reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Małe ssaki - czyli wszystko o karmieniu piersią lub butelką:)

reklama
Pajkaa - a jak smoka mi nie chwyta? :-( Specjalnie nauczyć brać smoka? Nie wiem czy chciałabym by smoka mi chwytała, ale może to jedyne wyjście? :sorry2:

Liljanna - mi też czasami Lila uśnie przy cycy, w nocy to standard, bo ja też kimam przy cycowaniu:)
w dzień i wieczorem to jakoś się udało, że mała zje jak się obudzi, potem trochę ponoszę do odbicia, potem zabawa/aktywność i jak zaczyna ziewać to ją przytulam, daję smoka i pieluchę tetrową, bo nie chcę żeby sie przytulałą do naszych ubrań zwylke zakurzonych bo coś tam ciagle remontujemy. i ona odlatuje, ale zamin uśnie to ją odkładam, teraz już do łozeczka bo z gondolki po mału wyrasta.
Gratuluję zupek :)

ja wczoraj zrobiłam też i dzisiaj małą zjadła a popiłą herbatką 60ml - łyżeczką, no mleka jej nie mam zamiaru dawać łyżeczką .

no juz pisałam na głownym , ze mi załapałą na chwilę butelke TT i wypiłą troszkę mojego mleczka jak się zagapiła w TV. a juz miałąm przestać próbować i się udało.

i tak sobie pomyślałam, ze jak dalej nie będzie taka zachwycona zwykłym smokiem z butli to może uda się potem z cyca przejść do razu na kubek niekapek z miękkim dziubkiem.

koralowa - a tam na tej ulotce nie jest czasem pół łyżeczki na 100ml?, bo łyżka to dość dużo i się klucha chyba robi?

edit - juz wiem - pewnie podajesz kaszke dla dzieci, bo ja dawałam mannę błyskawiczną taką dorosłą:)
tak, daje ta kaszke dla dzieci. :) I zadne kluchy sie nie robia. Kaszka jest plynna i spokojnie przechgodzi przez smoczek 2 w TT. :)

Pajkaa - a jak smoka mi nie chwyta? :-( Specjalnie nauczyć brać smoka? Nie wiem czy chciałabym by smoka mi chwytała, ale może to jedyne wyjście? :sorry2:

ja robiłam tak, ze jak Sebek przysypiał wyciągalam cyca i dawałam od razu smoka nawet sie nie orientował bo był poł śpoący :) teraz woli pomuldać smoka niż siedziec przy cycuniu a tak potrafil calymi dniami wisieć bo się nauczył... u mnie było to jedyne wyjscie. Pediatra stwierdzila, ze są dzieci, które mają zwiększone apotrzeboanie na ssanie i wtedy smok ratuje mamę :) a teraz dostaje smoka mulda go, a o cycunia wola jak jest głodny, albo boli brzus. Ja przynajmniej usypiam Sebka tak, ze klade sie z nim w naszym łożku karmie po kąpieli jak widze, ze nie je, ale mulda wyciągiągając cycka podsuwam smoczka jak nie chce to potem sam wypluwa:)
czytałam rożne opinie i podobno najłatwiej jest oduczyć dziecko od soka niż od ssania kciuka czy cycka:)

Mirianna, Koralowa - tak mam ten TT. My używamy, choć i tak staram się coraz więcej przystawiać butelkę, choć nie wiem czy nastanie taki dzień, gdzie Ada z butelki wypije mi naraz 100 ml, Jej rekord to 60ml i wypiła od mojej mamy - raz :)
Pajkaa - dzięki, będę próbować, choć na razie jak podstawiam smoczka to efekt jest taki, że się rozbudza, wściekła i zła, a potem jak dostaje cyca to przez jakiś czas zerka na mnie tym swoim wzrokiem i ostrzega mnie żebym nie kombinowała chyba :) Będę próbować cierpliwie dalej :)

reklama
Jeśli chodzi o cycanie, to mój Mały często jak się już nacyca to sam puszcza, czasami Mu wyciągnę i jest ok, jak ma spać, to śpi :-)
smoczka podaję sporadycznie, Marcin jakoś zbytnio za nim nie przepada;-)

Do góry