reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majówki 2014

Co do laktatora, ja jakis czas uzywalam pompy elektrycznej Medela a potem recznego Avent. Efekt jak dla mnie podobny. Takze ten reczny Avent nawet niezle sie sprawdzil.

Iza, kurcze, nie wiem co Ci poradzic z ta piersia. Niby laktator pobudza ale zaleca sie sciaganie jesli zrobil sie guzek.

Dziewczyny, a czy Wasze maluszki tez tak czasem szybciutko oddychaja? To normalne? Moja jak sie denerwuje to tak szybko oddycha ze az sie martwie czy nie ma tym problemu

reklama
Nancy - dopiero się uczą oddychać - czasem oddychają bardzo szybko/czasem możliwe są nawet chwilowe bezdechy. Ja zauważyłam nawet taki 3 sekundowy bezdech u mojego. Czasem naprawdę szybko oddycha ;)

A ja chyba nie chce zeby polozna przychodzila ale nie wiem jak jej odmowic. Mam wrazenie ze chce przyjsc tylko po to zeby doszukac sie jakiejs patologii, bo po co by dzwonila jak sama odwolalam jej wizyte w przychodni ? Dopytywała się o zarobki, więc kurde nie wiem ;/

Pampuszek, ja myslalam ze te wizyty sa obowiazkowe, ze musi ktos przyjsc i dogladac czy wszystko okej. Ja wlasnie zrezygnowalam z poloznej ktora przyszla w zastepstwie bo ta moja zlamala reke. Jak sie okazalo ze ta moja przedluza zwolnienie to tamta itak przylazla:confused:

Nanncy troche juz mniej boli, ale dalej mam problem :-(.

Co do poloznej to my sie zastanawialismy i nie bylismy przekonani. Jednak przyszla do nas i duzo nam pomogla. Pepuszek odpadl na drugi dzien po jej wizycie. Z piersiami mi pomogla. Doglada mojego krocza i bada piersi czy nie ma zapalenia. Jeszcze powiedziala, ze jak teraz przyjdzie to nauczy mnie karmic w innych pozycjach. Plus mielismy z nia rozmowe, ze jestesmy mlodym malzenstwem, ktore musi sie skupic na sobie, na milosci, itd. A ze dzidzi nie moze zawladnac nami i nas sobie dostosowac do siebie. Taka zyciowa babka...jak na razie :p. Bo moze sie okazac, ze jeszcze bedzie z nia problem :p.

iza - no to spoko babka, taką to bym chętnie przyjęła, ale z drugiej strony nie chce żeby ktoś mi się wpieprzał do domu i oceniał moje metody wychowawcze/pielęgnację. Bo już owa pani w przychodni jak zdejmowałam szwy pytała jak pielęgnuję pępęk a ja powiedzialam że nic nie robię to kazała spirytem to robić no to sorry... już dawno tego nie zalecaają a na kartce ze szpitala mam napisane że sucha pielęgnacja, czyli właściwie tak jak robię. Dopiero się myje jak się pobrudzi czymś. A potem jeszcze się pyta co roibę, mówię że studiuje. I spytała o mojego co robi to mowię że też. A ona skąd w takim razie bierzecie kasę ??? Mówię że on też pracuje ale ***** sorry, trochę uważam nie jej sprawa skąd mam kasę, może jestem np. prostytutką albo kurde mamy dzianych rodziców i nam wrzucają miliony na konto. Dlatego jestem sceptycznie nastawiona... Poza tym wyjdzie że wszystko źle robimy a nie chce żeby ktoś mi się wpieprzał w to... ale może przesadzam, może by tak nie było, nie wiem. W każdym razie z karmieniem raczej nie mam problemów, poza tym że jak się zasysa to pierwsze kilka sekund karmienia bardzo boli, ale potem jest ok... A karmić to ja umiem już we wszystkich pozycjach świata hehehe. Oczywiście pewnie robię to nieprawidłowo ale grunt że mi wygodnie i staram się żeby dzieciak był brzuchem do mnie i tyle :p. A u nas pępek dalej trzyma...

Nancy - podobno kiedyś były obowiązkowe a teraz to właściwie na Twoje życzenie... Ja mam okropnego schiza że babka nas zgłosi do mopsu i będą chcieli nam zabrać dziecko (nie mamy żadnych powodów żeby tak zrobiła, ale mam taki dziwny lęk ;/ za dużo słyszalam o takich przypadkach i po prostu się boję że sie czegoś doczepi stara biurwa ;/

sorry za te złość, po prostu już mam kompletny uraz do tych wszystkich położnych, tym bardziej jak mam wrażenie że coś mi sugerują ;/ jak z tą kasą ;/.

Hej dziewczynki :) nie mam czasu się w nosek podrapac, nie mówiąc już o forum:) ale i tak jestem szczęśliwa :)
Nie dam rady nadrobić wiec teraz postaram się być na bieżąco.
Pampuszek jaj następnym razem przyjdzie to napisz jej rezygnację u musi się dostosować.
A co u nas? Ciągle się docieramy, a Bartolinek wydaje się zaakceptował brata :) byliśmy na kontroli bioder i lekarz powiedział ze sprawnością wyprzedza inne dzieci :) z Barkiem było to samo.

