reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2020

To prawda - wbrew ogólnej opinii najbezpieczniejsze miejsce dla dziecka jest na środku z tylu na kanapie, ja się zdziwiłam, ale najnowsze testy właśnie tak wykazują. Z przodu dziecko też może jeździć ale muszą być wyłączone poduszki powietrzne i wtedy koniecznie tyłem w kier. jazdy.
To samo tyczy się ubierania dziecka do samochodu - podobno kurtki, kombinezony sprawiają, że fotelik traci swoje bezpieczne funkcje w jakimś tam %. Ale jak nie ubrać dziecka w zimie do zimnego samochodu? Fakt teraz są te kombinezono-otulacze do fotelików (zastanawiam się nad kupnem), ale też nie chce się dać zwariować. Zastanawiam się jak rozwiąże temat dwóch fotelików na tylnym siedzeniu i siebie pośrodku (w przypadku dłuższych podróży) :) chyba Zuzka wtedy na pierwsze 3/4 miesiące będzie przesiedlona do przodu :)

My ubieraliśmy synka do wyjścia z domu i zaraz przed włożeniem do fotelika rozbieraliśmy. Robiliśmy tak niezależnie od tego czy w garażu, czy na zewnątrz i nigdy nic nie było. Trwa chwilę a ze starszym dzieckiem jest nawet łatwiej.

reklama
Ja osobiście nie kupiłabym używanego fotelika dla dziecka. Każde dziecko jest inne i fotelik też układa się trochę do malucha. Dla mnie w tym wypadku akurat bez oszczędzania, nawet jeśli to rozwiązanie na kilka miesięcy. :) słyszałam też, że foteliki w wózkach 3w1 są słabe. Ale nie mam doświadczenia. Dlatego my chcemy wózek 2w1 + osobno jakiś dobry nowy fotelik.
Ja używanego też bym nie kupila. Nigdy nie wiadomo jaką przyszłość miał taki fotelik. Z zestawów 3w1 też są niewiele warte. A chodzi przecież o bezpieczeństwo naszych dzieci !
Dla syna mialam łupine maxi cosi bez bazy. Tym razem na pewno kupie taki rozkładany na płasko ;)

A mi dwie koleżanki odrodziły typowo dostawkę z uwagi na to że jest ona malutka i za chwilę dziecko z tego wyrasta. Doradziła mi normalne łóżeczko z opcją w ściągania jednej strony czyli też taka dostawka tylko większa.
My mieliśmy normalne łóżeczko w formie dostawki. Moj syn mając jakies 8 miesiecy w nocy przepelzal na nasze łóżko i spadł. A mamy bardzo wysokie łóżko.
Dlatego kupuje dostawke w ktorej bede mogła zamknąć strone po nakarmieniu dziecka... nie chce przeżywać tego stresu jeszcze raz...

Ale się rozpisałyście dziś. W weekendy zazwyczaj forum wyciszone a tu proszę. [emoji106]

Wczoraj patrzyłam na ceny pampersów.. Ja chyba już na zapas zacznę kupować w promocjach. BTW mamy które kupują pieluchy jednorazowe - gdzie są najlepsze promocje?

Co do fotelików i wózków.. Ja mam limitowany wybór dla bliźniąt. Nie wiem jeszcze jak to rozwiązać czy same gondole czy 2w1.. Przeraża mnie to trochę. Znalazłam 2 sklepy z wózkami bliźniaczymi i wybieram się tam wkrótce.

Hej!
Ja to tu tak rzadko się odzywam, ale brak czasu. Córki teraz miały tydzień ferii w szkole wiec trzeba było je jakoś zająć, a i rodzice na tydzień przylecieli nas odwiedzić. Widziałam wasze cudne brzuszki! Wow jak zazdroszczę. Ja kupiłam sobie już spodnie ciążowe i dwie bluzki ale nic u mnie jeszcze nie widać. Dziś skończyłam 10tydzien! Coś strasznie wolno mi czas leci w tej ciazy...
Nudności ustały i już nie są tak intensywne, teraz czekam na usg za dwa tygodnie będzie już prenatalne a za tydzień będę mieć podbierana krew na test pappa.
Jedyne co to piersi bolą i podbrzusze. Ostatnie usg miałam dwa tyg temu po krwawieniu, teraz wszystko sie unormowalo ale ciagle schizuje jak tam się ma maluszek...

