie jak ma wątpliwości i coś ja nie pokoi, to wtedy najpierw skierowanie do ortopedy i ten decyduje, czy konieczne jest usg bioderek.
Nic, poczekam do wizyty u pediatry jeszcze podpytam, ale ciekawa jestem jak było u Was.

Gabi9 u mnie było tak, że po porodzie, przy wypisie ze szpitala dostałam od razu skierowanie na usg w 6-tym tygodniu zycia. I u nas tak właśnie jest.
My byliśmy na tym usg i okazało się że bioderka jeszcze nie są dobrze wykształcone i trzeba w nocy szeroko pieluszkować a w dzień nosić synka pionowo z szeroko rozłożonymi nóżkami i powtórzyć badanie w 12-stym tygodniu. A wegług pediatry nic się nie dzieje, zresztą ja też nic nie zauważyłam, bo Antoś sam składa nózki w żabkę, i ma równe fałdki na obu nóżkach.

Gabi9 z tym Usg bioderek to u nas tez jest tak, ze jak pediatre cos zaniepokoi to daje skierowanie. I u nas tak bylo. Na szczescie ortopeda nic nie zauwazyl i usg tez nic nie wykazalo. Na pewno u was pediatra rozkladala malej nozki i sparwdzala jak odwodzi bioderka, gdyby bylo cos nie tak wyslalaby do ortopedy.

Gabi u nas w szpitalu w książeczce zdrowia napisali, że kontrola bioderek ma być w 4 tyg.Potem na wizycie w przychodni pediatra wypisała skierowanie na USG U nas wykonują standardowo wszystkim maluchom:tak:

My bylismy w Polsce jak Adasiek mial 10tyg i zrobilismy USG profilaktycznie prywatnie, placilismy cos ok 150zl ale przynajmniej jest zbadane :-)
W UK to niemal zmusilam pediatre zeby chociaz popatrzyl na bioderka, oni za bardzo sie nie przejmuja kontolnymi badaniami echhh :(

Gabi u nas jedno badanie było na drugi dzień po porodzie a przy wypisie lekarz kazał zadzwonić do kliniki gdzie są wykonywane te badania. Powinno ono być zrobione w 4 miesiącu życia dziecka ( mamy termin na 26 marca).

U nas usg bioderek było w szpitalu wyszło ok a i tak nasza pediatra dała skierowanie na dodatkowe, każdemu daje tak profilaktycznie. Byliśmy na tym usg po miesiącu od narodzin, lekarz stwierdził że bioderka w porządku i powiedział że za 3 miesiące do kontroli - idziemy 4 marca.
Nie jest to obowiązkowe ale lepiej sprawdzić dla dobra malucha. A i u nas w jednej poradni robią bezpłatnie :-)

reklama
Dzięki dziewczyny za odpowiedź, jak widzę, to w większości takie badanie jest robione, choćby profilaktycznie, maliinka_ev my jak widzę jesteśmy z tego samego województwa i tak jak napisałaś, tak mi powiedziała połozna o tym badaniu bioderek, że jak coś pediatrę zaniepokoi, to kieruje wtedy do ortopedy.
filiwinka, Antila, lunia, dombar u was znowu jest tak jak mi mówiła moja koleżanka, ze juz w szpitalu kierują na takie badania.
adas dobrze, że zrobiłaś takie badanie u nas w Polsce, skoro u Ciebie nikt na to nie zwraca uwagi, bo wiem, ze rehabilitacja jest długa i wcale nie za przyjemna dla dzidzi.
Tak, jak napisałyscie w większości o tym badaniu, to chyba będę naciskać swoja pediatrę, żeby dala mi skierowanie do ortopedy, bo lepiej mieć pewność, chociaż jak ona sprawdza i nic niepokojacego nie zauważyła, to znowu nie wiem, czy się pchać z butami w jej kompetencje, bo asymetrię od razu podchwyciła i wysłała nas na ćwieczenia. Bądź mądry i pisz wiersze, a co szpital to inny obyczaj:confused:

Do góry