reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

male slicznosci,czyli ciuszki i inne cudenka naszych maluszkow

reklama
Tez slyszalam, ze daja jakies probki, ulotki, ponoc w Gliwicach ( dane sprzed 2 lat) Pampers dawal jakas paczuszke dla malucha, pare pieluch, chusteczki jakas zabawke,a oprocz tego dostawaly dziewczyny Sudokrem - na odparzenia, i jakies masci dla maluszkow. Ciekawe, czy my sie na cos zalapiemy??

wanienka i kocyk z ikei, juz wklejam zdjecia ;-)
wanienka jest sliczna, antyposlizgowa od spodu i od srodka :-)
a kocyk milusi, wzielismy ten bezowy zeby nie zapeszyc plci dziecka, bo jeszcze nie wiemy do koca czy to Michas czy Agutka :-)

Karlam - polecam ci dwie hurtownie, ktore są w Zabrzu. Myślę, że powinnaś je znać. Ja tam zaopatrzyłam się we wszystkie rzeczy potrzebne maluszkowi od A do Z. Jedna hurtownia mieści się za Teatrem Nowym na Mikulczyckiej 1 nazywa się BOCIEK a druga jest na Roosevelta naprzeciw Lidla. Są tam superowe rzeczy ale warto porównać ceny dwóch hurtowni ;-)

wlasnie wiedzialam o tej kolo lidla a o tej na mikulczyckiej nie, az wstyd bo mieszkam na curie hehhe i na mikulczycka mam 5 minut piechota ;-) napewno cala reszte kupimy w ktorejs z tych hurtowni :-) gdyby nie niskie ceny w ikei to bysmy sie nei skusili, ale chyba 25 zl za wienienke i 12 zl za kocyk to nie duzo /:confused: :-) w sumie nie orientuje sie w cenach hehe ;-)

to nie jest tak ze ja nie uznaje tetrowych pieluch. ale wiadomo ze jednorazowe są wygodniejsze i maluszek ma w nich sucho (chyab ze jakies bardzo pseudo pampersy, to róznie moze byc z tą suchością:sick: ).
my zdecydowalismy sie na jednorazówki, bo szczerze mówiąc nie wyobrazam sobie prania tych pieluch i suszenia. moze jak bym mieszkala w domku, to by było inaczej. bo wiadomo ze w piluszce sa nietylko siuśki, ale i kupa. i jak ja w bloku spłukiwac??:zawstydzona/y: nad wc, w wannie?? no i problem z miejscem do suszenia...
ale jak tu ktos pisał, miliony dzici zostały wychowane na tetrze (my też:tak: ) i mają się dobrze:-)

rok temu moja przyjaciolka byla w ciazy i oswiadczyla,ze ma zamiar uzywac pieluch tetrowych . najpierw pomyslalam,ze jest chyba szalona, ale ona mi powiedziala,ze tetrowe sa zdrowsze itp.... weszlam sobie wiec na internet i zaczelam szperac na temat pieluch tetrowych i jednorazowych i po tym co przeczytalam o tych ostatnich to "wlosy stanely mi deba" i oswiadczylam Joe, ze jak bedziemy miec malenstwo to uzywamy tetry.... oczywiscie bedziemy uzywac tez jednorazowych ale zadko. w Ameryce pieluchy tetrowe wygladaja troche inaczej niz w Polsce. sa ich kilka rodzaji miedzy innymi takie ktore wygladaja jak pampersy tylko,ze sa wykonane z materialu ( glownie flaneli, tetry, froty itp...) i sie je pierze, mozna je tez samemu uszyc lub kupic. fakt,ze na poczatku jest to spory wydatek,ale i tak po przeliczeniu kosztow samch pieluch jak i pozniej prania i suszenia ( tu sie uzywa nonstop suszarek- co sie odbija na rachunku za prad ) to i tak wychodzi duzo taniej i jeszcze jesli sie planuje kolejne dziecie,to juz beda za darmo. co do prania,to na poczatku kiedy dziecko je tylko melko matki to takie pieluchy wkladasz do pralki na plukanie i pozniej na normalne pranie. gdy zaczyna przyjmowac rozne nowe pokarmy i jego kupka zmienia sie na "twarda" ( sorry za obrazkowosc...) to kupke splukujesz do sedesu,a pieluszke pierzesz w pralce.sa specjane urzadzenia do splukiwania kupki tzw. prysznice przy sedesie ktore mozna samemu zamontowac. nie wiem jak w Polsce,ale w Kanadzie i USA jest wymog (ktory niestety nie wszyscy stosuja) ze nawet jesli uzywasz piluch jednorazowych to ich zawartosc "twarda" ( kupke) musisz splukac do sedesu i dopiero taka pieluszke wyrzucasz do kosza. jednak nie ma co byc paranoikiem i jak decydujesz sie na uzywanie pampersow to mozesz to smialo robic tylko musisz pamietac,ze niezaleznie co producent ci mowi o czestosci zmiany pieluchy ( zwykle zalecane co 4 godziny lub po kupce przed uplywem 4 godzin), to powinnas ja zmieniac jak tylko dziecko w nia nasiusia lub zrobi kupke od razu,a nie jak niektorzy maja w zwyczaju po paru godzinach..... brudna pielucha jest brudna pielucha niezaleznie od materialu,z ktorego jest wykonana. musimy pamietac,ze na pieluchach jednorazowych wychowuje sie dopiero pierwsze pokolenie i nie znamy ich skutkow ubocznych. byly robione badania dotyczace zaleznosci wystepowania bezplodnosci u chlopcow a uzywania pieluch jednorazowych a u dziewczynek wykryto podobne objawy jak po uzywaniu tamponow ( zapomnialam jak to sie nazywa dokladnie). rowniez zauwazono,ze wiele wiecej dzieci cierpi na odpazenia pupy,ktore kiedys byly znacznie zadsze ( czestsze zmienianie pieluch i "wietrzenie" pupy przy okazji jak rowniez brak chemikaljow,ktore wystepuja w jednorazowych).postaram wam sie wkleic kilka linkow dotyczacych pieluch tetrowych,ale sa one po angielsku. jesli ktos jest zainteresowany pieluchami tetrowymi wygladajacymi jak pampersy to tez wysle zdjecia. ich mankamentem do uzywania w Polsce jest to,ze ze wzgledu na ich grubosc( kilka warstw flaneli) schna bardzo wolno.ale dla samej ciekawosci jest warto je zobaczyc....
jutro bede padnieta w pracy... u mnie jest 00h10 a ja mam wsac o 6h....
pa

reklama
hmmm no ciekawe, ja jakos do konca nie jestem przekonana do pampersow, chyba bede uzywala tych i tych, tetry w domku a pampersow na wychodne ;-) z reszta zobaczy sie "w praniuu " :-)

Do góry