Dobra laski to ja napisze co wiem i co sprawdziłam w sprawie karmienia piersią bo o butelce wiem tyle co nic i sama będę się Was pytać co i jak jak już przyjdzie pora.
Z tym karmieniem to jest tak:
Jeśli chcesz rozbujać laktację to trzeba dziecko jak najczęściej do cyca przystawiać. Albo tez laktem odciagac miedzy karmieniem.
Jeżeli chcesz mieć laktację pod kontrolą i karmić w sposób przewidywalny gdzie piersi same się regulują to starać się przykładac tylko dziecko bez laktatora i tak żeby najpierw opróżniło jedną pierś do konca przy następnym karmieniu mozna wtedy podać drugą piers i procedura ta sama. Naprzemiennie podczas jednego karmienia nie ma sensu karmic bo mleko na poczatku jedzenia jest wodniste potem po kilku minutach ssania jest gestsze az na koncu jest tluste strasznie i to po nim maluchy zasypiaja. Trzeba zwracac uwage na to ktora piers podajemy bo jak bedziemy dublowac cyca to w nim bedzie wiecej pokarmu niz w tym do ktorego przystawiamy dziecko rzadziej.
A jezeli mamy juz ten problem i mamy obolałego piersiaka to od razu po karmieniu odciagnac laktem mleko do konca wtedy gruda zejdzie.
Jezeli chcemy zastopowac laktację to rzadko przykladamy dziecko do cyca a jezeli musimy odciagnac pokarm to najlepiej tyle zeby byla ulga.
Warto chronic cycki przed przewianiem bo potem bola strasznie a jak sa zapalenia to najlepiej lekarz.
Tyle z mojej wiedzy. Uwazam tez ze mleko nigdy nie jest ani za cienkie ani za geste dla dziecka. Organizm sam to jakos zalatwia ze jest jak trzeba. Ale to tylko moje zdanie.

Mialam zator i to tuz po pierwszym porodzie 40 stopniowa goraczka nie opuszczala mnie przez tydzien a sciagac z cyca latatorem trzeba bylo a bol byl niesamowity. Przy okazji polozna w domu byla zmuszona wycinac mi szwy i nacinac krocze delikatnie bo zrobily sie ropne mieszki wielkosci bobu. lezalam plakalam a mleko sciagalam w pozycji na pieska. MASAKRA. Dziecko mozna karmic i ja karmilam z goraczka do temp. 38.5 potem to juz nie podawalam cyca jak mialam wyzsza.
Postanowilam, że to napiszę moze się przyda.

Niedlugo wracam do treningow i nie chce wzmacniac laktacji wiec odciagac nie bede pokarmu. postanowilam ze dziecko jak co dostanie mieszanke ale nie wiem czy to dobry pomysl. przepelnione cycki nie beda mi sluzyc w treningach bo kopy na klate wtedy beda strasznie bolec ale martwie sie o zdrowie synka kurcze. Dajcie babeczki butelkowe jakies rady mozna mieszac mm z cycem? Jak? Czy lepiej juz przejsc na butle sama?

Mama. o - jeżeli będziesz trenować coś regularnie i potrzebujesz podawać butelkę, to może spróbuj z takim czymś aby jednak odciągać laktatorem ale zawsze o tej samej porze aż organizm będzie produkował o to jedno karmienie więcej ? Wtedy będziesz miała dla małego ten pokarm i nie będziesz musiała mm. Nie wiem czy można mieszać, ale myślę że jak coś takiego będziesz robić to warto się dobrze dowiedzieć zeby nie zaburzyć laktacji. Ja na razie staram się karmić na przemian piersią tak jak mówisz, ale nie zawsze to wychodzi :) Poza tym czasem nie pamiętam która była eh :p.

Pampuszek jakas dziwna ta polozna. Masz prawo 2 razy w roku zmienic deklaracje nfz i z takiej poloznej zrezygnowac nie podajac zadnej przyczyny i jest to nieodplatne. Tyle wiem ja zmienialam babke z deklaracji na moja ciotke :) Dzwonisz tam gdzie wybieralas ta polozna i i mowisz ze dziekujesz z uslug bo zmieniasz polozna i nic wiecej nie musisz mowic;)
Mlody zasnal ide sie przytulac do chlopa bo jak sie obudzi to znowu bedzie 2014-06-06 19.41.01.jpg a to z dzieckiem z mojego suwaczka ma tylko wspolny kolor wlosow. Dobrej nocki:)

Załączniki

• 2014-06-06 19.41.01.jpg
    2014-06-06 19.41.01.jpg
    26,4 KB · Wyświetleń: 57
Ostatnia edycja:
reklama
Tylko teraz zrezygnuje a boje się że potem będzie przydatna bo np. jakiś zastój czy cokolwiek i jej ni będę miała. A ta jest najbliżej ;p

Do góry