reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Małe ssaki - czyli wszystko o karmieniu piersią lub butelką:)

dziewczynki które podajecie sab simplex - po ile kropli i ile razy dziennie to trzeba dawać maluszkowi???
15 kropli do mleka co 4-6 godzin :) od razu po porodzie w szpitalu lykalam tabletki Sab Simplex, aby przeszlo do mojego mleka. karmilam 2 tyg, potem zaczelam dodawac do butelki - takze maly dostaje je od porodu. nie moge odp. na pytanie czy jest poprawa, bo u nas w ogole nie bylo i nie ma kolek. ale wiem ze dzialaja, bo czesto kupuje je dla znajomych w PL i oni zaczynali dawac jak juz byly kolki, a po nich przechodzily.

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny bardzo dziękuje za odpowiedzi, masowałam piersi ciepłą wodą pod prysznicem i mąż trochę masował podczas karmnienia i jest lepiej. Mam nadzieję, że damy sobie z tym radę...

A teraz mam kolejny problem...

Małą karmię moim mleczkiem , mogłaby jeść i jeść i zazwyczaj jak próbuję ją odstawić to ona jeszcze woła i zaczyna płakać. W każdym bądź razie po takim karnieniu mi ulewa i to dość sporo... ()nawet jak jej się odbije) więc ja nie chcę jej znowu dawać piersi.. a ona ryczy i ewidentnie chce tej piersi....
CO MAM ROBIĆ???

miałam identyczny problem Olu_, dlatego dawałam cyca znowu i znowu az pojawiła się krew w ulewanym mleku, bo tak mi Edytka zorała piersi..
teraz odciagam, nie ulewa, zjada i spi:)

Alaa - ja masowalam piersi bo wygladaly jakbym garsc kamieni w srodku miala...wiec jakos z tymi twardymi guzami musialam walczyc. Pozatym pamietalam slowa Marulki - lepiej samemu niz jak ma masowac jakas polozna sadystka...

Ola - odwieczny dylemat....bo ciezko stwierdzic czy sie dziecko nie najadlo, czy tez ma mega jazde na ciumkanie albo poprostu na bliskosc mamusi.Ja nie raz daje cyca czesto, ale zeby non stop wisiala co to to nie....tymbardziej ze moja tez opita jak bak az sie mleko ulewa i ulewa i ulewa...Mozesz sprobowac oszukac smokiem - jak nie jest glodna to bedzie go ciumkac - moze nie od razu, bo to tez troche czasu zabiera...Aaa i jeszcze jedno - mozg dziecka nie odroznia odczucia glodu i bolu brzuszka - dlatego jak boli brzuszek to najchetniej wisialyby na cycu non stop.
Ps. Nawet jak dziecko duzo ulewa, to zawsze tam w brzuszku cos zostaje - nie jest tak ze ulewa do pusta, aaa i mozesz sprobowac przeczekac chwile odbic jeszcze raz. Moja wali dziobkiem w moja klatke piersiowa jak ja trzymam - szuka i szuka, ale po chwili odbija jeszcze raz i odplywa.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Dziewczyny, które odciągają pokarm( Ciamajdko) : Ile powinno się jednorazowo dać (odciagnac) dzieciaczkowi?

Ola to zależy od wieku dziecka. Wiem, że jest jakiś wzór do tego ale już nie pamiętam. Ja to dawałam na full, teraz zjada ok 130ml na porcję. Ale tak jak pisałam wczesniej dziecko na każą porcję nie je tyle samo, raz może zjeśc 60ml, a raz 130ml.

Dziś byłam w poradni laktacyjnej. i tak, Pani dr powiedziała, że koniecznie odstawić nakładki. Mówiła, że bardzo często zanika na nich laktacja, bo dziecko przez nakładkę nie jest wstanie tak dokładni eopróżniać piersi. Powiedziała, że widziała może ze 2 kobiety którym laktacja nie zanikła. Kazała przystawiac małego. I powiem Wam, że po walce Marcinek łapie cyca, trochę possie i wyrzuca i znowu i znowu. najgorsze jest to, że teraz ma tak, że strasznie zaczyna przy tym płakać, że bardzo cięzko go uspokoić. I moja wewnętrzna walka: czy walczyć czy nie walczyć. Bo to jest naprawde bardzo cięzkie. Jaj go przystawiam on beczy, uspakajm go, przystawiam i znowu ryk i tak w kółko. Ale jednak spróbuję powalczę.
Jestesmy umówieni na gratisowa wizytę w piątek. Dodatkowo dała nam taka butelkę, podobno jakis najnowszy wynalazek Medeli, jeszvze nie dostępny w Polsce. Dziecko przez ta butelkę ssie tak jak pierś,ma jakies takie małe zaworki, że bardzo ciężko z niej wyssać mleko. Myślę, że jutro spróbuję go dokarmić tą butlą.

Dziewczyny, które odciągają pokarm( Ciamajdko) : Ile powinno się jednorazowo dać (odciagnac) dzieciaczkowi?
Na dobę jest 150 ml na każdy kilogram masy ciałka. Ile dziecko zje jednorazowo zalezy od dziecka. Nie ma reguły, dziecko ma samo dać Ci znać, że jest najedzone, wypluwając cyca/smoczek, ważne by przybierało na wadze :tak:
Dodatkowo dała nam taka butelkę, podobno jakis najnowszy wynalazek Medeli, jeszvze nie dostępny w Polsce. Dziecko przez ta butelkę ssie tak jak pierś,ma jakies takie małe zaworki, że bardzo ciężko z niej wyssać mleko. Myślę, że jutro spróbuję go dokarmić tą butlą.
Na polski rynek ma to cudo wejść w październiku, jestem bardzo ciekawa. Daj znać co i jak - proszę.

Ostatnia edycja:
Ja nie mam za dużo pokarmu.. odciągam tyle ile mam na dana chwilkę Olu_.. czasami 40 ml :( czasami 120 ml:)

jesli małej brakuje dojada modyfikowanym... ona je tak nieregularnie i nierówno (różne porcje) że sama nie wiem jeszcze co i jak...

ja teraz ściągam co 3h 120ml:szok: Więc jak narazie małemu starcza.
Butlę dziś wypróbowałam, bałam się bo myślałam, że MArcin nic z niej nie wyssie. jest tak skonstruowana, że ja bym chyba nie wyssała. Ale dał radę, obalił całe 150ml. Podobno ta butla jest bardzo dobra dla kobiet, które karmią piersią ale chcą dokarmiac od czasu do czasu butlą podczas swojej nieobecności.

reklama
Chciałabym uspokoić wszystkie karmiące przez nakładki-karmię tak już 2 miesiące i nie zamierzam inaczej, i jakoś nic mi nie zanikło, a już na pewno nie laktacja:) Mój chrześniak był karmiony przez nakładki 11 miesięcy...:)

Do góry