reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Majówki 2014

perełka i reszta dziewczyn:
od 11 tygodnia nie stresujcie się już wymiarami dzidziusiów. od tego czasu to już nie zarodek a płód i bierze się też pod uwagę siatkę centylową. czyli ważny jest równomierny przyrost a nie dokładne wymiary. wiadomo jedne dzieci są duże inne drobniutkie. i to nie znaczy że coś im dolega.. :)

reklama
U mnie w rodzinie tak było - po prostu umówione było, że mąż wychodził pod koniec badania z gabinetu, a lekarz określał płeć tylko przy żonie :tak: Ale trzeba powiedzieć to od razu lekarzowi, żeby się za szybko nie wygadał :-D

!

fajny pomysl tylko jak sie pozniej nie wygadac:confused:

B_Asia witaj!

aesthete ja tez namawiam mojego zeby stol kupic I jesc jak ludzie

szatynka84 witaj!

Ostatnia edycja:
witam z rana :)
Mój gin jest wielkim przeciwnikiem nospy, powiedział, że tylko w razie konieczności. Wiem, że istnieje coś takiego jak zespół ponospowy - problemy z napięciem mięśniowym u maluszków.
wiadomo, ze bierze się leki w razie koniecznosci. na ulotce nic nie ma, to chyba tak jak z antybiotykiem w ciaży, trzeba oszacowac ewentualne koszty brania/niebrania i wybrać mniejsze zło.
na duphastonie są z kolei napisane skutki uboczne u niemowląt:baffled: ale grzecznie biorę :-)

odnosnie camembert:
Zakazane jedzenie w ciąży - 10 produktów - Ciąża - Rodzina - Polki.pl
jakaś bakteria niegroźna dla dorosłego, groźna dla płodu. powiem szczerze, ze skusiłam się w ciązy na kilka kawałków, ale nie bez wyrzutów sumienia.

co do nospy to już wcześniej pisałam jako weteranka szpitalna, nospa nie działa na skurcze macicy dlatego lekarze nie przepisują. albo jako efekt placebo. działa na jelita i inne "bebechy";) dlatego czasem jak weźmiemy to przechodzi ból ale to nie koniecznie była macica.
szuszunia ale na ulotce jest napisane przy bolesnych miesiaczkach, to też skurcze nie?

olapalo ja mam takie ciągniecia, szyjkę też mam przesuniętą, mówiła mi babka na tym kontrolnym badaniu, na które pojechałam do szpitala. mówiła, ze to zupełnie normalne, macica rozciąga się a u mnie akurat zaczęła w jedną stronę, co spowodowało przesuniecie szyjki do tyłu. to się wyrówna. Z jednej strony dobrze jak ciągnie, bo wiadomo, ze macica się powiększa. Wczoraj wieczorem np. bardzo mnie kuło i bolało. też się zastanawiałam nad tym.

szatynka Paula B-Asia witajcie :-)

czy was tez tak boli brzuch takie pieczenie jeszcze promieniuje az na plecy bylam dzisiaj na rozancu i nie umialam wysiedziec 30 minutj
e
szcze wieczorem mam bardzo duzy brzuch ok 5 miesiac a rano normalny taki jak mialam przed ciaza

a i jeszcze zalapalam sie dzisian na mcdonalda

Ja nic takiego nie czuję. W ogóle bóli podbrzusza nie mam - oprócz tych silnych ukłuć. Ja też wieczorem mam brzuch jak w 5 miesiącu, a rano normalny :rofl2: Mnie odrzuca od mcdonalda - swojego czasu za dużo tam jadłam i na samą myśl mam odruch wymiotny (ale to w sumie na ten moment na myśl o każdym jedzeniu :eek:)

Witaj szatynka84!

ja przy niewydolności szyjki nie miałam mocniejszych uplawow. ale takie kłucia szyjki to tak. wiązało się to też ze stawianiem się macicy/twardnieniem jej w zasadzie od początku ciąży. na początku magnez, luteina i więcej nic. u nas lekarze nie daja od kilku lat fenoterolu bo sa dowody że może szkodzić dziecku. ale wiadomo ze czasem lepszy lek niż przedwczesny porod. sama to łykałam w szpitalu tydzień albo dwa a maly zdrowy. lek działa na macice ale nie przepisują go u nas. z tego co wiem to w innych szpitalach tak.

co do płci to ten link to też ja podesłałam. gin będzie chyba mi sprawdzał pod kątem wewnętrznych narządów, tzn jajniki itp. tak zrozumiałam... sprzęt do usg robił wrażenie...

co do płci to przy synku poznałam "dopiero" w 15 tyg a tu może za tydzień.

co do nospy to już wcześniej pisałam jako weteranka szpitalna, nospa nie działa na skurcze macicy dlatego lekarze nie przepisują. albo jako efekt placebo. działa na jelita i inne "bebechy";) dlatego czasem jak weźmiemy to przechodzi ból ale to nie koniecznie była macica.

