reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majóweczki 2020

reklama
Tak mam identycznie. Pierwszej ciąży praktycznie nie zauważyłam i zdziwiłam się jak dziewczyny ciagle narzekały, a ja do końca bylam bardzo aktywna .
Teraz od początku zle się czuje w pierwszej dopiero w 12 tyg się zorientowałam, że nie mam okresu i zrobilam test Bo nie miałam żadnych objawów. A tym razem praktycznie tydzien po stosunku, mega bol piersi, bóle głowy o tym jak było mi niedobrze nie wspomnę tyle że nie wymiotowalam. Dziękuję Bogu ze syn chodzi do przedszkola bo z moimi słabymi w ciazy bylyby non stop awantury o nic, ze zabawki zle leza, że nie chce wstać masakra. A za chwilę juz mam dobry humor. Teraz doszły nieprzespane noce , ból krzyża nie wiem dlaczego tak się dzieje moze to już wiek robi swoje ale jestem ledwo co po 30 takze nie wiem synka rodzilam 3 lata temu. A może dlatego , że dziewczynka i rzeczywiście daje mamie popalić. Az sie boje co będzie dalej bo to tak naprawdę dopiero początek brzuszek jeszcze ok , dziecko dopiero pol kg A gdzie rltubdonpolowy maja 🤦‍♀️
Tzn, że przeżywamy dokładnie to samo..
Tez denerwuje się przez drobnostki itd. Mam nadzieje, ze to wina hormonów. Tak jak piszesz - żeby tylko wytrwac do maja 🙈
PS. Tez jestem ledwo po 30. Rocznikowo mam 31...

Moja gin ogranicza sie do „wszystko ok” [emoji35]nie wiem ile wazy mała.
Z kolei kolega gin na połówkowych określił, ze 380 g, ale to było 5 tyg. temu. Zobaczymy u niego za tydzień [emoji4]

Dziewczyny czego najbardziej boicie się jeśli chodzi o całą sprawę z ciążą? Pytanie dla mam po praz pierwszy, wiadomo weteranki to mają już doświadczenie :D
Dlaczego pytam, bo ja o ile porodu nie do końca się boję, to martwię się, czy dam sobie radę jako mama. Czy będę wiedziała co zrobić na początku. A co jak nie będę miała pokarmu, albo będę miała pokarm ale nie będę wiedziała jak dostawić dziecko, jak będzie płakało a ja nie będę wiedziała co zrobić, czy będę umiała delikatnie ubierać dziecko i podnosić przecież główka będzie uciekała... Czy mam wybudzać w mocy co 3 godziny na karmienie, czy może dać spać o ile będzie chciało. Żeby podczas snu oddychało, słyszałam o śmieci łóżeczkowej. Czy w nocy się obudzę jak będzie coś potrzebować bo póki co to śpię jak zabita. Tego się boję.

A z innej beczki, też macie takie bulgotanie w brzuchu? Takie bez dźwięku, nie takie bulgotanie jak jesteście głodne. Mam je dość nisko, i jest dziwne :p zapomniałam Pani doktor zapytać. Jutro mam pierwsze zajęcia w szkole rodzenia, tam na pewno zapytam nawet jakby miały mnie wyśmiać :D

Kobietki śpicie jeszcze w ciągu dnia?
W I trymestrze przesypiałam 20 godz/dobę. A od II nagle mi się zmieniło i średnio sypiam 6 godz/dobę, nigdy w dzień. Ale są takie noce, że tylko na 3 godziny uda mi się zdrzemnąć 😴

Co do obaw, to martwię się tylko samą ciążą, by maleństwo zdrowo rosło i nie wyskoczyło wcześniej 😜 Reszta się ułoży, zresztą w chwilach kryzysu i niemocy zawsze można kogoś kompetentnego poprosić o pomoc 😉

Dziewczyny, a co myślicie o pieluszkach wielorazowych? Nie są drogie, bo ok 30 zł za szt. Maluszkowi potrzeba 20/30 pieluch na cały okres pieluchowania, więc oszczędności są duże. Tylko zastanawiam się czy mogą uczulić itd?

Dziewczyny czego najbardziej boicie się jeśli chodzi o całą sprawę z ciążą? Pytanie dla mam po praz pierwszy, wiadomo weteranki to mają już doświadczenie :D
Dlaczego pytam, bo ja o ile porodu nie do końca się boję, to martwię się, czy dam sobie radę jako mama. Czy będę wiedziała co zrobić na początku. A co jak nie będę miała pokarmu, albo będę miała pokarm ale nie będę wiedziała jak dostawić dziecko, jak będzie płakało a ja nie będę wiedziała co zrobić, czy będę umiała delikatnie ubierać dziecko i podnosić przecież główka będzie uciekała... Czy mam wybudzać w mocy co 3 godziny na karmienie, czy może dać spać o ile będzie chciało. Żeby podczas snu oddychało, słyszałam o śmieci łóżeczkowej. Czy w nocy się obudzę jak będzie coś potrzebować bo póki co to śpię jak zabita. Tego się boję.

A z innej beczki, też macie takie bulgotanie w brzuchu? Takie bez dźwięku, nie takie bulgotanie jak jesteście głodne. Mam je dość nisko, i jest dziwne :p zapomniałam Pani doktor zapytać. Jutro mam pierwsze zajęcia w szkole rodzenia, tam na pewno zapytam nawet jakby miały mnie wyśmiać :D
Ja się tylko modlę o szybki i bezproblemowy porod , reszta wyjdzie w praniu. Ja Ci powiem z mojego doświadczenia. Wcześniej nie miałam kontaktu z dziećmi, a po porodzie panie mnie nie wypuścił z dzieckiem z sali noworodków dopóki im sama nie przebralam i nie ubralam malego. Co do karmienia dlugo się meczylam, nie umiałam dostawic, pokarm przyszedł dopiero po powrocie ze szpitala pewnie stres zszedł. Karmilam 1,5 miesiąca bo dłużej nie byłam w stanie za dużo nerwów mnie to kosztowało . Syn na butelce i chłopak nie chorował , pierwszy antybiotyk dostal jak skończył 3 lata bo do przedszkola poszedl. Po porodzie nie chciałam żeby ktokolwiek do mnie przyszedł i mi pomogl , za dobre rady podziękowałam, jak czegos nie umiałam dzwoniłam do położnej, lub mamy. Kobieta ma taki instynkt ze automatycznie wie co robi ;)

reklama
W I trymestrze przesypiałam 20 godz/dobę. A od II nagle mi się zmieniło i średnio sypiam 6 godz/dobę, nigdy w dzień. Ale są takie noce, że tylko na 3 godziny uda mi się zdrzemnąć 😴

Co do obaw, to martwię się tylko samą ciążą, by maleństwo zdrowo rosło i nie wyskoczyło wcześniej 😜 Reszta się ułoży, zresztą w chwilach kryzysu i niemocy zawsze można kogoś kompetentnego poprosić o pomoc 😉

Dziewczyny, a co myślicie o pieluszkach wielorazowych? Nie są drogie, bo ok 30 zł za szt. Maluszkowi potrzeba 20/30 pieluch na cały okres pieluchowania, więc oszczędności są duże. Tylko zastanawiam się czy mogą uczulić itd?
Bardzo bym chciała spróbować takich pieluch, ale niestety z tym jest tyle roboty że nie byłabym wstanie nadążyć z praniem. Nas jest 3 w domu a codziennie chodzi pralka co dopiero z 4 ;) ale sama idę baaardzo popieram jak ktos ma czas albo suszarkę w domu to warto próbować.

Do góry