reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mało wód płodowych w I trymestrze

Ja w 10 tyg wylądowałam w szpitalu z bólem brzucha podejrzewali że dziecko jest chore bo nie miało już miejsca w pęcherzyku i nie było wód . W 12 tyg sytuacja się trochę poprawiła ale nadal nie było to to . Tak od tamtego momentu mam mało wod wczoraj miałam wizytę 18+4 jest ich AFi 7 tak w sumie sobie skacze raz na 7 za tydzień mam 8 i zaś 7 . Więc też to kolorowo nie wygląda ale ważne że nie spada widocznie już nic z tym innego nie zrobię pije 3-4 l dziennie wody i nie przybywa więc tak chyba już moja natura tej ciąży ważnie że mała narazie rośnie prawidłowo i się rozwija . Teraz będą mnie sterować 2 prenatalne . Ja na amino się nie zgodziłam ze względu na to że mam już mało wód i poprostu wolałam zrobić te nifty . Ryzyko miałam 1:71 zD . Lekarka mi mówiła że jeszcze wody mogą dopuścić więc jak będzie taka potrzeba to mnie wyśle ale narazie nie widzi takiej potrzeby .
Trzymam kciuki za nas obie :)

reklama
Daj znać jak będziesz po i trzymam kciuki .
Co do testu papa to ja osobiście uważam że jest to dodatkowy stres przez który wydaliśmy 2 tys zł na nifty . Jeśli dziecko z usg jest zdrowe to najważniejsze ♥️
Część Olu,
Dziękuję! 💗
Byłam na pierwszym prenatalnym USG. Dziecko wygląda dobrze. Wszystko jest jak ma być. Oprócz tego, że wód za mało.
W teście Papa wyszło wysokie ryzyko zespołu 21 chromosomu. Jest zaproponowany test genetyczny, który kosztuje 2000 zł. Szczerze mówiąc nie chce nowych wydatków i stresu od oczekiwania wyników.
Poczekam na następne badanie prenatalne.
Jeden z lekarzy powiedział, że ryzyko zespołu 21 stawia na podstawie wieku kobiety.
Więc mam nadzieję, że wszystko jest w porządku:)
Też staram się pić jak najwięcej wody :)

Hej mi wód płodowych nawet nie mierzyli w 1 trymestrze, z tego co mi mówiono to jest to za wczesny etap. A byłam w sumie u 3 różnych lekarzy bo prowadząca i dwa razy prenatalne.
Co do „sensu” prenatalnych - moim zdaniem mega ważne jest to ze badane są również przepływy pepowinowe i łożyska - to pomaga zareagować na wczesnym etapie wprowadzić czy to acard czy leczenie i pomoc, a nie historie jak sprzed paru lat, ze wszystko cały a tu nagle zahamowanie wzrostu płodu czy stan przedrzucawkowy w 32 tygodniu. To nie tylko kwestia trisomnii.

Część Olu,
Dziękuję! 💗
Byłam na pierwszym prenatalnym USG. Dziecko wygląda dobrze. Wszystko jest jak ma być. Oprócz tego, że wód za mało.
W teście Papa wyszło wysokie ryzyko zespołu 21 chromosomu. Jest zaproponowany test genetyczny, który kosztuje 2000 zł. Szczerze mówiąc nie chce nowych wydatków i stresu od oczekiwania wyników.
Jeden z lekarzy powiedział, że ryzyko zespołu 21 stawia na podstawie wieku kobiety.
A jakie masz ryzyko ? My mieliśmy 1:71 mała jest zdrowa . Ja obecnie 22 +4 i dalej borykam się z malowodziem mala kopie już jak szalona więc podejrzewam że będzie się to utrzymywać całą ciążę . Dostałaś może acard na poprawę przepływów jest nie to poproś lekarza prowadzącego . Mi wprowadzili teraz heparynę coś strasznego narazie 2 tyg muszę leżeć plackiem w domu i zobaczymy czy będzie coś lepiej jeśli nie to proponują skierowanie do kliniki i aminofuzje modle sie aby wytrać przynajmniej do tego 30 tyg aby mała już miała większe szanse na przeżycie. Ważne żeby wody nie spadały .

