reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maluch płacze - kłopoty z naszymi pociechami

nie chce Cie dołować ale to mogą być pleśniawy. Mój mały też był straaaaasznie marudny i odrzucił mi butle, cyca dzieki Bogu kochał i kocha dalej i on był jego jedynym uspakajaczem. Zobacz czy zetrzesz je pocierajac palcem. Jeśli nie to szybko zapodaj jakiś środek bo bedzie ciężko. Jak nie masz pewności i nie chcesz małej faszerować chemią to zetrzyj to obsiusianą przez Mati pieluszką. Jeśli nie jest jeszcze za późno to pomoże.
My walczymy już z nimi chyba ze 2 tyg i nadal do końca nie pozbyliśmy sie dziadostwa :-(

Kami a jak wyglada podniebienie Fifiego? Te kropki sa tak z tylu jezyka wiec nie moge dostac.

reklama
Kluseczko, moja Julka jak miała pleśniawki, to miała całą buzię, a te pleśniawki ja bym określiła jak zwarzone mleko w buzi, albo jak kaszka manna... takie toto białe. a ja bałam się czyścić, podjęła się moja mama to wyczysciłą jej to aż rany były, więc trzeba dbać o to :-( paskudztwo... jak nie pleśniawki to trądzik, idzie oszaleć, Ania an szczęście nie ma jeszcze tej cholery ufff a trądzik pożegnany :-D

Witajcie Dziewczyny! Nie było mnie tu barrrrdzo dawno.....a dzisiaj potrzebuję Waszej pomocy. Mój Krzyś ma żółtaczkę, która nie schodzi od 6 tyg. Co tydzień mamy wizyte w poradni i ostatnio okazało się ze żółtaczka stanęła w miejscu i bilirubina ani drgnie w dół...pani dokor zaleciła karmienie malca mlekiem modyfikowanym i piersią na zmianę. Ponoć ograniczenie mleka matki czasami pomaga w zbijaniu bilirubiny...mój problem polega na tym ze od 2 dni Krzyś ma problemy z wypróżnianiem (mleko wprowadziłam od wtorku), jest niespokojny, pręży się, robi się cały czerwony, a kupki nie ma....do tej pory załatwiał się po 5-6 razy na dobę...nie wiem czy to wina tego mleka?...Dzwoniłam do położnej i powiedziała żebym podała czopek..na razie na tyle zadziałał że mały zasnął...z 2ej strony nie chcę przyzwyczajać go do czopków....masuję brzuszek, ćwiczymy nóżkami, ale to też nie pomaga....odstawiłam dzisiaj mleko modyfikowane i karmię znowu tylko z piersi....nie wiem czy to pomoże...w ogóle nie wiem co mam myśleć...podaje mu NAN1. Dzięki za każdą wskazówkę...Gonia

gonia mój oskarek tak miał po bebiku , zmieniłam na nan1 ha i problem zniknął - spróbuj zmienić mleczko
ewentualnie polecam lakcid - w aptece po dyche bez recepty 1 ampułke na dzień przez tydzień - tak zalecił mojemu lekarz naszczeście zmiana mleczka wystarczyła.

gonia 11 organizm musi się przyzwyczaić do nowego mleka;-), a zamiast czopków najpierw polecam termometr

Goniu mój bobas nie wypróżniał się przez ok. 6 dni po wydaleniu smółki. Położna poleciła pomasować mu delikatnie odbyt przy każdej zmianie pieluchy - u nas podziałało po pierwszym razie - kupa była przeogromna. A dla mnie największy plus jest taki, że niczego nie musiałam Maluchowi wkładać w pupę, tylko delikatnie okrężnymi ruchami kilkukrotnie obwieść "zadnią dziurkę";-) Poza tym możesz też potrzymać synka w takiej pozycji, jak się trzyma maluchy podczas załatwiania się na dworze - podwieszonego między Twoimi nogami, Twoje ręce podtrzymują jego uda, a tułów opiera się o Twój brzuch. Mam nadzieję, że nie zamotałam zbytnio drugiego sposobu:sorry2: Powodzenia w wyganianiu kupy;-)

Dziekuje Dziewczynki za odp. Wszystko jest dla mnie zrozumiałe :-) Mąż właśnie pjechał po nowe mleko HA....bo używałam NAN1 zwykłego...spróbuję jeszcze z tym masowaniem odbytu i zacznę od teraz..mam nadzieję ze któryś z podanych sposobów poskutkuje. Napewno dam znać! Dobranoc

i jak tam z kupkami u krzysia?
bo mój niuniek wali jak wściekły , pomyślałby kto że wystarczyło tylko zmienić mleczko! a my przez miesiąc tak sie męczyliśmy :baffled:.

reklama
Kabaretka- nam pomogly kropelki colief...co prawda nie wiem czy sa dostepne w PL ale podpytaj czy moze jest cos podobnego...ogolna istota tych kropelek polegana tym ze neutralizuja laktoze w mleczku na ktora mlodziutki uklad pokarmowy maluszka nie jest wytarczajaco rozwiniety. Podawalam je do mleczka przed karmieniem czy to z piersi czy mieszanka. nam pomoglo wiec polecam :)

Do góry