Co do wyprawki to ja dopiero zaczne kupować po świętach. Jedyne co to chce jak będę w Polsce kupić dwa otulacze takie unisex bo jeszcze nie będę znała płci bo teraz na tym usg za wcześnie a kolejne dopiero w 21tc.
Wozek mam już wybrany (no powiedzmy) bo chce albo bugaboo, stokke, icandy lub Joolz.
Z łóżeczek to z corkami mialam dwa łóżeczka odrazu, a tym razem chce najpierw mała dostawkę np ta z chicco a później kupi się większe lozeczko.

Za pieluchy wielorazowe podziwiam! Ja wole dorzucić kilka monet i kupić jednorazowe organiczne i takie szybciej biodegradowalne niż prac (jakby nie patrzeć detergenty do prania tez szkodzą środowisku;)). Ja już teraz mam dużo prania bo zwykle ciuchy, mundurki szkolne dziewczyn, przyjdą jeszcze ciuszki maluszka i już kompletnie nie mam ochoty czasu i miejsca na pranie pieluch, a nie chce tez robić z siebie niewolnicy prania i sprzątania bo czasu dla siebie tez potrzebujemy ;))
Mamy bardzo podobne typy jesli chodzi o wózki i dostawki do łóżka [emoji6]

Co do jazdy z tyłu to w moim aucie poduszki sie nie wylaczaja, u meza juz tak. Poza tym jako kierowca nie bede niec możliwości siedziec z tylu za to syn bedzie mial 8 lat wiec juz zerknie na dzidzie jak jej trzeba bedzie smoczek podac czy coś [emoji846]

Ale się rozpisałyście dziś. W weekendy zazwyczaj forum wyciszone a tu proszę. [emoji106]

Wczoraj patrzyłam na ceny pampersów.. Ja chyba już na zapas zacznę kupować w promocjach. BTW mamy które kupują pieluchy jednorazowe - gdzie są najlepsze promocje?

Co do fotelików i wózków.. Ja mam limitowany wybór dla bliźniąt. Nie wiem jeszcze jak to rozwiązać czy same gondole czy 2w1.. Przeraża mnie to trochę. Znalazłam 2 sklepy z wózkami bliźniaczymi i wybieram się tam wkrótce.

Ja kupuje w Rossmanie

No ale czemu te pytania które zadalas są trudne? Znamy odpowiedź na większość z nich, czasem połowicznie ale znamy. Dla mnie nie są to trudne pytania. Życie takie jest że są ludzie którym udaje się w życiu wszystko z nawiązką a są tacy którym to życie dokopuje co chwilę. Chciałabym żeby mój syn nie miał znieczulicy i obojętności w takich przypadkach. I traktował wszystkich na równi. Człowiek na wózku zdaje sobie z tego sprawę że na nim siedzi i myślę że trudniej mu być przezroczystym niz jeśli wytłumaczy się nawet przy nim dlaczego na nim siedzi. Ale to nie znaczy że on jest gorszy, że coś mu sie nie udało. Nie. Musi z otaczającą rzeczywistością dealowac po prostu w inny sposób

Nawet tłumacząc np. mohemu że P ma chore nogi dlatego jeździ na wózku to potem jest tysiąc pytań a dlaczego a dlaczego a dlaczego na każdą odpowiedź i potem już ciężko odpowiedzieć bo histori czyjegoś życia nie znam

A ja się pochwalę jaką fajną ramkę kupiłam w biedronce, właśnie z myślą o zdjęciach z USG [emoji85]
Jakby kogoś interesowało to do dzisiaj tekstylia do domu, buty, ubrania itp są o 50% tańsze. Kupiłam pościel, prześcieradło, szlafrok, kilka ręczników, kapcie, piżamę i o dziwo ta biedronkowa jakość wcale nie jest taka zła [emoji848]
IMG_20191027_162629_118.jpeg

reklama

My od urodzenia małej używamy pampers premium care lub pantsów (teraz są wygodniejsze) i kupujemy albo w Rossmann kiedy są promocje, albo przez stronę pampers - mega paka na miesiąc. Wychodzi najkorzystniej.
Jutro mam wizytę i łapie mnie już stresik.

Do góry