Nie czuję stawiania się macicy, tylko same kłucia :sorry: Ciekawa jestem Twojego badania usg - zawsze myślałam, że płeć rozpoznają 'zewnętrznie', a nie patrząc na jajniki - fajny pomysł, ma szansę powodzenia :-D Co do nospy, to nie biorę - mam zawsze przy sobie, ale nawet nie wpadłam na to, że ona może coś załagodzić przy kłuciu.

fajny pomysl tylko jak sie pozniej nie wygadac:confused:

Kwestia uszanowania woli małżonka :-D

olapalo ja mam takie ciągniecia, szyjkę też mam przesuniętą, mówiła mi babka na tym kontrolnym badaniu, na które pojechałam do szpitala. mówiła, ze to zupełnie normalne, macica rozciąga się a u mnie akurat zaczęła w jedną stronę, co spowodowało przesuniecie szyjki do tyłu. to się wyrówna. Z jednej strony dobrze jak ciągnie, bo wiadomo, ze macica się powiększa.

Kiedy mi gin robił cytologię tydzień temu, to w pierwszej chwili nie mógł znaleźć szyjki - więc chyba też nie jest standardowo położona ;-)

Hej dziewczynki :-)

Po śniadaniu i porannej kąpieli stawiam sie i nadrabiam zaległości...

Olapalo - U mnie szyjka macicy co dzień inna, zapodaje 2 razy dziennie luteine dopochwowo, więc chcąc nie chcąc obserwuje... Raz bardziej otwarta raz mniej, raz zupełnie nisko twardą, a raz wyżej i bardziej miękka, ale oprócz tego jednego bólu w pachwinie boli poniżej brzucha nie miałam.

Szuszunia - napisz skąd jesteś i daj namiary na tego cud gina ;-)

Iwonaimaja - u mnie też z rana brzuszek normalny, a wieczorem jak chodzę to go ręką podtrzymuje ;-) do tego po wczorajszym puree z gzikiem wzdelo mnie od cebuli więc efekt był niesamowity...

Byłam wczoraj w nowym domku... Salon prawie umeblowany, brakuje narożnika i dywanu... W kuchni poustawialam większość rzeczy, jest dwa razy więcej miejsca niż w starym mieszkanku ale muszę sie wszystkiego na nowo nauczyć... Dziś ciąg dalszy... Powinniśmy dziś z meblami skończyć, ale pierwsza nocka chyba dopiero we wtorek, jak dobrze pójdzie...

Ostatnia edycja:
aesthete ja tez namawiam mojego zeby stol kupic I jesc jak ludzie
Ja nawet zbytnio namawiać nie musiałam :) powiedziałam że fajnie by było w końcu mieć taki duży normalny stół a M zrobił mi projekt salonu z wizualizacją że mogłam na kompie zobaczyć jak to będzie wyglądać :) no i wcielilismy w życie :D jeszcze na fajną promocję krzeseł trafiliśmy. Zobacz sobie w jysku krzesła Dave. Mega wygodne i dobra cena :D

Szuszunia - napisz skąd jesteś i daj namiary na tego cud gina ;-)

Byłam wczoraj w nowym domku... Salon prawie umeblowany, brakuje narożnika i dywanu... W kuchni poustawialam większość rzeczy, jest dwa razy więcej miejsca niż w starym mieszkanku ale muszę sie wszystkiego na nowo nauczyć... Dziś ciąg dalszy... Powinniśmy dziś z meblami skończyć, ale pierwsza nocka chyba dopiero we wtorek, jak dobrze pójdzie...

O tak! Też jestem ciekawa tego lekarza :) może gdzieś tutaj?
Fajnie że prace idą do przodu :) ja też już dom bym chciała urządzać ale z 5 lat muszę jeszcze poczekać ;)

Miłego dnia Wam życzę :)

Lotos w artykule, który wkleilas jest wyraźnie napisane, że serki z mleka niepasteryzowanego są zakazane, a te nasze sklepowe są z pasteryzowanego. Ja bardzo lubię i się zajadam :)
Nadzieja super z tym nowym domkiem, chociaż przeprowadzki są strasznie męczące. Ale za to potem urządzone po swojemu cztery kąty wszystko wynagradzają :)

Ostatnia edycja:
zosiasamosia ja też bardzo lubię camembert, czasem sobie podjem kawałeczek

olapalo jestem po kąpieli, szyjka znowu mocno przeunięta w tył. czyli te wieczorne bóle, spowodowane były rozciąganiem macicy. za kilka dni pewnie znowu wróci do normy

idę z dzieckiem na basen, a potem z jej kolezankami z klasy do kina na Violettę i na pizzę.

nadzieja ale ci fajnie!
ja też chcę stół, kombinuję właśnie jak go tu zmieścić bo mam duży narożnik. Tym bardziej, ze będę musiała biblioteczkę przenieść i gdzieś zmieścić z tzw. "komputerowego" pokoju bo będzie to pokój maleństwa.

reklama
Witam w piękną sobotę :)

aesthete- wklej fotkę z nowym stołem :-)
nadzieja- ja słyszałam ze powodzenia w mowym mieszkaniu są jak przeniesiemy sie w środę lub sobotę. Hm choć sami nie wytrzymaliśmy i pierwsza nocka była we wtorek. :-D

Dziewczyny ja słyszałam ze nie powinno sie jesc grzybów w ciązy i ja staram sie nie jesc.

A u nas kicha ;/
Mateuszowi zamiast mijać przeziębienie to sie rozwija coraz bardziej :eek:
No i z M sie wczoraj posprzeczałam :wściekła/y:

Witam nowe majóweczki!

Do góry