reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majoweczkowa lista imion naszych fasoleczek ...

My szukamy wciąż drugiego dla Maciejki.
M. się uparł, że drugie imię ma się rozpoczynać na tą literę na którą kończy się pierwsze, czyli u nas Maciej, więc na J.. a mnie się żadne na J nie podobai chcę Maciej Mariusz - po tatusiu;-)

reklama
Ja mam dwa imiona, mój L nie lubi mojego nazwiska (zostawiłam po ex-mężu) i mówi do mnie bardzo często Anno Marto, zamiast Anno i tu nazwisko:) A na bierzmowaniu zaszalałam i nadałam sobie imię najsłynniejszej ladacznicy i w sumie mam Anna Marta Maria Magdalena:)

Co do używania drugich imion. Kilka lat temu zaczęłam pracę w nowym miejscu, miałam kilka pracownic, poznałam je o tyle o ile przez klika dni a tu koniec miesiąca i trzeba premie poprzyznawać. No to biorę do ręki listę i czytam i nie wiem kto zacz! Mam tu jakąś Józefę - a na oczy kobiety nie widziałam, mam Annę - też nie znam... Okazało się, że Józefa woli jak się mówi do niej Ala, a Anna woli Jowitę;) Tak więc jednak tych imion się używa:))

Znam też opowieść pewnej pani, która miała traumę co do swoich imion i nazwiska;) Nazywała się za panienki Jadwiga Józefa Bramber i tak bardzo nienawidziła tych imion i nazwiska, że się własnego ślubu bała, a raczej tej chwili gdy ksiądz na cały kościół woła: Czy Ty Jadwigo Józefo Bramber bierzesz sobie... :)) Teraz nazywa się Jagodą, nazwisko po mężu ma fajne i w końcu się przedstawia głośno i wyraźnie, a nie szur szur szur... pod nosem:)

Nasz młody będzie Hubert Jeremi a jak będzie jednak młoda to Julia Sabina - po babciach;)

Ollena, przegapiłam Twoje pytanie - przepraszam.
drugie imię ma dla nas znaczenie - w rodzinie męża drugie imię ma się po rodzicu, a już na pewno pierwszego syna, po ojcu. taka tradycja, nie przeszkadza mi, jest to wręcz.. "urocze".
kolejnym powodem, jest fakt, że my wszyscy mamy po 2, więc dlaczego Hanka ma mieć jedno?

ogólnie drugie imię ułatwia identyfikacje, często ludzie korzystają właśnie z niego - jak piszą dziewczyny. Lepiej dać wybór dziecku, a wpisaniu kilku literek w formularzu, raz na jakiś czas to nie problem;)

U nas wlasciwie to G z Seba maja po 2 imiona,a ja z Misia mamy jedno:tak: Frankowi damy drugie po ojcu G wiec bedzie Franciszek Jan:tak:

Ja znam wiele osób które właśnie używają drugiego a nie pierwszego imienia i u nas wszyscy mają dwa imiona ja i moja sis to mamy też dwa nazwiska i jakoś dajemy rade więc nasza córcia też będzie miała dwa Hanna Maria

U mnie ola dostanie najprawdopodobniej jedno imie z tego wzgledu, ze imie i nazwisko jest bardzo długie i pozniej jest problem z wmieszczeniem sie w jakakolwiek rubryke w dokumentach. A poza tym moje nazwisko jest niespotykane wiec mało prawdopodobne zeby ktos nazywał sie jak ona szczegolnie w mojej okolicy

reklama
Olisiaa ja też myślałam, ze mam niespotykane nazwisko a okazało się, że zarówno z nazwiskiem panieńskim jak i po mężu nie jestem jedyna. Więc mam nazwisko podwójne i trudne i do tego dwa długie imiona- Agnieszka Urszula. Córa będzie Urszula Antonina ale już z jednym nazwiskiem no chyba, że kiedyś dopisze po mężu swoim ale to jeszcze bardzo odległa przyszłość ;)

Do góry