reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Maluch płacze - kłopoty z naszymi pociechami

Ja mam koleżankę, której siostra jest faramceutką i mówiła, wszystkie dodatkowe szczepionki działaja na 2-3 lata i póxniej przestają działać. Firmy farmaceutyczne specjalnie emitują takie reklamy uderzajace w serca rodziców, żeby jak najlepeij się sprzedawaly. Ja na rotawirusy zaszczepiłabym wtedy kiedy mialabym drugie dziecko chodzące do przedszkola, chociaz ta jelitówka trwa tylko 3 dni.
Małego szczepiłam podobnie jak Dorota D.L. szczepionką skojarzną za 105zł, bo te stare refundowane nie są stosowane w żadnym z krajów europejskich.

reklama
Ja tez szczepiłam mała ta skojarzoną szczepionka 5 w 1 za 110zł, bo polecała ja mani doktor, dodatkowa mała dostała szczepionke przeciw pneumokom, ze wzgledu na wade serca była ona za darmo. Powiem szczerze ze poprzednie dzieci nie szczepiłam tylko na te obowiazkowe, nawet nie miały tych szczepionek skojarzonych i o niebo lepiej je tolerowały. Nie było opuchlizny ani temperatury, a Matylda miała opuchniete miejsca szczepien przez 3 dni i stan podgoraczkowy po szczepieniu.
A co do reklam swego czasu bardzo głosno było na temat tej szczepionki HIB. Chciałam zaszczepic dzieci ale pani doktor stwierdziła ze jest to szczep bakterii, ktory w Polsce bardzo żadko wystepuje jako przyczyna zapalenia opon mozgowych i to strata pieniedzy.

Dziewczyny ja za to mam 2 nowe małe problemiki.
Mała obgryza te piąstki ciągle. Pewnie by mi to nie przeszkadzało jak by nie to, że zauważyłam że zaczyna ssać palec. Staram się jej podawać smoczek ale tratuje go jak gryzaka a i tak woli swjego kciuka. Myślicie że to już mogą być początki ssania kciuka? Czy powinnam jej na to pozwalać?

Ostatnio od Gonip dostalam swietna ksiazke "jezyk niemowlat" Tracy Hogg, wyczytalam w niej, ze kazde dziecko musi "wcinac" swoje raczki, dzieci tak poznaja swoje cialo, a pozniej swiat. Podobno naukowcy prowadzili badania i udowodnili ze niemowleta rozpoznaja ksztalt wlasnie ta droga, przez buzie :tak::-D A co do kciuka, lepsze to niz smoczek, smoczek jest narzedziem ktore Ty wpychasz do buzi dziecka kiedy myslisz ze Ono potrzebuje uspokojenia, a czesto Ono chce Ci wlasnie cos powiedziec, a Ty mu zatykasz w ten sposob buzie, skoro dziecko odkrylo istnienie swojego kciuka i poznalo jego zastosowanie, to wie kiedy go uzyc i to Ono decyduje kiedy go potrzebuje.
mam nadzieje ze nie namotalam :-):-p

No i postanowione. Nie będzie szczepionki na pneumokoki. A co do szczepionek skojarzonych to nam pediatra jakąś drogą szczepionkę poleciła bo my za 6w1 płacimy 210 zł.

Dziewczyny ja za to mam 2 nowe małe problemiki.
Mała obgryza te piąstki ciągle. Pewnie by mi to nie przeszkadzało jak by nie to, że zauważyłam że zaczyna ssać palec. Staram się jej podawać smoczek ale tratuje go jak gryzaka a i tak woli swjego kciuka. Myślicie że to już mogą być początki ssania kciuka? Czy powinnam jej na to pozwalać?

