reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majówki w kuchni... czyli co serwujemy...

zielono-mi nie, pyzy to coś innego;)
ewula tak bułki na parze to pompuchy
barszczyku to nie są pyzy:)
baba.j.aga włąsnie o tym mówie to są pompuchy-bułki na parze:)

Nie ważne jak to się nazywa ja to uwielbiam:-D, a ja dziś murzynka z polewą czekoladową upiekłam i gotowa pizza, miał być gulasz ale kurcze mięso się nie rozmroziło na czas a rozmrażanego w mikrofalowce nie lubię. Nic będzie jutko.:-D

reklama
Aniu murzynka gotowego czy z własnego przepisu?
u nas dziś sałatka z tuńczyka, jajka, ryżu, kukurydzy i majonezu

Z własnego:-D, ja uwielbiam piec ciacha, nie miałam piekarnika a jak już mam to obiecałam sobie jak czas pozwoli i Quinten oczywiście co sobota coś upichcić:-D.

jutro ma wpaść do mnie na ploty koleżanka z liceum,
a ja nie przygotowane menu na tą okazję ani nic do kawy...
co proponujecie ekspresowego?
no mam zamrożone "swojskie" krokiety z kapustą i pieczarkami...
ale to chyba na kolację a do kawy???
pomóżcie...:baffled:

Z własnego:-D, ja uwielbiam piec ciacha, nie miałam piekarnika a jak już mam to obiecałam sobie jak czas pozwoli i Quinten oczywiście co sobota coś upichcić:-D.

Aniu proszę o przepis jak jest prosty :), ja też pieke ciasta własnej roboty bo mój mąż nie lubi gotowców zresztą ja też;) i jak Maja da mi wolną chwilke to piekę albo w nocy jak mąż w pracy a córcia śpi a ja mam wene:-D
SIAMAMO trzy bit jest dobry i szybko się robi, przepis gdzieś tu jest w Majówki w kuchni... jedyne co to trochę musi postać w lodówce przed zjedzeniem

Aniu proszę o przepis jak jest prosty :)

Prosty przepis na Murzynka:
Składniki:
1,5 szkl. mąki,
1,5 szkl. cukru,
1,5 margaryny,
4-5 jaj,
5 łyżek kakao,
1,5 łyżeczki proszku,
cukier waniliowy,
8 łyżek wody,
tłuszcz i tarta bułka do formy

Wykonanie:
Włożyć do rondelka margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao, wlać 5 łyżek wody, żeby się nie przypaliło, wszystko powoli rozpuścić.
Gotować 3 minuty mieszając. Odlać 0,5 szklanki (dużej szklanki!) na polewę. Ostudzić. Wlać pozostałe 3 łyżki wody i wrzucić żółtka. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, szybko rozmieszać na gładkie ciasto. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem, aby za bardzo nie opadła. Wlać ciasto do dużej keksowej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, piec ok. 50 min. w średnio nagrzanym piekarniku (170-180 stopni). Letnie ciasto posmarować ze wszystkich stron polewą.:-D

Smacznego:-D:-):-D:-):-D.

Pompuchy to takie "pączki" na parze gotowane. Pączki, bo ciasto jest z drożdżami. Można coś takiego kupic gotowe zamrożone, tylko wrzucić na parę.

reklama
Do góry