reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Małe ssaki - czyli wszystko o karmieniu piersią lub butelką:)

andzia1987 - no kurczę muszę do tych herbatek laktacyjnych się przekonać, ale one zmieniają pokarm na treściwszy czy na większe ilości? :sorry2:
kasikz - zobaczysz Pola zakuma szybciej :tak:
jenny83 - moja mama karmiąc mnie miała mleka sporo, a ja po miesiącu jak nie dostałam oprócz cyca jeszcze butli to wyłam strasznie, grubaskiem nie byłam, po prostu bardziej zżarta i tyle. Próbowałaś odciągać? Wiesz ile Miłosz pije Twojego mleka?

Tak swoją drogą ciekawe ile nasze dzieciaczki potrzebują ml by być najedzonym - tak średnio, bo wiadomo, że każdy inaczej ;-)

reklama
A my jakiś kryzys dzisiaj - mała chce jeść co 15 minut, co pół godziny, nie było pełnej godziny, żeby nie wołała. Cycki praktycznie puste już;/, nie wiem, co się dzieje:(
Na pewno chcialo sie jej pic, w upalne dni moj maly domaga sie cycusia co godzinke, pochlepcze kilka minut i sie uspokaja.

Liljanna- Victor wypija srednio 90ml,ale sa dni kiedy potrafi wciagnac 140ml:szok:

Hej, czy waszym maluchom karmionym butelką zawsze odbija się po jedzeniu? Mojej małej od kiedy przeszła na Bebilon Pepti nie chce się odbijać, praktycznie może 3 posiłki kończą się odbiciem, wcześniej na Hippie odbijało jej się zawsze i to z hukiem, a teraz dupa! Czasem odbije jej się w trakcie jedzenia, czasem chwile po jeszcze w pozycji do karmienia, ale generalnie mogę ją nosić godzinę i nic, czy jest możliwe że nie łyka takiej ilości powietrza że jej się odbijało? Hippa jadła bardzo łapczywie, Bebilon jej nie za bardzo smakuje więc przy jedzeniu jest spokojna i wolno ciągnie...

Lilijanna tak odciagam uzywajac nawet Meledy w szczycie moglam odciagnac najwyzej 50 a teraz to gora20-30,poza tym jezeli dziecko spada mi na wadze bedac jedynie na mojej piersi to dla mnie oczywiste,ze nie dojada i jest glodne:tak:
teotetycznie dziecko powinno dostawac 150 ml na kazdy kilogram swojego ciala to powinno je zaspokoic,fakt Miłosz to zarloczek i 550ml na dobe mu napewo nie wystarczy;-)

właśnie mam ten sam problem- tzn dokarmiam małego raz dziennie mlekiem modyfikowanym. Pije z piersi po 2h, a potem skrzeczy i chce jeszcze. Nie śpi, bo jest głodny, chyba, że zaśnie ze zmęczenia....i śpi godzinkę- dla mnie jasne jest, że się nie najada zastanawiam się jak długo tak będzie...dlatego dokarmiam go NAN-em i po nim potrafi z 3h spać... trochę czuję się bezsilna, że tak jest i czy kiedykolwiek będę miała tyle mleka, że mały się naje...

fiu to może po każdym karmieniu spróbuj ściągnąć troche swojego mleka i wtedy dokarmisz go swoim.
Jeżeli budzi się np. 1-2h po jedzeniu to może spróbuj dać mu smoka.

u mnie w nocy nic nie wychodzi z karmienia przez nakładki, bo mały sie tak buntuję, że nie da rady. Albo może ja nie mam tyle siły na walkę z nim. Za to w dzień ssie przez nakładki i jest ok.
Pojadł z cyca 20minut temu i znowu się obudził :szok:, niestety smoka w ogóle nie akceptuje

Dziecko ma malusi zoladek i ma prawo byc glodne juz po 1,5h.
Fiuu ,Victor tez nalezy do tych glodomorkow, tak jak wyzej napisalam potrafi wciagnac cala butle i obudzic sie za 2h.
Normalne, ze po mleku modyfikowanym Ludwiczek spi duzej bo ono jest bardziej sycace i duzej je trawi.
Cierpliwosc, tylko to nam pozostalo.

misslena mojemu synkowi tez nie zawsze sie odbija po jedzeniu, choć zdarzy mu sie, ze beknie po godzinie od posiłku np. zapłacze na brzuszek i po chwili beknie czyli jednak powietrze gdzieś tam mu siedziało. Chyba nic na to nie poradzimy, bo przeciez nie bedziesz dziecka pół godz. trzymała po jedzeniu na bekanie.

Mój zjada 100 ml, jest okrutnym żarłoczkiem:)

Fiuu mleko nie tak od razu jest treściwe.. u mnie minął ponad tydzień zanim zaczęło lecieć białe mleko. Staraj się nie dokarmiać tylko przystawiaj, przystawiaj i jeszcze raz przystawiaj! Mój maluch wisiał na cycku non stop. Nie spał całymi dniami a w nocy co godzina się budził. Trzeba zacisnąć zęby i się nie poddawać, bo im mały więcej ssie tym więcej mleka będzie.

I Kobietki nigdy nie jest tak, że pierś jest pusta. Zawsze jak maluch ssie to się mleko produkuje. Po prostu noworodki dużo tego pokarmu potrzebują, a poza tym też chcą się poprzytulać do cyca, ale to minie ;-)

Ciamajdko a czy to na pewno łuszcząca się skóra?? Może to siara Ci tak wychodzi z cycusiów?? Mi nie leciała siara tylko właśnie takie kryształki się robiły ;-)

reklama
a jak u Was wygląda sprawa z kupkami? Bo mój mały robi jedną dziennie i nie wiem czy to nie za mało- dużo siusia więc wydala z siebie niepotrzebne rzeczy ale ta kupka trochę mnie martwi... gdzieś czytałam, że niby maluch na piersi może kupkać nawet raz na 2-3 dni- niemniej obawy są...

Do góry