reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majówki w kuchni... czyli co serwujemy...

zielono-mi nie, pyzy to coś innego;)
ewula tak bułki na parze to pompuchy
barszczyku to nie są pyzy:)
baba.j.aga włąsnie o tym mówie to są pompuchy-bułki na parze:)

Nie ważne jak to się nazywa ja to uwielbiam:-D, a ja dziś murzynka z polewą czekoladową upiekłam i gotowa pizza, miał być gulasz ale kurcze mięso się nie rozmroziło na czas a rozmrażanego w mikrofalowce nie lubię. Nic będzie jutko.:-D

reklama
Aniu murzynka gotowego czy z własnego przepisu?
u nas dziś sałatka z tuńczyka, jajka, ryżu, kukurydzy i majonezu

Z własnego:-D, ja uwielbiam piec ciacha, nie miałam piekarnika a jak już mam to obiecałam sobie jak czas pozwoli i Quinten oczywiście co sobota coś upichcić:-D.

jutro ma wpaść do mnie na ploty koleżanka z liceum,
a ja nie przygotowane menu na tą okazję ani nic do kawy...
co proponujecie ekspresowego?
no mam zamrożone "swojskie" krokiety z kapustą i pieczarkami...
ale to chyba na kolację a do kawy???
pomóżcie...:baffled:

Z własnego:-D, ja uwielbiam piec ciacha, nie miałam piekarnika a jak już mam to obiecałam sobie jak czas pozwoli i Quinten oczywiście co sobota coś upichcić:-D.

Aniu proszę o przepis jak jest prosty :), ja też pieke ciasta własnej roboty bo mój mąż nie lubi gotowców zresztą ja też;) i jak Maja da mi wolną chwilke to piekę albo w nocy jak mąż w pracy a córcia śpi a ja mam wene:-D
SIAMAMO trzy bit jest dobry i szybko się robi, przepis gdzieś tu jest w Majówki w kuchni... jedyne co to trochę musi postać w lodówce przed zjedzeniem

Aniu proszę o przepis jak jest prosty :)

Prosty przepis na Murzynka:
Składniki:
1,5 szkl. mąki,
1,5 szkl. cukru,
1,5 margaryny,
4-5 jaj,
5 łyżek kakao,
1,5 łyżeczki proszku,
cukier waniliowy,
8 łyżek wody,
tłuszcz i tarta bułka do formy

Wykonanie:
Włożyć do rondelka margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao, wlać 5 łyżek wody, żeby się nie przypaliło, wszystko powoli rozpuścić.
Gotować 3 minuty mieszając. Odlać 0,5 szklanki (dużej szklanki!) na polewę. Ostudzić. Wlać pozostałe 3 łyżki wody i wrzucić żółtka. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, szybko rozmieszać na gładkie ciasto. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem, aby za bardzo nie opadła. Wlać ciasto do dużej keksowej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, piec ok. 50 min. w średnio nagrzanym piekarniku (170-180 stopni). Letnie ciasto posmarować ze wszystkich stron polewą.:-D

Smacznego:-D:-):-D:-):-D.

Pompuchy to takie "pączki" na parze gotowane. Pączki, bo ciasto jest z drożdżami. Można coś takiego kupic gotowe zamrożone, tylko wrzucić na parę.

reklama
Do góry