reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Maluszki i mamusie 1 kwartał 2009r po 40 tygodniach

Hej dziewczyny, jeszcze raz prosba - unikajcie koperku przy tych kolkach...

Moja Ala obudziła się dziś z chrypką, kaszlem i katarem, koniec maarzeń o imprezie w przedszkolu jutro.

Natalka jak zwykle słodko spała całą noc od 8 wieczorem do 5.30, nakarmiłam ją i dalej śpi do teraz. Dobrze, że grzeczna, żadnych kolek etc, tylko ma zmiany skórne na buźce, lekarz mówi, że to może być wyprysk kontaktowy i mam po kolei eliminować różne rzeczy z diety. Już nie jem czekolady i jest trochę lepiej, ale jednak...od dziś bez nabiału - jak ja to przezyję?
Dominika - witam :-)

reklama
elinka - jak tam minęła noc? długo jeszcze się maluszek męczył...?

myszor78 - biedna Ala... dużo zdrówka życzę.
A czemu unikać koperku?(jakiego koperku?włoskiego?)

Tak, kopru włoskiego, głównie w herbatkach, w tym z Hippa. Ostatnio na konferencji pediatrzy mówili, że paradoksalnie on nasila kolki u niemowląt, wbrew wczesniejszym opiniom. Nasila tworzenie gazów w duzych ilościach, i o ile dorosły się szybko ich pozbywa, to niemowlak ma z tym duzy problem, co zwiększa dolegliwości. Poradziłam koleżance, która tez miała taki problem, odstawiła i kolki sie zmniejszyły. Aha, ale zalecają picie herbat z melisy i rumianku zamiast kopru :)

ach te kolki widze ze nie jestem sama, musimy sie jakos wspierac w walce z tym dziadostwem :0) myszor masz racje! ja jak dawalam malej koperek z hipp mialam wrazenie ze tylko pogarszlam sprawe...teraz podaje jej czasem herbatke uspakajajaca tez z hipp wlasnie z rumiankim i melisa, mala ja uwielbia, ale tez z nia nie przesadzam, podaje jej glownie na spacerkach jak mala chce cyca a nie ma warunkow zeby go wystawic :0) co do kolek to ja zostaje przy tym infacolu, mojej malej pomaga tylko trzeba go podawac przed kazdym posilkim tylko wtedy jest skuteczny.

A może Kasiulka dawaj jej zwykłą zaparzaną? ta z hippa ma pełno cukru - mała się przyzwyczai i wszystko będziesz musiała potem słodkie dawać, szkoda zębów, bo próchnica murowana. Ja w ogóle nie cierpię tych gotowych herbatek, wygodne, ale niezdrowe...
A meliska suer, łagodna, a dzicku służy, masz rację :)

no wlasnie dlatego staram sie nie podawac jej za czesto...jak narazie nie mam wyjscia bo mam tylko te z hippa bo takie przywiozla mi mama a tu w norwegii nigdzie nie ma takich ziolek, albo nie wiem gdzie szukac :0\na szczescie juz niedlugo lecimy do pl! (baardzo sie ciesze bo juz pol roku w kraju nie bylismy) co do cukru...tu jak poszlam z mala do lekarza zapytac co moge podawac dziecku zeby jej ulzyc w tych kolkach, lekarka kazala jej podawac wode z cukrem(zadnych kropelek ani innych specyfikow tu nie ma!)2 lyzeczki cukru rozmieszac w szklance wody i podac dziecku 3-4 lyzeczki, powiem wam ze pomagalo troszeczke ale zrezygnowalam z tego bo przy tak czestych kolkach jakie ma moja mala, chyba bym ja zaslodzila!!! balam sie ze jak sie tak przyzwyczai to jej nawet mleczko nie bedze juz smakowalo...

Dzieki Dominika jeszcze raz, meczylismy sie wczoraj do12-stej wiec nie bylo zle. Na razie maluszek jest spokojny az milo popatrzec.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy jezeli Maks mial kolke to bedzie to normalne ze bedzie mial ja codziennie?

Nie koniecznie... Jaś ma teraz np. co dwa dni...:baffled:
A wcześniej miał tydzień przerwy. :-)
My dziś spędzamy niedzielę u moich rodziców. Odpoczywam trochę :tak:

Jaś nie chyce nic pić z butelki, także żadnych herbatek mu nie daję....

Ostatnia edycja:
probowalam malej dac herbatke rumiankowa,ale miala mine...potem bralo ja na wymioty...chcialam sprobowac i dawac jej pozniej na spacerku,ale chyba jej nie polubi.kasiulla jaka masz ta herbatke,ktora lubi Jagodka?

reklama
Maks z butelki pije ale mine ma tez niesamowita przy herbatce z rumianku, no i przewaznie konczy sie na kilku lyczkach. Dzisiaj bardzo dlugo spacerowalismy prawie cztery godzinki, tak sie ladnie u nas zrobilo :0) Maks wlasnie dostal jedzonko i teraz usypia, mam nadzieje, ze dzisiaj mu nic nie bedzie...

Do góry