Hej mi wód płodowych nawet nie mierzyli w 1 trymestrze, z tego co mi mówiono to jest to za wczesny etap. A byłam w sumie u 3 różnych lekarzy bo prowadząca i dwa razy prenatalne.
Co do „sensu” prenatalnych - moim zdaniem mega ważne jest to ze badane są również przepływy pepowinowe i łożyska - to pomaga zareagować na wczesnym etapie wprowadzić czy to acard czy leczenie i pomoc, a nie historie jak sprzed paru lat, ze wszystko cały a tu nagle zahamowanie wzrostu płodu czy stan przedrzucawkowy w 32 tygodniu. To nie tylko kwestia trisomnii.
Bo się nie mierzy dopiero wartość AFI miałam podana w 17/18 tyg ale lekarz poprostu ocenia stan wód jak na ten etap na powiedzmy oko widać ile dzidziuś ma miejsca . Tak jak mówisz wyniki są ważne bo można wyłapać jakieś ważne rzeczy ale też bardzo stresujące i nie zawsze wiarygodne ale to ciąża każda żyje swoim prawem i musimy zwracać uwagę na wszystko żeby było jak najlepiej

Część Olu,
Dziękuję! 💗
Ja dostałam na ostatniej wizycie heparynę w zaszczytach i nie myślałam że faktycznie pomoże dzisiaj mamy efekt AFI z 6.6 wzrosło na 12,5 ♥️ więc może porozmawiaj ze swoim lekarzem . Gdzieś czytałam że jeśli wprowadzi się ją do 16 tyg niby przynosi lepsze rezultaty

A jakie masz ryzyko ? My mieliśmy 1:71 mała jest zdrowa . Ja obecnie 22 +4 i dalej borykam się z malowodziem mala kopie już jak szalona więc podejrzewam że będzie się to utrzymywać całą ciążę . Dostałaś może acard na poprawę przepływów jest nie to poproś lekarza prowadzącego . Mi wprowadzili teraz heparynę coś strasznego narazie 2 tyg muszę leżeć plackiem w domu i zobaczymy czy będzie coś lepiej jeśli nie to proponują skierowanie do kliniki i aminofuzje modle sie aby wytrać przynajmniej do tego 30 tyg aby mała już miała większe szanse na przeżycie. Ważne żeby wody nie spadały .
Mam 1 do 46 Trisoma 21
Acard biorę.
Ciekawe, jak Heparynę pomaga na zwiększenie wód płodowych. On rozrzedza krew.
Teraz mam 16 tydzień. Dziś byłam u lekarza, nic mi nowego nie powiedział o ilości wód.
Mam jeszcze niezdolność tarczycy 🙈 dzisiaj to omówiliśmy. Biorę Euthyrox i dostałam skierowanie do endokrynologa.

Ostatnia edycja:
Ja dostałam na ostatniej wizycie heparynę w zaszczytach i nie myślałam że faktycznie pomoże dzisiaj mamy efekt AFI z 6.6 wzrosło na 12,5 ♥️ więc może porozmawiaj ze swoim lekarzem . Gdzieś czytałam że jeśli wprowadzi się ją do 16 tyg niby przynosi lepsze rezultaty
Cieszę się, że takie dobre rezultaty! 💗
Zapytam też o tym.
Dziękuję bardzo za podpowiedzi! 💗

Mam 1 do 46 Trisoma 21
Acard biorę.
Ciekawe, jak Heparynę pomaga na zwiększenie wód płodowych. On rozrzedza krew.
Teraz mam 16 tydzień. Dziś byłam u lekarza, nic mi nowego nie powiedział o ilości wód.
Mam jeszcze niezdolność tarczycy 🙈 dzisiaj to omówiliśmy. Biorę Euthyrox i dostałam skierowanie do endokrynologa.
Też tarczyca mi waruje w ciąży a nie miałam nigdy z nią problemu i przyjmuje ten lek . Jeśli się nie przyczepił nic do wielkości wód to może po tym acard coś lepiej masz . Mi zaczną wychodzić dopiero teraz brzuszek do tego momentu ciąża praktycznie nie widoczna . Robisz nifty czy amniopunkcję żeby sprawdzić . ?

reklama
Też tarczyca mi waruje w ciąży a nie miałam nigdy z nią problemu i przyjmuje ten lek . Jeśli się nie przyczepił nic do wielkości wód to może po tym acard coś lepiej masz . Mi zaczną wychodzić dopiero teraz brzuszek do tego momentu ciąża praktycznie nie widoczna . Robisz nifty czy amniopunkcję żeby sprawdzić . ?
Mnie już dawno brzuszek wyszedł. Wyglądam, jak bym przytyła.
Nie będę robić nifty i amniopunkcję, nie chce..
Amniopunkcję - nie bezpiecznie, nifty - drogo.
Jestem po invitro, zarodek był badany. Nie widzę sensu powtarzać badanie..

Nie myślę, że jest lepiej.. Dziecko jakoś dziwno siedziało i nie ruszało nóżkami (
Doktor powiedział, że może śpi.
Chcę pójść w piątek, poprosić jeszcze raz zobaczyć i ocenić ilość wód.
Szczerze mówiąc, bardzo się martwię teraz, że coś można zrobić, żeby poprawić ilość wód, ale nic nie proponują mnie.
Jedyne, co jest dobrze, że mała dobrze rośnie.

Do góry