reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2020

Czytam co piszecie i chyba jestem z tych nielicznych, bo ja w ogóle nie miałam wymiotów w pierwszym trymestrze, ani teraz w drugim. Czasem mnie mdli, zwłaszcza jak poczuje zapach surowego mięsa 😲 ale nie kończy się to wizytą w łazience. Za to od początku ciąży muszę sobie zrobić minimum godziną drzemke w środku dnia, bo inaczej źle funkcjonuje. To moja pierwsza ciąża i nie zapeszając znoszę ją dobrze :)
Ja w pierwszej ciąży tez czułam się super :) w ogóle jakby nie brzuch to zapominałabym o moim stanie błogosławionym :)
Za to ta ciąża nie daje o sobie zapomnieć :)

reklama
Ja w pierwszej ciąży tez czułam się super :) w ogóle jakby nie brzuch to zapominałabym o moim stanie błogosławionym :)
Dokładnie tak mam. Gdyby nie rosnący brzuszek to nie czułabym, że jestem w ciąży.
Czy któraś z Was ma zamiar zapisać się od szkoły rodzenia? Co myślicie na ten temat.

A dlaczego w grudniu nie? :)
Robiłam w zeszłym roku w listopadzie przyszły wyniki po 2 tygodniach i były niepokojące. Dostałam antybiotyk i miałam powtórzyć po miesiączce czyli w grudniu. Baaardzo długo czekałam na wyniki, cała w nerwach, aż zniecierpliwiona zadzwoniłam do lekarki. Wytłumaczyła mi że kobiety robią cytologię raz w roku i zwykle przypomina im się w grudniu że jeszcze w tym roku nie robiły. No i dużo Polaków wraca na święta do polski a tu lekarze tańsi to obowiązkowo ginekolog i stomatolog. Dodatkowo w grudniu jest sezon urlopowy i w laboratorium mniej laborantów, cytologia nie jest pilnym badaniem. Wyniki dostałam w połowie stycznia. Na szczęście były w porządku :)

Robiłam w zeszłym roku w listopadzie przyszły wyniki po 2 tygodniach i były niepokojące. Dostałam antybiotyk i miałam powtórzyć po miesiączce czyli w grudniu. Baaardzo długo czekałam na wyniki, cała w nerwach, aż zniecierpliwiona zadzwoniłam do lekarki. Wytłumaczyła mi że kobiety robią cytologię raz w roku i zwykle przypomina im się w grudniu że jeszcze w tym roku nie robiły. No i dużo Polaków wraca na święta do polski a tu lekarze tańsi to obowiązkowo ginekolog i stomatolog. Dodatkowo w grudniu jest sezon urlopowy i w laboratorium mniej laborantów, cytologia nie jest pilnym badaniem. Wyniki dostałam w połowie stycznia. Na szczęście były w porządku :)
aaaa 🙈 A ja akurat 7 grudnia mam mieć robioną cytologie... ale dzięki Tobie nie będę się już tak bardzo stresować długim czasem oczekiwania na wyniki :)

A jak sprawdza sie te ryzyko samoistnego porodu? U mnie gin chciala by było o ryzyku hipotrofii ale genetyk tego nie uwzględnił i teraz nie wiem.

Tego nie wiem. Miałam ten parametr wraz z wynikiem ujęty na wynikach pappa. Określony w ten sam sposób, jak trisomie.
Trochę mnie to zdziwiło, ale dopytam na kolejnej wizycie.

Hej Dziewczyny :)

może macie jakieś sposoby na zaparcia i okropne wzdęcia? Pół nocy nieprzespanej, brzuch jak baalon!

Jakieś leki typu espumisan, ulgix itp., czy można stosować w ciąży?

Też martwiłam się bólami w pachwinach. Moja lekarka uspokoiła mnie, że takie ciągnięcie w pachwinach jest akurat dobrym objawem ;) o ile dobrze pamiętam to rozciągające się więzadła i powiększająca macica.
U mnie dziś zaczął się 16 tydzień :D:D

To samo ja usłyszałam.

Ja miałam cytologie w kwietniu i moja gin mówiła ze moglibyśmy powtórzyć ale nie trzeba bo nie ma roku.

Hej Dziewczyny :)

może macie jakieś sposoby na zaparcia i okropne wzdęcia? Pół nocy nieprzespanej, brzuch jak baalon!

Jakieś leki typu espumisan, ulgix itp., czy można stosować w ciąży?
Screenshot_20191128-072234_Moja Cia.jpg

Leki przeczyszczajace tylko po konsultacji z lekarzem.

Dziewczyny, potrzebuje Waszej pomocy [emoji24] może któraś z Was orientuje się w tych sprawach.

Mam umowę o prace na czas określony do końca grudnia. Obecnie przebywam na zwolnieniu lekarskim. Dziś koleżanki z pracy napisały mi,że moja firma złożyła wniosek o upadłość..stad moje pytania:
1. Co teraz z moich chorobowym do czasu porodu?
2. Co z zasiłkiem macierzyńskim i ubezpieczeniem?

reklama
Dziewczyny, potrzebuje Waszej pomocy [emoji24] może któraś z Was orientuje się w tych sprawach.

Mam umowę o prace na czas określony do końca grudnia. Obecnie przebywam na zwolnieniu lekarskim. Dziś koleżanki z pracy napisały mi,że moja firma złożyła wniosek o upadłość..stad moje pytania:
1. Co teraz z moich chorobowym do czasu porodu?
2. Co z zasiłkiem macierzyńskim i ubezpieczeniem?
Ciezka sprawa ale skoro przejął Cie Zus to raczej wszystkie świadczenia dostaniesz..nie denerwuj sie kochana

Do góry