A ja zrobiłam ostatnio chińszczyznę, niezła wyszła: na kawałku karkówki czy lopatki nie pamiętam (w kawałkach) obtoczone w mące i podsmażone, popieprzone i posolone, posłodkopaprykowane i do tego posypane chili (chciałam trochę ostre żeby było) dolałam trochę wody, sosu sojowego, jeszcze troche imbiru i ziół, na koniec dodałam z puszki marchewkę, groszek i kiełki fasoli i kurczę wyszło super. Acha jeszczedodałam trochę soku z ananasa ale nie wiem czy miało to wpływ na smak. Zjedliśmy z ryżem.
Drugie zrobiłam sos do spagetti sama od podstaw była mdumna niesamowicie - też na tej zasadzie tylko na kurczaku no i dodawalam pomidorki wcześniej troche podgotowane na maśle w małym garnku, bazylię i inne włoskie przyprawy, trochę mąki i już sama nie pamiętam co jeszcze. też wyszło dobre. Nawet nie posądzałam się o takie talenty ;-)
No i zrobiłam jeszcze kotlety mielone z sosem pomidorowym. Mielone normalnie a sos pomidorowy na bazie pomidorów z puszki, z oliwą, wodą, mąką do zagęszczenia, sokiem z cytryny, i pełno włoskich przypraw. Bardzo to urozmaiciło danie no i naprawdę szybko się go robi.
Aga