reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Małe ssaki - czyli wszystko o karmieniu piersią lub butelką:)

Jeśli chodzi o jedzenie, to Marcin nie jest zainteresowany sztućcami. Ewentualnie stuka łyżeczką w miseczkę. Łapkami jedzenie idzie Mu dobrze ale oczywiście zupy nie jada rączkami;-)ogólnie nie za bardzo lubi jeść "suche" jedzonko.
Natomiast jeśli chodzi o deserki na mleczku, to budyń robiłam na zwykłym mleku ale nie podchodzi za bardzo Małemu:baffled:ogólnie mm nie używam. Wczoraj robiłam placuszki z jabłkami i bananami i Marcinowi bardzo smakowały:tak:Małżonowi także;-)

reklama
o, nie uzywasz mm? a karmisz piersia? bo zdaje sie, ze w tym wieku dziecko powinno spozywac ok. 0,5l mleczka, najlepiej modyfikowanego, bo to ze sklepu jest pozbawione 70% wartosci odzywczych. chyba ze wiecie jakim mozna mm zastapic, czego dotyczy wlasnie moje pytanie ;). Sara w nocy pije wieczorem ok. 100ml mm, bo przestalam karmic jakies 2 tygodnie przed Jej roczkiem, a do tego w nocy sie budzi i pije jakies 180ml mm. i to wszystko, bo o kaszkach ŻADNYCH nie chce slyszec, jak zje 100g to max :(. dobrze, ze chociaz jogurcik zjada zwykle prawie caly, bo za wszelkimi serkami tez nie przepada, woli zdecydowanie kiełbase z metra :D.

Mikołaj równiez nie przepada za "suchym" jedzeniem, nie lubi nic mieć w łapkach, łyżeczką chwilę się pobawi i rzuca w kąt. Nie cierpi chrupek kukurydzianych, nie chce jesc ciasteczek dla dzieci.
Rano, koło 6 pije mleczko, potem koło 10 je tarte owoce wraz z kawałkami biszkoptów, potem między posiłkami Danonek (choć ma skazę, ale przyzwyczajamy organizm), potem koło 15 je obiadek, zwykle mięsko i warzywka, wszystko razem ugniecione, potem koło 18 kaszka na kolację i w nocy, koło 1szej mleczko 210ml. Nestety Michu nie chce nic jeść między posiłkami, czasem łaskawie podziamdzia trochę suchy chlebek.

Mój synciu je dużo suchego (chyba nawet za dużo ;-)) mace, chrupki, bułki, kromki, herbatniki, biszkopty.

Budyń to robicie normalny z torebki + mm ? Kisiel też z torebki? A jakie dajecie kefiry?

Budyń robię z torebki, a kisiel jak mi sie chce i mam chwilę, to zrobie sama np. na bobofrucie z mąką ziemniaczaną ale daję też kupowany. Aaaa i do kisielu tarkuję zawsze jakiś owoc, jabłko, nektarynkę, gruszkę etc.

Ja też robiłam na bobofrucie, ale myślę że pora spróbować z torebki. W ogóle tak jak Was czytam, to widzę że moje dziecko ma mało urozmaicony jadłospis :-( :-(Muszę to zmienić!

no wlasnie ja tez juz nie wiem. daje wszytsko, ale Sara niewiele je. chrupki raz zje 3, raz pogardzi i nie zje wcale. kanapeczki tez je coraz mniej chetnie (jak zje kromke w ciagu dnia to max, wczesniej potrafila zjesc ponad 2), podobnie jak wszelkie wafle ryzowe itp. malo strasznie je ogolnie, choc wszystkiego sprobuje i troche poje. wazy nieco ponad 8kg i nijak nie da sie Jej 'utuczyc', nawet nutelli juz pobowalam, nie przepada ;)
a wlasnie- jakie produkty mleczne sa lepsze, jak w składzie jest mleko pełne czy pasteryzowane.

reklama
Do góry