To prawda - wbrew ogólnej opinii najbezpieczniejsze miejsce dla dziecka jest na środku z tylu na kanapie, ja się zdziwiłam, ale najnowsze testy właśnie tak wykazują. Z przodu dziecko też może jeździć ale muszą być wyłączone poduszki powietrzne i wtedy koniecznie tyłem w kier. jazdy.
To samo tyczy się ubierania dziecka do samochodu - podobno kurtki, kombinezony sprawiają, że fotelik traci swoje bezpieczne funkcje w jakimś tam %. Ale jak nie ubrać dziecka w zimie do zimnego samochodu? Fakt teraz są te kombinezono-otulacze do fotelików (zastanawiam się nad kupnem), ale też nie chce się dać zwariować. Zastanawiam się jak rozwiąże temat dwóch fotelików na tylnym siedzeniu i siebie pośrodku (w przypadku dłuższych podróży) chyba Zuzka wtedy na pierwsze 3/4 miesiące będzie przesiedlona do przodu
My ubieraliśmy synka do wyjścia z domu i zaraz przed włożeniem do fotelika rozbieraliśmy. Robiliśmy tak niezależnie od tego czy w garażu, czy na zewnątrz i nigdy nic nie było. Trwa chwilę a ze starszym dzieckiem jest nawet łatwiej.