Ostatnio od Gonip dostalam swietna ksiazke "jezyk niemowlat" Tracy Hogg, wyczytalam w niej, ze kazde dziecko musi "wcinac" swoje raczki, dzieci tak poznaja swoje cialo, a pozniej swiat. Podobno naukowcy prowadzili badania i udowodnili ze niemowleta rozpoznaja ksztalt wlasnie ta droga, przez buzie :tak::-D A co do kciuka, lepsze to niz smoczek, smoczek jest narzedziem ktore Ty wpychasz do buzi dziecka kiedy myslisz ze Ono potrzebuje uspokojenia, a czesto Ono chce Ci wlasnie cos powiedziec, a Ty mu zatykasz w ten sposob buzie, skoro dziecko odkrylo istnienie swojego kciuka i poznalo jego zastosowanie, to wie kiedy go uzyc i to Ono decyduje kiedy go potrzebuje.
mam nadzieje ze nie namotalam :-):-p

Jest roznica jak dziecko pakuje roczke do buzia a jak tylko kciauka. Kciuka nie wywalisz do kosza tak jak smoczek i bedzie po problemie. Juz pare razy widzialam 5-cio letnie dzieci z kciukiem w buzi, malo tego 11 - sto latke tez widzialam. :szok:
U mnie smoczek to tylko przed spaniem a jak Lilka za bardzo pakuje rece do buzi az po same migdalki to daje jej kocyk z metkami, ktory sobie ciamcia.

littletaggie_medium.jpg

"Smoczki znane s[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ą [/FONT][/FONT]od stuleci nie bez przyczyny. Usta nale[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]żą [/FONT][/FONT]do tych niewielu cz[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ęś[/FONT][/FONT]ci cia[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł[/FONT][/FONT]a, których noworodek u[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż[/FONT][/FONT]ywa [FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ś[/FONT][/FONT]wiadomie. Ssanie jest istotn[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ą [/FONT][/FONT]potrzeb[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ą [/FONT][/FONT]niemowl[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę[/FONT][/FONT]cia.
Wspó[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł[/FONT][/FONT]czesny spór o smoczek nie powsta[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł [/FONT][/FONT]z powodu niew[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł[/FONT][/FONT]a[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ś[/FONT][/FONT]ciwego jego u[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż[/FONT][/FONT]ywania. Smoczek stosowany nieprawid[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł[/FONT][/FONT]owo uzale[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż[/FONT][/FONT]nia, bez niego dziecko nie potrafi si[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę [/FONT][/FONT]uspokoi[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ć[/FONT][/FONT]. Jak wcze[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ś[/FONT][/FONT]niej wspomnia[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł[/FONT][/FONT]am, wielu rodziców u[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż[/FONT][/FONT]ywa smoczków do skutecznego uciszania niemowl[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ą[/FONT][/FONT]t, zamiast przyjrze[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ć [/FONT][/FONT]im si[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę [/FONT][/FONT]uwa[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż[/FONT][/FONT]nie i pos[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł[/FONT][/FONT]ucha[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ć[/FONT][/FONT], jakie potrzeby sygnalizuj[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ą[/FONT][/FONT].
Zalecam u[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż[/FONT][/FONT]ywanie smoczka podczas pierwszych trzech miesi[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę[/FONT][/FONT]cy. Zapewnienie dziecku mo[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż[/FONT][/FONT]liwo[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ś[/FONT][/FONT]ci ssania uspokaja go przed snem lub drzemk[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ą[/FONT][/FONT], a tak[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż[/FONT][/FONT]e pozwala wykluczy[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ć [/FONT][/FONT]które[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ś [/FONT][/FONT]z nocnych karmie[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ń[/FONT][/FONT]. Od czwartego miesi[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ą[/FONT][/FONT]ca niemowl[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę[/FONT][/FONT]ta maj[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ą [/FONT][/FONT]ju[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż [/FONT][/FONT]wi[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę[/FONT][/FONT]ksz[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ą [/FONT][/FONT]kontrol[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę [/FONT][/FONT]nad d[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł[/FONT][/FONT]o[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ń[/FONT][/FONT]mi i potrafi[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ą [/FONT][/FONT]si[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę [/FONT][/FONT]same uspokaja[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ć[/FONT][/FONT], u[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż[/FONT][/FONT]ywaj[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ą[/FONT][/FONT]c kciuków lub innych palców. (...)"

