reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majówki 2014

Jednak szefowa chyba nie wytrzymała i przyjechała sprawdzić co za nowiny. To jej powiedziałam, w sumie przyjęła to dość nijako. Na początek powiedziała, że to moja sprawa, zapytała jak widzę dalszą pracę (coś wspomniała, że nie wiadomo, czy oddział, w którym pracuje dalej będzie funkcjonował, ale to chyba bardziej pod kątem powrotu do pracy - czego nie mam w planach) i na koniec pogratulowała i że taki wiek, że trzeba myśleć o dzieciach. Ale jakoś tak oschle było. Mam to za sobą ;-) Powinnam na najbliższej wizycie poprosić o zaświadczenie o ciąży, czy to w ogóle jest niepotrzebne? Jak robiłyście?

Futurystka ja mam suwaczek wg OM, a na razie z usg dzieciątko jest młodsze o ok tydzień, ale to się może jeszcze zmieniać.

reklama
ja jestem panienka z wrzesnia:-)
moj m jest 3 lipca:-)
ale imieniny mam w lipcu:-)
struss nie wiem ja bym obstawiala chyba pierwszy schemat. Cos mi swita, ze tak ze styczniowkami liczylysmy.
Ja z kolei totalnie nie pamietam kiedy mialam miesiaczke echhhh, takze od polowy maja bede siedziala jak na bombie.
Ja jeszcze nic nie kompletuje, bo wchodze w spodnie. Bluzki i swetry poki co tez sa dobre.
W zeszlej ciazy kupilam tylko dwie pary spodni, a bluzki i swetry nosilam normalne, te co zawsze. Moj brzuch nawet nie przekroczyl 100 cm w obwodzie w 9 miesiacu.
SPodnie ciazowe jedne mam z poprzedniej ciazy, muzse je przymierzyc czy beda dobre, a drugie sobie kupie. W h&m sa fajne dzinsy.

Od 21. do 32. tygodnia ciąży przyszłym mamom przysługuje bezpłatne spotkanie edukacyjne z położną raz w tygodniu, a po 32. tygodniu - dwa razy. W tym okresie położna ma czas na odpowiednie przygotowanie ciężarnej do porodu, udzielenie jej wskazówek, panie mogą też wspólnie sporządzić plan opieki okołoporodowej.

- Problem tkwi w tym, że większość kobiet w ciąży z tego nie korzysta, bo mało która wie, że takie prawo jej przysługuje - ubolewa Ewa Janiuk. - Ponad 96 proc. pań poznaje położną dopiero na porodówce. W trakcie warsztatów chcemy uświadomić ciężarne, jakie mają prawa, i zachęcić je do korzystania z naszych usług. Udział w spotkaniach zapowiedziało już wiele położnych z różnych miast. Pojawi się więc doskonała okazja, żeby obie strony się poznały i nawiązały współpracę.

fragment artykułu.

a tu info o tych właśnie warsztatach dla przyszłych mam

Po prostu Połozna - kampania społeczna - Warsztaty

na razie Wrocław Warszawa i Opole

a o tym jak małą mamy wiedzę o naszych prawach przekonałam się pare dni przed porodem. przeczytałam wtedy w jakiejś gazecie typu "m jak mama" że przy nacinaniu krocza przysługuje nam znieczulenie miejscowe. po porodzie gdy lekarz chciał mnie już zszywać powiedziałam mu że chcę miejscowe znieczulenie. odpowiedział "no dobrze" i tak zrobił. dziewczyna rodząca ze mną w drugiej sali takiego nie dostała :/
w trakcie porodu wypytywałam się o "ciało do ciała" - przysługuje nam 30 min spokoju z dzieckiem na piersi aby się uspokoiło i nawiązało więź z matką (oczywiście jak jego życiu nic nie zagraża) no i mi położyły ale na krótko :/

Ostatnia edycja:
a ja jestem marcowa rybka :-D
ja też :-D z 10 ;-) a mój ślubny również marcowa rybka :tak: świętuje 3 dni przede mną ;-)

jesooo, ale byłam dzisiaj głodna :szok: nie dałabym rady dojechać do domu i zrobić obiad, więc jedliśmy kebaby dzisiaj :-D mniam! obżarta jestem i w pełni zadowolona ;-)

ubrania jeszcze noszę normalne ;-) oby jak najdłużej :-D

MIA do Berlina to my byśmy zawsze z chęcią jeździli jak najczęściej ;-) ale w praniu wychodzi, że raz na kilka lat witamy ;-) niby blisko, ale ...
mój ślubny był w Berlinie na stażu studenckim, wtedy troszkę z nim pomieszkałam ;-) i wtedy też zakochaliśmy się w tym mieście ;-) gdybym miała uciekać do pracy za granicę to wybrałabym właśnie to miasto :tak: marzy nam się, żeby Mrówek w berlinie studiował :zawstydzona/y: co by móc do niego często jeździć :-D

zosiasamosia ja powiedziałam w pracy jak już miałam zaświadczenie w rece zaraz na pierwszej wizycie poprosiłam żeby w pracy się nie rzucali wiec jak będziesz u lekarza to od razu popros o zaświadczenie żeby nie później jakiś niejasności

w pracy dostałam później pismo ze ciaza musi być potwierdzona pisemnie od lekarza nie mogę pracować godzin nadliczbowych i nocnych nie dluzej niż 4h na kasie mogę siedzieć lub jak pracujesz z komputerem to tez chyba tylko 4h wiadomo ze wszystko zależy od rodzaju pracy

Ja jestem z kwietnia, a mój z stycznia.
W moim przypadku było tak że musiałam iść na zwolnienie niedługo po tym jak się dowiedziiałam.Pracowałam fizycznie i akurat nam to nie służyło, więc lekarz przymusowo z dnia na dzień kazał przejść.Ale wiem że lepiej zanieść pracodawcy takie zaświadczenie, bo jest się wtedy lepiej chronionym...(cokolowiek to oznacza).
Pytałam o ubrania, bo u mnie niby brzucha bardzo jeszcze nie widać, ale ze spodniami mam problem bo cisna.A że to moja pierwsza ciąża nie jestem dość zorientowana gdzie się wybrać na zakupy.Do tych przez internet nie jestem przekonana chociaż widziałam ciekawe oferty.A zawsze to lepiej przymierzyć niż kupić w ciemno.

to ja się wyłamię :-D jestem z 30 listopada :-D

ja też już spodnie na razie dresowe do chodzenia po domu kupiłam, bluzki z reguły luźniejsze mam, lubię jak mi coś powiewa :-D a za dżinsami trzeba się rozejrzeć...

odebrałam wyniki i dobrze nie jest, ale tragicznie też nie. wyniki w odpowiednim wątku

ooo to witaj ja również z 30 listopada mam urodziny i imieniny w tym samym dniu:-D
lipcowy za to jest mój synuś:-)

ja jestem ze śląska zgłaszam się:-)

ale dziś mi dobrze pojechaliśmy do Gołębiewskiego na wody i groty solne mmmm szkoda że nie moge korzystać z sauny bo uwielbiam ale i tak się narelaksowałam że hej:-D

a z tymi snami to coś jest bo też śnie takie głupoty aż wstyd:zawstydzona/y: dziś pływałam w oceanie i goniła mnie orka:szok:

reklama
Do góry