"(...)Mitów o smoczkach jest wiele. Niektórzy uwa[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż[/FONT][/FONT]aj[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ą[/FONT][/FONT], [FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż[/FONT][/FONT]e dziecko, któremu daje si[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę [/FONT][/FONT]smoczki, nie nauczy si[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę [/FONT][/FONT]ssa[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ć [/FONT][/FONT]kciuka. To bzdura! Gwarantuj[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę[/FONT][/FONT], ka[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż[/FONT][/FONT]de niemowl[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę [/FONT][/FONT]wyrzuci smoczek, gdy tylko uzyska dost[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę[/FONT][/FONT]p do w[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł[/FONT][/FONT]asnego palca.
Przy zakupie smoczków stosujemy te same zasady, którymi kierowa
[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł[/FONT][/FONT]y[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ś[/FONT][/FONT]my si[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę[/FONT][/FONT], wybieraj[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ą[/FONT][/FONT]c ko[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ń[/FONT][/FONT]cówki butelek na pokarm. Kszta[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł[/FONT][/FONT]t smoczka powinien by[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ć [/FONT][/FONT]taki do jakiego dziecko jest przyzwyczajone. "
Pozwolilam sobie zacytowac, jednakze kazdy ma prawo do wlasnego zdania :-);-)

"(...)Mitów o smoczkach jest wiele. Niektórzy uwa[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż[/FONT][/FONT]aj[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ą[/FONT][/FONT], [FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż[/FONT][/FONT]e dziecko, któremu daje si[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę [/FONT][/FONT]smoczki, nie nauczy si[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę [/FONT][/FONT]ssa[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ć [/FONT][/FONT]kciuka. To bzdura! Gwarantuj[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę[/FONT][/FONT], ka[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż[/FONT][/FONT]de niemowl[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę [/FONT][/FONT]wyrzuci smoczek, gdy tylko uzyska dost[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę[/FONT][/FONT]p do w[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł[/FONT][/FONT]asnego palca.
Przy zakupie smoczków stosujemy te same zasady, którymi kierowa
[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł[/FONT][/FONT]y[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ś[/FONT][/FONT]my si[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę[/FONT][/FONT], wybieraj[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ą[/FONT][/FONT]c ko[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ń[/FONT][/FONT]cówki butelek na pokarm. Kszta[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł[/FONT][/FONT]t smoczka powinien by[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ć [/FONT][/FONT]taki do jakiego dziecko jest przyzwyczajone. "
Pozwolilam sobie zacytowac, jednakze kazdy ma prawo do wlasnego zdania :-);-)

Ja cytuje tylko siebie z doswiadczen z pierwszym dzieckiem. Kazde jest inne, robi inaczej i w innym momencie, nie mozna ich ksiazkowo sortowac. Moje dziecko ma inny smoczek do uspakajania a inny do mleka. Bo tak jej pasuje. Zajelo m troche czasu aby jej dopasowac ale sie udalo. A na kciuka musi rodzic uwazac i starac sie zajmowac dziecko czym innym aby jednak do tego nie przyzwyczajac.
A co do ksiazek to w kazdej sa sprzeczne info na ten temat. ;-);-)

reklama
Każdy ortodonta Ci powie, że ssanie smoczka, jak i kciuka to zło :-D Lecz jeśli trzeba wybierać, to mniejszym złem jest smoczek. Kciuk to pierwszy krok do poważnych wad zgryzu. Na szczęście ja nie muszę wybierać, bo moja smoczka nie chce, ale kciuka też nie ssa. Najwyżej tuż przed jedzonkiem, kiedy głód doskwiera pakuje sobie całą piąstkę do buzi, ale to kwestia kilku minut, dostaje mleko i jest ok :tak:

Do góry